abortusz

Mi lesz veletek brit tinik?

4611

Már évek óta közbeszéd tárgya a brit fiatalok életvitele. Enyhén szólva megdöbbenésre ad okot, hogy tizenéves gyerekek egészségkárosító szerek egész arzenáljából válogatnak, eközben az abortuszok és a leányanyák száma is kirívóan magas. Az OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development, Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete) legújabb statisztikái még inkább megerősítik a lassan kritikussá váló helyzetet.

Egyre ködösebb az Albion

Aki már járt az Egyesült Királyságban, tudhatja, hogy az angolok életkörülményei messze jobbak, mint a mi magyar valóságunk. Tudjuk, hiszen ezt kommunikálják felénk, ezt tapasztaljuk, mikor munkát vállalunk egy idilli angol család, idilli angol otthonában, és ezt halljuk a kint dolgozó ismerőseinktől is, tény hogy az angol bérek messze túlszárnyalják a mi fizetéseinket. A londoni nyüzsi, a történelmi épületek, az ötórai tea és az esős időjárás annyira lenyűgöznek minket turistákat, hogy bele sem gondolunk azoknak a külvárosi srácoknak a helyzetébe, akiknek lehetőségük sincs kitörni, és akikkel alig találkozunk, mikor épp az Oxford Streeten vásárolunk. Nem meglepő, hogy nem azonosulunk velük, hiszen nem a mi dolgunk megoldani egy másik ország társadalmi problémáját, de ez persze nem jelenti azt, hogy felesleges beszélni a témáról. Mikor először jártam Angliában, engem és két barátnőmet egy külvárosi negyedben, Croydonban szállásoltak el. Hosszas keresgélés után sem tapasztaltuk az elitista angol habitust, a csillogást és mindazt, amiről előtte már oly sokat hallottunk: úgy tűnt, hogy a gazdag nyugat jóval messzebb van, mint gondoltuk.

Az ottani külváros sem különbözött sokban a mi Kőbánya Kispestünktől: volt vasútállomás, és voltak ott bandázó tinik, akikről messziről látszott, hogy nem azért tengődnek a zord betonfalak között, mert épp nincs kedvük hazamenni az öt hálószobás, csúcsmodern családi fészekbe. Egyre több az olyan film, ami nyersen ábrázolja az angol kamaszok életét, elég ha a Huligánok című mozira gondolunk, ami cseppet sem repít minket álomvilágba, hiszen naturálisan ábrázolja azt, aminek a végtermékét néha a híradókban is látunk: a brit kamaszok nem pusztán kedvelik a focit, hanem afféle menekülési pontként tekintenek az egyes csapatok köré gyűlt rajongótáborokra. A menekülést érdemes kiemelni, hiszen a túlzásba vitt bandázást legtöbbször ez indokolja: nincs kedvem hazamenni, így lógok akárhol, csak nem a saját szobámban. Ezen persze többségünk átesik kamaszkorában, azt viszont ne felejtsük el, hogy mi mégsem kopogtatunk lépten-nyomon a nőgyógyásznál, hogy abortusz időpontot egyeztessünk. A terhesség megszakítás kérdése pláne izgalmas, hiszen Angliában ingyen juthatunk fogamzásgátlóhoz, mégis úgy tűnik, hogy a tinik így sem döntenek a tabletta mellett.olvass tovább

Csak néhány sejt

7185

Csak ki kell mondani hangosan: abortusz, és áll a bál. Függetlenül attól, hogy „csak” minden tizedik magyar családot érint, mindenkinek van véleménye, mint minden témával kapcsolatban, amely a gyakorlati érvek mellett vallási-ideológiai háttérbe simul. Az alapkérdés természetesen: gyilkosság, vagy egyszerű beavatkozás az anya és családja érdekében? Ha gyilkosságként tekintünk rá: akkor is az, ha egészségügyi okai vannak? Esélyt kell tehát adni egy (valószínűleg) beteg gyereknek is? Vagy egy olyannak, aki tini szülők közé, a nincstelenségbe születne? Ha pedig elfogadható, hogy idejekorán művi úton megszakítsunk egy terhességet: mikor jár le a „határidő”? Mikor kezdődik az élet – azaz mettől számítva nem ússzuk meg, hogy gyilkosságról legyen szó?

Az érvrendszereket persze könnyen két csoportba oszthatjuk, ahogy azt az amerikaiak már rég megtették: pro-life, azaz magzatpárti (saját maguk az életvédő kifejezést kedvelik), és pro-choice, azaz választáspárti; ez utóbbi ideológia támogatói szerint a magzat az anya testének része, e fölött pedig minden nő maga rendelkezik. Ez utóbbi pedig azért sokkal jobban hangzik, mint az életvédő vagy magzatpárti ellentéte, nem? Úgy is mondhatjuk: a vallásos és ideologikus érvek (az élet a megtermékenyítés pillanatában kezdődik, azaz a magzat kezdettől fogva szent) a gyakorlatiakkal találkoznak. Egyes orvosok szerint akkor kezdődik az emberi élet, amikor mérhető a szívhang, illetve azt nézik, mennyire fejlett a központi idegrendszer – azaz érez-e fájdalmat a magzat, urambocsá’ beszélhetünk-e öntudatról. Az ügyben megszólaló önjelölt és hivatalos szakértők többsége természetesen férfi.

olvass tovább

A pink Biblia az ördögtől való

8496

Rózsaszín szalagok, pólók, zoknik és focilabdák: szinte minden elképzelhető tárgy rózsaszín verzióját meg lehetett már vásárolni annak érdekében, hogy támogassuk a mellrák elleni harcot. Októberben azonban egészen újszerű termék jelent meg a boltokban a nemes cél érdekében: a baptista Life Way Christian Resources rózsaszín Bibliát bocsátott áruba, a bevétellel pedig a dallasi Susan G. Komen alapítványt támogatták, melynek köztudottan a mellrák ellenes harc a fő célja.

Fogytak is szépen a csinos könyvek, ám a napokban pánikszerűen visszavonták őket a boltok polcairól. Kiderült ugyanis, hogy a Komen alapítvány kapcsolatban áll a Planned Parenthood nevű szervezettel, mely különböző szolgáltatásokat nyújt a rászorulóknak, egyebek mellett mellrákszűrést, szexuális úton terjedő fertőzések szűrését, fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadást és terhesség megszakítást. Ez utóbbi robbantotta ki a botrányt, amikor néhány abortusz ellenes oldalon arról kezdtek cikkezni, hogy a Komen alapítvány tetemes összeggel támogatta a Planned Parenthoodot. Értelmezésük szerint ugyanis ezzel a Life Way közvetve az abortuszhoz biztosított anyagi forrásokat.olvass tovább

A hét idézete

8550

Az abortusz rossz, de mi legyen a megerőszakolt nőkkel? A kérdést egy huszárvágással elintézi egy elnökjelölt. Kommentár nélkül.

Amikor bejelentettem, hogy indulok az elnökségért, rögtön kiderült: az emberek tudni akarják, melyik oldalon állok (az abortusz ügyében). Nekiláttam tehát az információgyűjtésnek. Számomra egyértelmű, hogy az élet fogantatásnál kezdődik, az állampolgárokat pedig az alkotmány védi, az emberi élet pedig egyenlő az állampolgársággal. A következtetés egyértelmű: az életet az alkotmány védi.

(Arra a riporteri kérdésre, hogy ha az ő lányát erőszakolnák meg és ejtenék teherbe, akkor is utasítaná-e, hogy vallásos meggyőződése szerint vállalja a gyereket, akár saját életét is tönkretéve): Ennek semmi köze a valláshoz. Mondhatjuk erre azt is, hogy ha megöli a magzatot, azzal is tönkreteszi az életét. Értem én, hogy nem könnyű döntés. Borzasztó módja ez egy gyermek megteremtésének, de ez akkor is az ő gyermeke. Függetlenül attól, hogy megszüli-e, ez az ő gyermeke és ezt ő is tudja. Támogatnám, segítenék neki a nehéz időkben, de a helyes hozzáállás akkor is az, hogy örülni kell ennek az ajándéknak, amely szörnyűséges módon jött létre, de ettől még az, ami: az élet ajándéka. El kell fogadnia, amit Istentől kap. Ki kell hoznunk a legjobbat ebből a rossz helyzetből.

Rick Santorum, republikánus elnökjelölt