önvédelem

Női önvédelem

1721

Nos, igen sok nőnek lenne szüksége némi felkészültségre a mai világban. Hiszen mennyiszer hallottuk, hogy ennyi és ennyi nőt kínoztak vagy zsaroltak meg esetleg csak vertek meg sokfajta indok miatt. Találóan is hat a gyengébbik nem megnevezés, amikor megkülönböztetjük vagy inkább besoroljuk a kilógó micsodával nem rendelkező embereket. Általánosságban ez két gondolatot ébreszt a másik nemben: megvédeni, kihasználni!

Én az utóbbit, és később ez ellenkezőjét tapasztaltam a minap

Feltűnés nélkül, semmi kihívó ruhában telefont és egyéb dolgot nem kivillantva járkáltam egy kínai piacon, amikor egy férfi mondta hogy menjek utána mert mutatni akar valamit…Naná, hogy nem mentem utána, és tovább haladtam, erre ő bevágott elém néhány sarok után, és újra rákezdett. Húha, itt baj van, gondoltam, s inkább másfele indultam – hátha kicselezem, de nem sikerült, és elkezdett ráncigálni maga után. Pánikba estem, kiabálni kezdtem, még egy pártól is segítséget kértem, de csak rám néztek, és továbbálltak. Végül egy negyvenes éveiben lévő férfi segített, és megkérdezte az előbbit, hogy mia  fenét képzel!? Ő nemes egyszerűséggel egy béna szöveggel leribancozott, és azt mondta hogy megcsalom, miközben ő éppenséggel a telefonomat akarta elvenni. Gyorsan felhúztam a nyúlcipőt, és elnyargaltam szóval szerencsésen végződött.

De hány lánnyal fordult elő, hogy nem védték meg? Megverték, megalázták, esetleg megerőszakolták! Ilyenkor a határozottabb lelkek megprobálnak lázadni, és beiratkoznak egy önvédelmi klubba, egyesületbe stb…Na hát én is így tettem az eset előtt egy évvel, de nem lett semmi eredménye…Megfordult a fejemben hogy kicsavarom a karját vagy leütöm a táskámban lapuló nunchakummal, de egyiket sem mertem..Mert lebénultam. Ez a lányoknál általános reakció ilyen helyzetekben, lehet hogy csak az elsőnél, mert nekem most fordult elő először, és őszintén megdöbbentem saját reakciómon, mert ezerszer gondoltam rá, hogy hú de frankón összeverném a támadót, és nekem semmi bajom nem lesz.

Mindenesetre a férfi átlagos könyvmolynak tűnt némi diszkós beütéssel, így ebből az én nyúl szívemmel csak annyit tudtam levonni: senkiben se bízzak? Örökké féljek minden hímnemű egyedtől vagy vakon bízzak egy látszólag jól kinéző férfiban? Ti hogy vagytok ezzel? Én nagyon kibuktam, s bár nemsokára megyek egy edzőtáborba ahol négy órás edzések lesznek, de mi van ha megint leblokkolok? Valakinek van jobb védelme?


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe.

Három perced van

4070

Belegondoltál valaha is, hogy talán egyszer eljön a pillanat az életedben, amikor a sors váratlanul az arcodba vág három percet, és azt mondja, ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy megvédd az életed? Miért pont három perc? Szexuális erőszak és támadás esetén ennyi idő áll rendelkezésedre ahhoz, hogy visszanyerd a lélekjelenléted, hogy a rémület, a sokk és a fizikai fájdalom hatására jelentkező testi változások fölött úrrá legyél, hogy kijózanodj, hogy összeszedd minden életerődet, és a szó szoros értelmében, - akár egy állat - az életedért küzdj. Ebben az állapotban három perc pokoli hosszú idő, embertelen nagy munka és erőfeszítés, hogy tudatodat és erődet az önvédelemre összpontosítsd. Ebből az érzésből kaptam ízelítőt múlt héten a Mad Girl női önvédelmi tréningen, ahol megtanították, támadás esetén a fizikai erőnlét mit sem ér, ha mentálisan sehol nem vagy.

Lara Croft meg Trinity

A statisztika azt mutatja, európai viszonylatban a szexuális támadások áldozatai hetvennyolc százalékban nők, ami azonban sokkolóbb, tíz támadásból nyolc esetben a nő ismeri az elkövetőt. A hivatalos adatok világosan megmutatják, hamis a kép, ami a szexuális erőszakról a nők fejében él, a mozivászonnak köszönhetően legtöbben úgy hiszik, az elkövető idegen, pedig legtöbbször expasi, kolléga, rokon, barát, a nő közvetlen környezetében élő férfi a bántalmazó. A statisztika természetesen arról már nem szól, hány esetben tudja magát megvédeni a nő, hányszor bújik elő belőle Lara Croft vagy Trinity, talán azért, mert önvédelmet csak egészen ritka esetben tanul „csak úgy” az ember. Pedig kéne. Nem vagy biztonságban te sem, és én sem. Kattant és beteg világunkban nem tudhatod, mikor száll el egy pasi agya, mikor kezd el követni valaki, mikor szorítanak a testedhez kést, és mikor vesz körül több férfi és követi el a legborzalmasabbat. Természetesen nem kell a legrosszabból kiindulni, számolni azonban kell vele.

Az a szerencsés nő, akinek még soha nem volt rossz tapasztalata, nem tudja, milyen egy támadás, ő valószínűleg a Hollywoodban forgatott képkockákban gondolkodik, az önvédelmi tréningen bemutatott, térfigyelő kamerákkal rögzített felvételek azonban kijózanítóak. Sokkoló, ahogy egy 150 kilós dühödt állat egy kávézóban elkezd színtiszta erőből rugdosni egy fiatal nőt, miközben a többi vendég – akcióhoz és erőszakhoz szokott szemmel –, tétlenül nézi végig az alig pár perces brutális jelenetet. Egy másik felvételen egy fiatal nő utolsó percei láthatók, ahogy az esti műszak után a kocsijához sétál, elkövetője pedig követi őt. Holtestét pár kilométerrel arrébb találták meg. A térfigyelő korábbi felvételeiből világosan kiderült, az elkövető már napokkal korábban kinézte áldozatát.

Nem több, három perc

A támadás kimenete, ahogy azt a tréningen bemutatott felvételek is bizonyítják, valóban azon a bizonyos három percen múlik. Hogy mit jelent három perc intenzív munka, megtudhatod, ha beállítod a stoppert, és elemi erőből elkezdesz püfölni egy boxzsákot, közben pedig elképzeled, az életedért harcolsz. Miközben vered a zsákot, figyeld meg, mikor érkezik el az a pillanat, amikor legszívesebben feladnád, amikor már nem bírod tovább, ez ugyanis az a pont, amikor a támadód nyert. Éles helyzetben ez az a kritikus pont, amikor a legtöbb nő feladja a küzdelmet, holott ekkor kellene a rejetett erőforrásokat mozgosítani, és megvadult állat módjára küzdeni. Aki fejben erősebb és elszántabb, mint támadója, valószínűbb, hogy megússza.olvass tovább