ünnep

Ünnepelni mindig van mit

819


Este hörpínts le egy korsó sört, Szent Patrik tiszteletére!

Boldog szülinapot!!!

2610

Egy évesek lettünk! Örülünk, ünnepelünk, ti csak olvassatok!

Szeretet vs ajándék

2647

Egyszer volt, hol nem volt, tán igaz sem volt… Mindenki tisztában van azzal, hogy karácsonykor Jézus születését – na meg a hagyományos, nagy zabálási lehetőséget – ünnepeljük. A karácsonyt a vallással lehet összehozni. Érdekes. Vajon minden ember vallásos? Vajon mindenki hisz Istenben? Vajon megérte Jézusnak, hogy feláldozta magát értünk? Vajon Júdás jól járt azzal, hogy elárulta Jézust? Ki tudja…Mindenki hisz valamiben. Csak mindenki máshogy hívja. Isten, Jézus, karma, szellemek, római istenek, védőszentek, Buddha, vallások, regék, mítoszok vagy éppen mesék hőseiben vagy éppen önmagunkban.
Ahogy minden témában meg lehet határozni csoportokat, a karácsonyi emberek is besorolhatóak valamelyik klikkbe.

Vannak tipikus anti- karácsonyozók, akik rosszul vannak a tömegtől, a nagy felfordulásoktól és készülődéstől, a hátuk közepére se kívánják a zsúfolt kirakodókat, akik nem találnak semmi normálisnak nevezhető ajándékot, akiknek nincs kedvük pénzt költeni, mások kedvéért és öröméért fáradni, pénzt vagy energiát ölni a legkisebbtől a dédimamáig, sőt még az ajándékoknak sem tudnak örülni, ha tehetnék még az országból is elmenekülnének egy lakatlan szigetre. Vannak, akik a köztes megoldás kategóriába tartoznak. Ők azok, akik elfogadják a karácsony tényét és hagyományát, megveszik a fát, dekorálják a lakást, de az ajándékokat minimálisra csökkentik, és mindenki csak azt kap, amire éppen akkor szüksége van. És itt vannak a mániákus karácsonyozók, akik pénzt, időt és energiák nem sajnálva napokig, sőt hetekig keresik, kutatják a személyre szabott, legmegfelelőbb ajándékokat a másik számára, finom vacsorát készítenek, minden családtagot magukhoz rendelnek, egész nap készülődnek, elmennek minden vásárra, rengeteg ajándékot vesznek, sőt minden dalt kívülről tudnak, és el is énekelnek. Vajon melyik jobb? Az arany középút? Vagy az aranyozott és brillezett középút?

Mondják a karácsony a szeretet ünnepe. De ez is csak egy nap a többi 364 mellett. Miért lenne különlegesebb? Ekkor finom ünnepi vacsorát készítünk, összegyűlik a család apraja és nagyja, mindenki boldog, jól érzi magát, senki nem dolgozik, senki nem veszekedik, csendesen hull a hó, gyertyákat gyújtanak, anekdotáznak, nagyokat nevetnek, játszanak, beszélgetnek és mikor eljön az éjféli csengettyűszó (ami a kisangyalok és az ajándékok érkezését jelzi), mindenki besereglik az ajándékokkal zsúfolt szobába és nagy éneklésbe kezd. Valakik csillagszórót gyújtanak, éneklik a ”Pásztorok, pásztorok”-at, a ”Mennyből az angyal”-t vagy éppen a ”Kis karácsony nagy karácsony”-t! Ilyenkor illik a teljes repertoárt végigénekelni, hiszen eképp „dolgozunk meg az ajándékokért”.
Nos… Az ajándék… Fontos kellék. Vagy talán a legfontosabb? Sokaktól hallottam manapság, hogy ma már nem a szeretetről, nem csak az ajándékokról szól a karácsony? Vajon tényleg így van ez?olvass tovább

Boldog születésnapot!

2722

Reggel a villamoson, azon gondolkodtam, vajon honnan ered a születésnap megünneplése. Ókori, esetleg újkori hagyomány? Minden bizonnyal a naptár megjelenésével, az idő számításával köthető össze. Azon természeti népek, akik nem használnak időszámítást, nincs naptárjuk, nyilván a születésnapjukat sem ünneplik. Az egyiptomiak készítettek először naptárakat, és ők is ünnepelték először meg a születésnapokat, de csak az uralkodóét, a fáraók születésnapját. Természetesen az ókori görögök és ennek hatására a rómaiak is ünnepeltek, ezeken a napokon. Plutharkosz történeteiben olvashatjuk, miként ünnepelte meg Kleopátra, Antonius császár szülinapját. A  görögök csak a férfiak és az istenek születésnapját tartották számon, utóbbiakét havonta ünnepelték, például Artemisz istennő születésnapját, minden hónap hatodikán. A római császárok gladiátorokkal és cirkuszi játékokkal, nagy pompával ünnepelték születésnapjukat. Caligula császár mindenkinek megbocsátott, aki a születésnapján felköszöntötte. Az újkori hagyományok germán eredetűek, az ünnepi vacsora és a torta, mint a terített asztal legnagyobb éke szintén. A születésnap elterjedése, hétköznapivá válása a modern ember életére jellemző csak. Korábbi források csak szórványosan tesznek említéseket lakomákról vagy ajándékozásokról. Uralkodók és nemes emberek születésnapjait leszámítva tulajdonképpen ez egy nem létező ünnep volt. Az anyakönyvezés megjelenésével – 1515 és 1563 – kezdték regisztrálni a születés, a keresztelés és a halál napját, viszont csak az utóbbi kettő koré tartoztak hagyományok, ünnepségek, lakomák. A születésnap ünneplése nem volt divat, sőt ismeretlen fogalmom volt „önmagunk dicsőítése”, fontosabbnak tartották az egészséget, a termékenységet. A születésnap mindig az első napja egy újabb 365 napos utazásnak a Nap körül. Jó szórakozást és légy boldog!

Meghitt esték

2738

Minden évben, mikor kitör a nagy ünnepi díszítő hadművelet az országban, kicsit fancsali lesz az arcom, mert egyrészt szeretem, hogy karácsonyra fénybe borulnak az utcák és a teraszok, ablakok, kertek, másrészt mindig olyan szomorú is ez. Szomorú, mert nem pompázatos és ünnepi az eredmény legtöbbször, hanem kicsit kényszeredett, kicsit lelakott, kicsit szegényes. Nem tudom, velem van-e a baj vagy fantáziátlanok vagyunk vagy ez megint egy olyan terület, minek minőségét a pénz hiányára lehet fogni, mindenesetre hatalmas hiányérzet költözik belém ilyenkor. Persze a közvilágításban ezt nehéz számon kérni, de az ablakok és teraszok egyszerű villogó égősorainál már igen. A szépség, a melegség, a meghittség az, amit hiányolok, és ezt az alábbi variációkat végignézve sikerült megfogalmaznom. Ötleteket adunk, hogyan lehetne békebeli, gyertyás hangulatot varázsolni ablakainkba, otthonainkba.

Klikkelsz a hangulatért