adomány

Drew Barrymore teletölti a csészéket

751

Drew Barrymore egymillió dollárt adományozott a kenyai gyerekeknek, iskolai étkeztetésre. A Világélelmezési Alap jószolgálati nagykövete a színésznő, aki a híres talkshowban,  Oprah Winfrey-nél jelentette be gesztusát. A WFP terve, hogy annyi adományt gyűjtsön össze, amennyi tízmillió gyermek étkeztetését oldja majd meg. A „Fill the Cup” kampány is ennek a része, amelyhez Drew is csatlakozott.

Ajándékozd el!

4881

Természetes, hogy ragaszkodunk az esküvői ruhánkhoz, hiszen nehéz lenne elfelejteni azt a sok időt, amit a tökéletes ruha megtalálására áldoztunk. Aztán még ott van az emocionális vonal, végtére is életünk egyik fontos pillanatában viseljük a becses darabot, viszont a ceremónia után a ruhák többsége benejlonozva végzi a gardróbban. Időről időre talán elővesszük és nézegetjük, de rendszerint többé nem viseljük a fehér ruhát, ezért miért ne adományozhatnánk el egy nemes cél érdekében?

Így is élnek emberek

Keveseknek adatik meg, hogy közelről szembesüljenek az ugandai nyomorral, hiszen miért is utazna bárki ebbe a háború sújtotta szegény övezetbe? Minden bizonnyal ez az első kérdés, amit mindenki feltesz Clare Struthers fotóriporternek, aki idén év elején másodmagával Ugandába látogatott. Útjuk olyan táborba vezetett, ahol többnyire olyan nők élnek, akik átvészelték a polgárháború minden borzalmát: elveszítették az otthonukat és a családtagjaikat, nemi erőszak áldozatai lettek és még ma sincs kilátásuk az egészséges és kiegyensúlyozott életre. Épp Clare ottlétekor tartottak egy esküvőt, amin egyidejűleg hat pár kelt egybe, ezzel is szimbolizálva, hogy az újrakezdés lehetősége minden ugandai nő számára adott. Clare természetesen dokumentálta az eseményeket, bár a ceremónia messze nem volt összehasonlítható a nyugati kultúrkörben tartott esküvőkkel, hiszen a térségben még az élelem is hiánycikk, hát még a menyasszonyi ruha. A tökéletes ruha megszerzése viszont nem lehetetlen, hála Katie Karpik-nak, aki helybéli férjével és az ottani vezetőséggel karöltve felismerte, a tiszta újrakezdést lehetőségét ezekben az újonnan köttetett frigyekben lakozik. Az egyik szervező elmondása szerint az esküvő előtti héten még nem volt se torta, se elegendő szék, a gyűrűkről már nem is beszélve. Végül azonban minden tökéletesen sikerült, hiszen ez az esemény nem pusztán egy formális házasságkötés, nem az újrakezdés szimbóluma. "Nincs családom és nagyon nehéz a tábori élet, de ma már látom a fényességet és elhiszem, hogy lehet szép a jövő." - mondja Akello Grace, aki szintén egy adományozott ruhában mondta ki az igent.

Az adományozás természetesen nem úgy működik, hogy fogjuk a ruhát és elküldjük a nagyvilágba: a Jireh Women alapítványon keresztül lehet adományozni. Az alapítvány egyébként menyasszonyi ruha kölcsönzők felállítását tervezi, szerte a háború sújtotta övezetben. Ezek után tényleg csak rajtunk múlik, hogy meghozzuk a döntést: fontosabb-e az a tudat, hogy a tökéletes ruha a szekrényben lóg, vagy képesek vagyunk lemondani róla, és ezzel felejthetetlen örömet szerezni egy nehéz sorsú vadidegen nőnek.

Beléd fektetik a pénzüket

4892

Hitelt felvenni körülményes. Hitelt felvenni rizikós. Hitelt felvenni kockázatos, pláne most. Aki egyetért, az bőszen olvasson tovább, aki már az elején kötözködne, pláne tegye az ujját a görgetősávra, mert ma már nemcsak úgy juthatunk hitelhez, hogy betérünk egy bankfiókba, ahol viszonylag korán rá kell jönnünk, hogy már megint az apróbetűs részben lapul a lényeg.

Pénz? Kéne, mi?

Jelen gazdasági helyzetben teljesen érthető, hogy a hitel, a törlesztőrészlet, a devizakölcsön, a jegybanki alapkamat és a THM szavak hallatán görcsbe rándul a gyomrunk, pláne akkor, ha személyesen is érintettek vagyunk a témában. Pénzre bármikor bárkinek szüksége lehet, és sajnos ha hiányzik az atyai apanázs, jobb híján betérünk egy kereskedelmi banka, ahol jól öltözött, kellemes hangú és figyelmes ügyintézők kalauzolnak minket a pénzpiac útvesztőiben. A jól csengő számok, hozamok és THM-ek mögött azonban mindig kőkemény üzlet rejtőzik, javarészt most ezért vergődik a világgazdaság, mert sokan azt hitték, hogy a pénzcsatornák nem apadnak ki. Tévedtek, mi pedig akkor tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a pénztelenségből csak a súlyos jelzáloggal terhelt házunk lehet a kiút. A P2P (peer-to-peer) kifejezést bizonyára már sokan hallottátok, megkockáztatom, hogy a többség az illegális letöltősdi kapcsán. A P2P rendszer lényege, hogy a megfelelő számítógépes technológiával és hálózati lefedettséggel rendelkező személyek szabadon kommunikálhassanak egymással, ezzel láncot alkotva. A személyközi hitelezés pontosan ezt a határtalanságot használja ki, na meg persze azt az internet adta lehetőséget, ami által ismeretlen emberek kommunikálhatnak egymással. Az efféle hitelezésnek két szegmense van: az online piactér és a baráti kör. A két modell metszéspontja ad egy felületet, amit kihasználva a bankokat megkerülve kvázi idegen emberek hiteleznek egymásnak. Azt felesleges hosszan ecsetelni, hogy a bankpiac érdekek halmazán nyugszik, ezáltal csak a legritkább esetben járhatunk jól mi, akik naívan benyújtjuk a hiteligénylést. Igen ám, de tekintve, hogy pénzről van szó, a személyközi hitelezés sem kifejezetten karitatív tevékenység, csak épp a működési mechanizmusa más.olvass tovább

Gazdikeresés és gyűjtögetés

5053

http://gallery.site.hu/d/11154248-2/Simogatonap_2.jpg

A boldog céges karácsony receptje

5410

Megtaláltuk a boldog céges karácsony receptjét: végy egy szimpatikus és rászoruló szervezetet, valamint egy segíteni vágyó csapatot, keverd csomómentesre és frissen tálald. Sokat gondolkoztunk, hogy idén milyen különlegességgel örvendeztethetnénk meg azokat, akik közel állnak hozzánk. A hg.hu kiadója, az Ombrello Média digitális ügynökség, tehát illik valami nagyon kreatívval előállni. Aztán egyszer csak jött az ötlet, hogy hagyjuk ezt az egészet, és foglalkozzunk azzal, ami sokkal fontosabb. Szerezzünk örömet azoknak, akiknek kevés jut mostanában ebből. Így találtunk rá a Szent László Kórház gyermekhematológiai osztályára, ahol azok a gyerekek töltenek el hosszú heteket, sőt hónapokat, akik transzplantációra várnak vagy éppen már túl vannak rajta. Felkerestük hát őket, hogy megtudjuk, mire van szükségük. Kiderült: már régóta kellenének függönyök a szobákba, de még nem volt pénz újakra. Az osztályon négy szoba van, mindegyikben csak egy ágy, mellettük egy-egy pótágy, hogy a szülők ott tudjanak éjszakázni, jól jönne néhány olvasólámpa is. A pénznek tehát már megvan a helye.

Adományt gyűjteni karácsony környékén nem is olyan nehéz. Alig pár nap alatt több mint 240 ezer forintot adtunk össze a huszon-egynéhány fős cégnél. Adtak a gyártásról, ők azok, akik többek között a hg.hu oldalát is fejlesztik, csinosítgatják. A cég vezető fejlesztője, Fekete Feri napokig tartott minket ámulatban igen nagylelkű adományával: 50 ezer forintot dobott be a közösbe. Aztán ott vannak húgaink a cotcot-nál, akik nem csak erkölcsi támogatásukról biztosítottak, de szép összeget dobtak a perselybe. Nem tétlenkedett az Ombrello Média legújabb gyermeke, a 4szoba sem, és a cég központi vezérlőjéből, az ügyfélkapcsolatról is jött az adomány. Az egész évben súlyos üzleti dolgok körül pörgő értékesítő csapat vezetője idén a gyöngybaglyok megmentésén túl ezt az ügyet is szívén viselte, katonás rendben adakozott. És persze ne feledkezzünk meg a legnagyobb összeg felajánlóiról sem, a cég kétszemélyes vezetőségéről, Dásáról és a másodállásban teniszblogot vezető Attiláról.

Ilyen volt, ilyen lett!olvass tovább