öregség

Érdekel a sorsod?

3520

Eléggé felszívtam magam az elmúlt pár hétben. Lassan a csapból is az folyik, hogy nem lesz nyugdíjunk. Az egyik kereskedelmi csatorna késő esti műsorában volt is róla szó. Egyik nap utánajártam, és megnéztem minden fontos dolgot. Mit tegyél, hogy legyen nyugdíjad, a jelenlegi nyugdíjrendszert és társait. Igen érdekes dolgokat találtam, de ami még érdekesebb, a velem egykorúak 80%-a feltételezése szerint, meg sem éri a nyugdíjat. A szüleim korosztálya pedig a fejét kapkodja, hogy most mit csináljon. Van magánnyugdíj pénztáruk, de az elmúlt évben felélte az eddigi nyereségét.

Nem lesz nyugdíjunk!

Nem szeretnék senkit riogatni, és mindenki jogosan hiszi, hogy majd mikor végre abbahagyja a munkáját, akkor nyugdíjából származó jövedelme körülbelül akkora lesz, mint amiből eddig élt. Ez a feltételezés SAJNOS már most sem igaz. A ma nyugdíjba vonulók átlagosan 30-50%-os jövedelemvisszaesést élnek meg.

Míg a halál...

Nem a politikusok lopják el a nyugdíjunkat, egyszerűen csak elfelejtettek szólni, hogy 2012-től, amikor az ötvenes években született nagy létszámú nemzedék elmegy nyugdíjba, felborul a nyugdíjasok és a keresők aránya. A Központi Statisztikai Hivatalnál szerencsére mindenki számára elérhetővé tett adataiból megtudtam, hogy míg 1960-ban 600.000 nyugdíjas volt Magyarországon, addig 2012-re ez a szám közel 4.000.000-ra tehető majd. Míg a 60-as és 70-es években közel háromszáz aktív dolgozó tartott el száz nyugdíjast, addig ez a szám napjainkban alig éri el a nyolcvan aktív dolgozót. Igaz megtehetnénk – ahogy a politikusok is javasolták, – hogy jóval később, csak hetven éves kor felett vonulunk nyugdíjba. Felmerül bennem a kérdés: akarok én hetven évesen valahol, akárhol dolgozni? – Egyik nap bementem az egyik Mc kezdetű gyorsétterembe, ahol nem ritka az a jelenség, hogy egy hetven és a halál közötti idős bácsi vagy néni takarítja a mosdókat, csak azért, mert nem futja a nyugdíjából mindenre.

Máshol hogyan élnek meg a nyugdíjasok? Ez a következő kérdés, ami felmerül az emberben. Párizs, London, Róma, Bécs, Berlin és még sorolhatnám…nagyon hosszú lenne a lista – de az biztos, hogy bármerre is jársz a világon, a nyaralók, üdülők nagy része nyugdíjas vagy legalább is nyugdíjas korú. Hogyan is csinálhatják mindezt? A legtöbbjük hazájában nincs is olyan, hogy állami nyugdíj! Ezt ők már gyermekkorukban megtanulták, amit mi sajnos nem. Ha Jürgennek adott a nagyi tíz schilinget, hogy vegyen magának valamit, azt is hozzá tette, hogy ebből költs el kilencet, a maradék egyet pedig tedd az egyik zsebedből a másikba, később jól fog jönni. Igaz – illetve én nem tudom, nincs gyerekem s az ismerősi körömben sincs ovis vagy isis – az óvodákban és a legújabb tanmenetben már az iskolában is tanítják a gyerkőcöknek, hogyan is spóroljanak – egy illetékes többet tudhat erről.olvass tovább