önbizalom

Szemét világ?

5297

A világ szemét, ők nagyok, mi kicsik vagyunk, és milyen borzasztó, hogy ez ellen nem tehetünk semmit. Legalábbis hajlamosak vagyunk ezt hinni egészen addig, míg fültövön csap a bölcselet: ki álljon ki érted, ha nem te magad? Először megsértődünk, és újra rázendítünk, hogy nem érted, a világ szemét, ők nagyok, mi kicsik vagyunk… majd elhallgatunk és elgondolkozunk: kinyitjuk a szánkat vagy kisgyerek üzemmódban szipogunk tovább.

Mindennapi támadások

Első lecke kezdőknek, a kályhától indulva: dobjuk ki a kukába egy laza mozdulattal azt a hanyagságot, amellyel ellenőrzés nélkül zsebre vágjuk a visszajárót. Nem ciki és nem fáradság elolvasni mit írunk alá, legyen az szülinapi jókívánság, adónyilatkozat vagy hitelszerződés. A rest kétszer fárad elven ugyanis egy nem várt helyzetben lefőhet rólunk a kávé, és saját hanyagságunk keserű levét isszuk meg. Házi feladat: apróságokon gyakoroljuk érdekeink megvédését! A boltban merjünk az áru szebbjéből kérni, nem kell megelégedni bármivel, amit elénk raknak. Ha az eladó nehezményezné a rá szabott feladat nagyságát, kedvesen emlékeztessük rá, hogy ő van értünk, és nem fordítva.

Nagyon sok embert meg lehet etetni hamukálással, csúsztatásokkal és pontatlanságokkal, és mire észrevesszük, hogy valami sántít, már nyakig ülünk a nagy barnában. Sóhajtozva próbáljuk összerakni a képet, keressük, hol rontottuk el, majd eszünkbe jut: nem voltunk teljesen tisztában a helyzet következményeivel. Kulturális hiányosságunk, hogy nem tanítanak meg minket kérdezni, a külföldi vendégelőadók sorra csodálkoznak: nincs kérdés?! Szégyellünk kérdezni, hiszen az tudatlanságot fejez ki, viszont ha végiggondoljuk, nem az a szégyen, ha nem tudjuk, hanem ha úgy teszünk, mintha tudnánk. Mint a császár új ruhája című mesében, amikor láthatatlan kelmékkel öltöztetik fel a királyt, aki nem meri bevallani, hogy ő sem látja, de amikor pucéron kimegy parádézni, a nép kineveti. Eleinte még azt is nehéz megfogalmazni, mit kérdezzünk, de ahogy egyre jobban belejövünk, már arra is egyre több figyelmet fordíthatunk, hogyan fogalmazzunk. Egy-egy jól elhelyezett kérdéssel a helyzet kimenetelét is megváltoztathatjuk a saját javunkra.

Haladó szint

Érdemes tisztába jönni az olyan fogalmakkal, mint fogyasztóvédelem és hatásköre, a panaszkönyv kezelése, és a munka törvénykönyvének ránk vonatkozó részei. Ha már törvény biztosítja érdekeink érvényesítését, éljünk a lehetőséggel. Eleinte izgultam, de aztán csak nem szakadt rám az ég, amikor elkértem a panaszkönyvet, csak a ki(nem)szolgáló személyzet hápogott vendettára szomjazva, de felvérteztem magam udvariassággal és állhatatossággal, és célt értem. Elnézést kértek, belátták a hibát, én pedig örömmel vittem hírét a korrektségnek. Persze előfordult, hogy rinocéroszbőr vastagságú, rendíthetetlen tuskóságba ütköztem, de arról is széles körben megemlékeztem. A tudás bizony hatalom, és többek között nehéz munkahelyi helyzeteken is átsegíthet. Aránytalanul sok munkát szabtak ránk? Nem ismerik el a jó teljesítményt? Szedjük össze a tényeket, adjunk hozzá pozitív, nyitott hozzáállást, megoldási javaslatokat és együttműködésre való hajlamot. Melyik főnöknek ne lágyulna meg a szíve, ha a beosztottja a segítségét kéri, hogy munkáját minél jobban végezhesse, és ennek érdekében nyavalygás helyett még javaslatokat is tesz?

Fikázás helyett asszertivitás

Sokszor nem tényszerűségekben, hanem érzelmi viharokban kell kiállnunk az igazunkért. Ahhoz, hogy ne sodorjon el minket az indulat szele olyan mélységekig, ahol már nem is azt mondjuk, és nem is úgy, ahogy szerettük volna, fontos mérlegelni, mit is szeretnénk kihozni az adott helyzetből, és hogy a vágyaink megfelelnek-e a valóságnak. Ha egy másik ember viselkedése számunkra bántó, nem állíthatunk elé azzal a szándékkal, hogy most jól megváltoztatjuk őkelmét, de legalábbis letörjük a szarvait és a seggébe dugjuk. Arról beszéljünk, miért bántó számunkra a viselkedése, és hogy szerintünk hogyan lehetne ezen a helyzeten változtatni. Azt már nem dönthetjük el, hogy a másiknak mennyire fontos a mi lelki békénk, de mindenképp könnyebben lélegzünk a beszélgetés után, hiszen mi megtettük, ami tőlünk telt.

Nehéz az önérvényesítés és a buldózer libikókáján az egyensúlyt megtalálni és fenntartani. Ne csak jogainkkal legyünk tisztában, hanem kötelességeinkkel is. Csak olyan viselkedést várjunk el másoktól, amilyet mi magunk is fel tudunk vállalni : legyünk méltó résztvevői az adott helyzetnek!


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Milyen szép ez a gyerek!

5969

Nagyon sokat gondolkoztam mostanában azon, ha kamaszodó lányom lenne, vajon milyen eszközrendszerrel tudnám legalább egy kicsit kompenzálni azt az elképesztő nyomást, ami a külsejével kapcsolatban rá nehezedik. Elképzelni se tudom, milyen lehet manapság cseperedő lánynak lenni, s nehezen tudok napirendre térni olyan tények fölött, mint az, hogy nyolc-tíz éves kislányok már fogyókúráznak, hogy vannak ilyen korban anorexiások, hogy a kamaszlányok igen nagy százaléka elégedetlen a külsejével, és gyakorlatilag bármit megtennének, hogy karcsúak és szépek legyenek. Olyan világot hoztunk létre, amiben a csomagolás az elsődleges, és még ha manapság már ki is mondjuk, hogy nonszensz ez az egész, a lényegen semmit sem változtat. Emlékszem, én nyolc éves koromban még a dudálós mikiegeres pólómban rollereztem a nagymamám kertjében, és hírből sem ismertem a kalória, tápérték vagy a testtömegindex világát.

Beszéltünk már róla itt is, hogy az a nyolc év, ami a szerkesztőség két fele között korkülönbségben fennáll, már megmutatja a hatását a megfelelni vágyás kapcsán. Manapság csinosnak kell lenni és divatosnak is természetesen, no persze az sem árt, ha a hajunk is pont a trendekhez illeszkedik színben és formában egyaránt. Hogy ez mennyire komoly, igen könnyen megbizonyosodhatunk, ha a melegedő napok valamelyikén elmegyünk a Gödörhöz, és fél órán keresztül valamelyik asztalról nézzük Budapest külön bejáratú kifutóját, igen, a lépcsősort. Egyeseket elnézve rendkívüli jelentőségűnek tűnik, hogy kellőképp fesztelenül, ám bevonulásuk fontosságának teljes tudatában, a legmenőbb outfitben debütáljanak a budapesti tavasz kávézgató ítészei előtt. Vicces.olvass tovább