újrahasznosítás

Meggyűrűz a farkas

5561

Nem győzünk eleget írni az ékszerekről, hiszen a formák, színek, anyaghasználatok tárháza hihetetlenül széles, most viszont nemcsak a kreativitásban, hanem az eszmeiségben is becsülendő tervezőpárosra bukkantunk. Ashley Lowengrub és Dara Gerson abból a fémhulladékból készítenek ékszereket, amiben egy laikus mindent meglátna, csak a szépséget nem. A műremekekről készült fotókat elnézve nehéz elhinni, hogy az alapanyagot a halálraítélt hulladék jelentette. 

A tervezőpár saját Los Angeles-i műhelyében készíti az egyedi ékszerkreációkat, persze karrierjük nem itt indult. Mindketten alapos ismereteket szereztek majd' az összes fémtípus illetően, és több bányát is meglátogattak, a végtelen kizsákmányolással pedig képtelenek voltak azonosulni. Ebből már logikusan következik, hogy az újrahasznosítást tették vállalkozásuk fő profiljává, így valahol visszaadják azt, amit máshonnan elvettek. Alkeime márkanevük ma már nemcsak Amerikában ismert, hiszen a világ több pontján, így Törökországban, Németországban, Angliában, Olaszországban és még Japánban is vásárolhatunk egyedi tervezésű, újrahasznosított ékszert. Bevett szokás arról faggatni a tervezőket, hogy mégis mi inspirálja őket a munkafolyamat során, bár Ashley és Dara esetében a válasz előttünk hever, szemmel látható, hiszen minden egyes darabban ott a természetközeliség. Állatok, növények, égitestek... mind a minket körülvevő világra utalnak. Kollekcióikban találhatunk gyűrűket, karpereceket, nyakláncokat sőt még öveket is, így valóban széles skáláról válogathatunk úgy, hogy fenn sem áll annak a veszélye, hogy a le kellene mondanunk az attraktivitásról, vagy a kényelemről.

Kicsit sem tűnnek hulladéknak, ugye?

Horgolt üveg

5767

Az ÖKO-Pannon és a WAMP vasárnapi kiállításán újrahasznosított üveghulladékból készült alkotásokat mutattak be, és kiosztották a legötletesebb pályaműveknek járó díjakat is. Az eseménnyel az üveghasznosítás fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet, melyben hazánk jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A tervezők már teljesítették a kvótát, most a lakosságon a sor. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a WAMP Re-Üveg címmel tavaly ősszel hirdetett pályázatot designerek számára. A kiírók olyan alkotásokat vártak, melyek ötletesen, kreatívan mutatják be a hulladéküveg felhasználásának lehetőségeit. A különösen egyedi designmegoldások mellett az újszerűséget, a friss művészi látásmódot értékelték. Volt itt fényüveg, üvegtégla és horgolt üvegből készült térelválasztó is.

70% üveg, 100% kreativitás

A kétfordulós pályázat első körében csak látványterveket véleményezett a szakmai zsűri, majd a második körbe továbbjutott művészek másfél hónapot kaptak, hogy elkészítsék műveiket. A pályázat egyetlen kikötése az volt, hogy a tárgyak legalább hetven százalékban hulladéküvegből készüljenek. Egyéb műfaji korlátot nem támasztottak a kiírók, így a döntős pályaművek között volt CD tartó, csillár, „La’bor pohár” és virágtartó is.

Üvegcsomagolás újracsomagolva

Az Erzsébet téri Gödör Klubban tartott február 21-i eredményhirdetésen három egészen különleges alkotást jutalmazott a zsűri. A fődíjat Lehoczki Erzsébet munkája az Üveg-re fonal nyerte. A „horgolt üveg” nagyszerűsége sokoldalúságában rejlik: térelválasztónak, függönynek vagy éppen terítőnek is használható. A második helyezett Jagadics Barbara lett Glass brick, azaz üvegtégla című alkotásával, a harmadik díjat pedig Bihari Gabriella és Csák Tibor kapta az egyedi hangulatvilágítást adó Fényüvegért. Az ÖKO-Pannon pénzjutalommal díjazta az alkotókat. 

_SZT7905 by Noguchi Porter Novelli.

Egyedül nem megy

A kilenc döntős alkotást a nagyközönség is megtekinthette a WAMP-on, a Gödörben, hiszen a tárgyak éppen azért készültek, hogy felhívják a figyelmet az üveg újrahasznosítás fontosságára. Míg az Európai Unió országaiban a háztartási üveghulladék hasznosítási aránya 2008-ban hatvannégy százalék volt, addig itthon tavaly az üvegcsomagolásnak csupán huszonnyolc százaléka került szelektív gyűjtőkbe. Ahhoz, hogy megkezdjük az unióhoz való felzárkózást, idén harminckettő, 2012-ben már hatvan százalékra kell feltornásznunk ezt az arányt, amihez a lakosság aktív részvételére lesz szükség.

Mi ez? Műanyag Hawaii

6569

A döglesztő hőségben egyre erősebben sóvárgok egy távoli szigetre, ahol aztán nyugodt szívvel lógathatnám a lábam a hűs vízbe, és lustán, semmivel nem törődve a szürkeállományom felfrissülne. Sok olyan hely van a Földön, ami tudná nekem ezt biztosítani, viszont a pénztárcám nem feneketlen kút, amiben élére állítva unatkoznak a húszezresek. Az úti céljaim listája már így is elég hosszú, de úgy néz ki, még mindig tudom bővíteni: ha megvalósulnak az álmok, az élre az új Hawaii-szigetek kerülnek.

olvass tovább

Kizöldült a Pepsi

7539

Elsőre bizarrnak tűnik, de van értelme, sőt, ha igaz, amit a Pepsi  (pontosabban a Pepsico) állít, forradalmi tettet hajtottak végre. Konkrétan legyártották az első növényi üveget. A vállalatot nem éppen a környezettudatossággal azonosítja a közvélemény, de ez némileg igazságtalan, hiszen nem csak kátrányos-cukros kólát gyártanak, hanem vastagon benne vannak az élelmiszeriparban úgy általában, igaz, főleg chipsekben és egyéb nassolnivalókban utaznak. Ehhez viszont egy csomó növényi hozzávaló szükséges, a gyártási folyamat pedig rengeteg organikus hulladékot hagy maga után.

Ezt szeretné ipari szinten is újrahasznosítani a gyár, méghozzá üdítőspalack formájában. Az egyelőre próbaként elkészített példányok tapintásra és látványra is pontosan ugyanolyanok, mint "igazi" műanyag társaik, az ötlet tehát teljesen működőképesnek tűnik. Főleg ahhoz képest nagy dolog ez, hogy a nagy rivális Coca Cola kijelentette: ilyesmi még évekig elképzelhetetlen. "Feltörtük a kódot" – nyilatkozta Rocco Papalia, a vállalat kutatásért és fejlesztésért felelős vezetője. "Gyönyörű dolgot alkottunk." Az első fakéregből, füvekből és kukoricalevélből készített üvegek jövőre jelenhetnek meg a polcokon.

Forrás: The Christian Science Monitor

Kiszuperált templomi padok és biciklik a falon

8493

Múlt héten különleges farmerüzlet megnyitásának lehettek tanúi az amszterdamiak. A város legnyüzsgőbb bevásárló utcáján, a Kalverstraaton nyitotta meg impozáns üzletét a Levi’s. A 250 m²-es alapterület és a 6 méteres belmagasság már önmagában is figyelemre méltó, az üzlet különlegessége azonban az, hogy újrahasznosított anyagokból készült. Asztalok helyett kiszuperált templomi padokon pihennek a nadrágok, a polcok meghajlított és összehegesztett metál csövekből készültek, amiket aztán színesre festettek. A legkülönlegesebb dizájnelemet azonban mindenképpen azok a jobb napokat látott biciklik jelentik, amiket a város csatornáiból gyűjtöttek össze, majd a helyiség plafonjára és falaira szereltek dekorációs elemként. Az üzletet nemcsak sajátos berendezése teszi különlegessé, hanem az is, hogy további funkciót is szánnak neki  az üzemeltetők: kulturális rendezvények és kiállítások színhelyéül is szolgál majd. Hogy mennyire komolyan gondolják ezt, bizonyították a megnyitón is, ahol Trixie Whitley lépett fel egy meghitt koncert keretében.

Nézz szét az üzletben!