2010 tavasz-nyár

Bekékülsz?

4776

A tervezők úgy döntöttek, hogy a 2010-es a tavasz-nyári szezonban az ég és a tenger színébe öltöztetnek minket. Számos kreátor - Blumarine, Giorgio Armani, a Lacoste és Oscar de la Renta - a kék valamelyik árnyalatát küldte többször is a kifutóra, kollekciójában. A kedvencünk a királykék tónus, de a halványabb változatokból is gyönyörű ruhákat alkottak már. A kéknek számtalan fokozata létezik, bár ennek az a hátránya, hogy nehéz egyforma kékeket beszerezni, például az én kék uralta lakásomban is tizenháromféle árnyalata található meg ennek a színnek.

A kék az igazságot, a becsületet, a bizalmat, a hűséget és a bölcsességet szimbolizálja. A levegő és a víz kéksége miatt ezt a színt még a tisztaság fogalmával is azonosítjuk. Mi rajongunk a kékért, így örülünk ennek a színtrendnek, és ti?

Kék cuccok itt!

Öveket becsatolni

5333

Az övek fontos kiegészítői ruhatárunknak, mégis eddig keveset beszéltünk róluk, pedig a legegyszerűbb összeállítást is képes feldobni egy megfelelően megválasztott rögzítő, mint ahogyan egy stílusában nem odaillő darab könnyen agyonvághatja a legjobb öltözéket is.

Idén télen mindenféle derékszíj megtalálható volt a nagy divatházak kollekcióiban, az elegáns, teljesen fémből készülttől a katonák bőrövére emlékeztető darabokig. Az utóbbi nagyon divatos, főleg ha a túl hosszú végéből masnit képzünk az övcsat segítségével. Ne feledkezzünk meg a kontrasztról sem, párosítsuk a durva bőrt elegáns, könnyed, nőies textúrákkal.

Övekért klikk ide!

Elmondhatjuk, hogy ebben a szezonban nem kell feltétlenül a záródásra szánt csattal rendeltetésszerűen rögzíteni az övet, kedvünkre görcsölhetjük és bújtathatjuk, ettől igazán eredeti lesz a szerelésünk. A kis képek között találtok már a 2010-es tavasz-nyári kollekciókból is öveket, Jil Sander például egész különös aranyszínű zárószerkezetet álmodott meg. A szíjakat lehet derékon hordani, hangsúlyozva ezzel a nőies alakot, de lazán a csípőre ejtett nadrágba is fűzhetjük. Bár a vastag övek még most is divatosak, egyre nagyobb teret hódítanak az egészen vékony szabásúak is.

Eljövendő gönceink

5396

Így a karácsonyfa árnyékából még nagyon messzinek tűnik a nyár, de a 2010-es tavasz-nyári szezon divatját már ősszel bemutatták a legnagyobb tervezők és divatházak, így nem árt nagy körvonalakban megnézni a következő évad trendjeit. Mit tartogat nekünk a soron következő nyár színek, fazonok és stílusok terén?

Színek

Narancs
A legtöbb divatház bemutatóján narancsba borult a kifutó, méghozzá abban a harsány, élettel teli változatban, amiben több a pirosas árnyalat. A Dolce & Gabbana persze mindenkinél vadabban építette be a színt a kollekciójába, hiszen ocelot mintával párosította azt. A Blumarine-en kívül a visszafogottságáról és szolid eleganciájáról híres Giorgio Armani is narancsot párosított kékkel, na persze csak az Emporio Armani vonal kollekciójánál. A Chanel és Sonia Rykiel a pirosasabb árnyalatokat választották.

Narancsok itt!

Kék
A kékről már korábban egy egész cikket írtunk, hiszen már szeptember végén abból a pár divatbemutatóból is le lehetett szűrni, hogy a kék hatalmas teret hódít magának a 2010-es szezonban. A visszafogott, nemes kékre Armani mellett az Oscar De La Renta és Yves Saint Laurent divatház is letette a voksát. Az elegáns vonalat képviselő márkák mellett a lazább, sportosabb szetteket kínáló Lacoste és Tracy Reese is beépítette öltözékei közé a kék néhány árnyalatát.

Kékek itt!

Sárgák, zöldek, sárgászöldek

A sárgák, zöldek és sárgászöldek mind helyet kaptak a vezető márkák kollekcióiban. A Blumarine-nél a batikolt minták mellé a visszafogottabb tónusokat választották, s Marni kalóz ihlette darabjainál is találhatunk sárga és zöld színeket. Az sem volt ritka, hogy egyes tervezők a modelleket tetőtől talpig sárgába burkolták, mint ahogyan a Mila Schon, a Morello, a Salvatore Ferragamo és a Versace divatházaknál láthattuk.

Sárgák, zöldek itt!

Amazonok

Az amazonok elfoglalták a kifutókat - több bemutatón is láthattunk bőrbe, fűzőbe öltözött vagány, erőt sugárzó modelleket. A RoccoBarocco divatház például a már régóta divatos gladiátor szandált álmodott újra a kifutóra, de a Balmain és a Morello márkák is amazonnak öltöztetnének minden nőt 2010 nyarán.

Amazonok itt!olvass tovább

Fapapucs

5540

Gondolom mindenki emlékszik a 2009 októberében a Párizsi divathét keretén belül megrendezett Chanel bemutatóra, ahol a mester, Lagerfeld a 2010-es tavasz-nyári trendeket tárta a nagyközönség elé. A régóta monumentális díszleteiről híres divatház erre a bemutatóra egy pajtát ácsolt és szénával borította az üvegkupolás Grand Palais-t. A pajta és a szalma mellé természetesen stílusban passzoló lábbeli kellett, így a modellek lábára mi más is került, mint klumpa. Lagerfeld egy zseni, ez köztudott, így nem valószínű, hogy félrelőtt a klumpával, nagy valószínűséggel divat lesz belőle.

Designer klumpák itt!

A hagyományosan fa talppal bőrből szegecseléssel készült lábbelit nem csak a Chanel vezető tervezője küldte a kifutóra, Marc Jacobs a Louis Vuitton számára reformálta meg a tradicionális papucsot. Persze Marc Jacobs szinte a felismerhetetlenségig áttervezte a klumpát, de azért jó látszik, hogy mi adta az inspirációt a cipőtervezéshez. A fapapucsok egyébként már korábban is megjelentek például a Vogue oldalain a vidéki stílusban készült divatanyagokban.

Ha tágabb értelemben vesszük a fapapucsot, akkor a kategóriába sorolhatók a fa talppal készült szandálok és csizmaszerű lábbelik is, ilyeneket több híres tervezőnél is találunk, például Vera Wang is hozzányúlt a kopogós papucsokhoz.

Kivillanó cicifix

5546

Ki ne emlékezne Madonna 1990-es Blond Ambition turnéján viselt hegyes melltartójára, amit a francia divattervező, Jean-Paul Gaultier tervezett? Talán ez volt a legelső eset, hogy egy eddig csak alsóneműként szolgáló melltartó felsőruházatként funkcionáljon tovább. Számtalan kérdés vetődött fel bennünk a téma kapcsán. Lehet úgy villantani, hogy az ne legyen közönséges? Vagy ez abszolút lehetetlen? Maradjuk a láthatatlan melltartásnál? Ciki vagy sem a kilátszódó melltartó? Hogyan párosítsunk, és mit gondolnak a designerek?

Villantás 2010

Érdekes, hogy a Párizsban bemutatott 2010-es tavasz-nyári kollekciókat végignézve számtalan kivillanó melltartós szettet találhatunk. A Diornak is dolgozó John Galliano a csipkés púderszínű estélyik alá adott fekete cicifixet a modellekre, ahogyan ezt a Dolce & Gabbana, Rochas és Estrella Archs is tette. A csipkés, átlátszó felsők esetében két lehetőségünk van: vagy felveszünk egy nem áttetsző felsőt a külső héj és a melltartó közé, vagy beletörődünk, hogy átlátszik a cicifix - persze nem mindegy, hogy milyen.

Melltartók a 2010-es tavasz-nyári szezonból itt!olvass tovább