öltözködés

Mrs. Obama gardróbja

2528

Véget ért az amerikai elnökválasztás, az amerikaiak megválasztották első fekete bőrű elnöküket Barack Obamát, így felesége, Michelle Obama lett az első fekete first lady, akinek most nagyító alá vesszük öltözködését a kampány során hivatalos eseményeken viselt ruhái alapján.

Az új first lady 1964-ban született Chichagóban Michelle Robinson néven. Michelle végzettségét tekintve ügyvéd. Barack Obamával 1992-ban kötött házasságot, majd 1998-ban és 2001-ben megszületett két közös lányuk, Malia Ann és Natasha. Michelle a kampány alatt végig férje mellett állt és támogatta őt, de gyermekeit sem hanyagolta el, a kampánynapok közé szigorúan családi estéket is beiktatott. 

Klikk.

A Barack Obama politikai karrierje miatt Michelle is reflektorfénybe került, s persze személyisége és karrierje mellett az öltözködése is nagy figyelmet kapott. Elég nehéz dolga van a mindenkori first lady-knek, hiszen sokféle elvárásnak kell megfellenie, az emberek szeretnék, ha egy elnökfelséghez illően konzervatív, de újító is legyen, és szettjein érzékelhetőnek kell lennie saját stílusának és személyiségének. Szinte lehetetlen ennek az összes elvárásnak megfelelni, de  Michelle jó úton halad, hiszen nagy népszerűségnek örvend a first lady, kritikával nem sokan illetik öltözékeit. Népszerűségét az is mutatja, hogy 2006-ban az amerikai életmód és divatmagazin, az Essence a "Világ huszonöt leginspirálóbb nője" közé választotta, de 2007-ben már a Vanity Fair "Tíz legjobban öltözött ember" listáján is szerepelt. Stílusát sokan Jacqueline Kennedyhez hasonlítják, hiszen magabiztos és letisztult. Idén, 2008-ban felkerlt a People magazin "Legjobban öltözött nők" listájára is.olvass tovább

Csajok, mint mi

4059

Amit ezeken a képeken látunk, az már maga is lázadás. Sminkek, lakkozott körmök, dekoltázsok - mindez elképzelhetetlen lett volna pár napja még Iránban. A nőknek - a turistáknak is - kötelező kendővel takarni fejüket, hogy hajuk ne látszódjék, nem testhez simuló kabátjuknak combközépig kell takarni. Dekoltázs soha, soha, soha. Tény, hogy Teherán utcáin eddig is találkozhattunk a törvényekkel dacoló, határokat feszegető lányokkal, akik vadul sminkelték magukat és az a kabátka épphogy a popsi aljáig fedett, de ezzel azt kockáztatták, hogy elviszik őket és csúnya dádát kapnak. Ehhez képest most a nők tömegesen és felszabdultan lazítanak kényszerű textilbörtöneiken. És szépek is....

Klikkelek a lányokra

A szekrényt bámulva

4327

Már kislányként rengeteg időt töltöttem el azzal a kérdéssel, hogy "Mit vegyek fel?". Szünidőben előfordult, hogy ötször is átöltöztem, mert délutánra más hangulatba kerültem, mint reggel voltam, vagy épp akkorra száradt meg a kedvenc, kék-fehér, fodros szoknyám és végre bele lehetett bújni. Anyu rendesen ki is volt akadva, amikor estére megtöltöttem a szennyesemet, nagyi úgy próbált meg leszoktatni erről, hogy nekem kellett kimosnom a ruháimat. Nos, nem sikerült a rehab. A mai napig, ha nem dolgozom, tuti átöltözöm legalább kétszer. Nyilván már akkoriban sem tudtam eldönteni, hogy mit vegyek fel, majd mikor meggondoltam magam, akkor átöltöztem. Mivel ezt egy dolgozó nő nem teheti meg, tehát nincs lehetőségünk naponta többször átöltözni, ezért reggel hosszú-hosszú perceket kell eltölteni azzal, hogy kiválasszuk a megfelelő szettet, több-kevesebb sikerrel. Gimnazistaként, mikor fontos volt, hogy minél tovább tudjak aludni, ergo nem volt idő a reggeli agyalásra, hogy milyen viseletet vegyek fel aznap, mindig este készítettem ki a ruháimat, bugyit, melltartót, harisnyát, szoknyát, blúzt, vagy épp bugyit, trikót, nadrágot, pulcsit, ami éppen jól esett. Még a sorrendet is beállítottam, tehát legfölül volt a bugyi, mert azt húztam fel legelőször és így tovább. Abszolút időhatékony és antiidegörlő megoldás volt. Néha még ma is alkalmazom. Így rám a következők nem igazak (csak egy kicsit). 

Néhány napja a The Daily Telegraph közölt egy felmérést arról, hogy a nők mennyi időt töltenek az öltözködéssel, illetve az előkészületekkel, hogy startra készek legyenek. Eszerint egy átlagos hétköznap több mint negyedórán keresztül válogatunk, és teljesen mindegy, hogy pontosan hány darab cucc is van a szekrényünkben. Ez közel egy évnyi ruhaválogatás életünk során, és akkor még nem is említettük, hogy amikor buliba megyünk, ez a tizenhat perc, máris húszra ugrik. Ha hétvége van, akkor csak tizennégy percet agyalunk, nyaraláskor pedig kevesebb mint tíz percet - persze a bőröndöt legalább egy órán keresztül készítettük össze, tehát akár még több is lehetne, ha a teljes gardróbunk velünk lenne. Amennyiben karácsony van, esetleg esküvő, akkor kicsit több mint fél órát, összesen harminchat percet töltünk azzal, hogy kiválasszuk az est fényét emelő ruhadarabot. A felmérést több ezer brit nő között végezték, akik tizenhat és hatvan év közöttiek.

Most, hogy ezeket számokat végiggondoltam, eszembe jutott a péntek reggel, amikor háromszor öltöztem át, és végül egy olyan szettbe bújtam bele, ami még soha nem volt rajtam utcán, aztán elég jól éreztem magam benne persze. De van olyan is, hogy semmi kedvem a válogatáshoz, és sajnos egész nap egy olyan szoknyában kell lennem, amiben legszívesebben az asztal alá bújnék, mert annyira nem érzem jól magam tőle a bőrömben. Lehet, hogy másnap kedvemre való lenne, de aznap pont nem. Saját tapasztalataimból mégiscsak azt a következtetést vonom le, hogy érdemes az egész napi kellemes érzetért kicsit többet időzni a gardróbban. Te válogatsz vagy azt veszed fel, ami épp kiesik a szekrényből?

Öltözz így szeptember 8-án

4642

Mivel egy darab felhő nélkül ébredtünk, így az éjszakai kisugárzás nagy volt, tehát hideg a reggel. Akik hegyek, völgyek között élnek máris számítsanak ködfoltokra, ami nem annyira az öltözködési, mint az úrvezetői képességeket teszi próbára. A kedd napos lesz, eső sehol nem várható. A legmelegebb pillanatokban a hőmérő higanyszála talán a 25 C°-t is eléri. Ez még kellemes. Ma még meg lehet próbálni a szandál-blúz-alj hármasát. 

Hernyó a talpon, muff a kézben

5668

A termékek - ebbe a ruhák is beletartoznak - általában két funkciónak próbálnak megfelelni, az egyik az esztétikai, tehát, hogy szép és divatos, a másik pedig a használati funkció, ami azt takarja, hogy a termék képes ellátni azt, amire tervezték: ilyenkor a cipő nem ázik be, védi a lábat, kényelmes, a pulóver pedig melegít.

Rohanó világunkban, ahol a verseny hatalmas, hiszen mindenki szép, kívánatos és trendi akar lenni mindig mindenhol, az egykor kéz a kézben járt esztétikai és használati funkció már közel sem egyformán fontos. Manapság az esztétikai funkció megy elől és jobban vagy kevésbé lemaradva mögötte kullog szegény használati. Egy terméknél, főleg egy ruhánál a legfontosabb, hogy szép és divatos legyen, na meg hogy kifejezzen minket, hogy önazonosak lehessünk benne, miközben az, hogy ellátja-e a feladatát, amire egyébként tervezték - volna -, már senkit nem érdekel. Ezért történik meg, hogy inkább megvesszük a szebb, de könnyen beázó cipőt a kevésbé szép, de sokkal komfortosabbnál és praktikusabbnál. Egy ideális világban persze minden elvárás egyszerre teljesülne, de ez korántsem egy ideális világ.

Már egy kabátokról szóló cikkben elmélkedtünk arról, hogy miért nincsen egyszerre csini és meleg kabát? Miért nem kapható polár béléses, vízhatlan anyagból csajosan derékban szűkített, vagy akármilyen más divatos szabással készült kabát, miért csak hideg, könnyen átázó szövetből készülnek ilyen fazonú modellek? És miért van az, hogy a meleg vízhatlan kabátok csak ormótlan szabással, fiús megoldásokkal vegyülnek? Persze választ akkor sem kaptunk, és megoldást sem találtunk, de annyi világos lett, hogy kompromisszumot kell kötnünk, tehát vagy megfagyunk csinin, vagy komfortosan érezzük magunkat nem annyira csinin.

Funkcionalitás

Szóval hajlandóak vagyunk megkötni az elkerülhetetlen kompromisszumot, főleg ilyen időjárási viszonyok mellett, mint ami már hetek óta sújt minket - hideg, latyak, hóesés. Szóval a tűsarkú bokacsizmát és a szövetkabátot bevágjuk a szekrény mélyére, és elhatározzuk, hogy melegen és praktikusan öltözünk ezentúl. Igen ám, de ilyenkor szembesülhet a lányok nagy része azzal a problémával, hogy tulajdonképpen egyáltalán nincs olyan ruhája, ami praktikus lenne, kiderül, hogy nincs bakancsunk, nincs polárunk, nincs windstopper dzsekink, nincs gore-tex télikabátunk, nincs semmink, ami a fiúknak mind van. Oké, hogy tele a szekrény mindenféle csini cuccal, de nem kéne valami praktikus is? Elég ezekben a fagyos, havas időkben kimenni az utcára, és megnézni, miket húznak a lábukra a csajok - bakancsot, hótaposót igen-igen elvétve találunk csak. A múltkori nagy javazásnál a Moszkva téren egy egész lánycsapat indult a Normafára szánkózni - bőrcsizmában!

Ha szerencsések vagyunk és kicsi korunktól kezdve olyan családban nőttünk fel, vagy egy olyan srácot fogtunk ki, akiknek a túrázás, a természetjárás fontos volt, akkor előbb-utóbb magűtól értetődően kialakult ez a másodlagos, és legalább annyira fontos ruhatár is - van bakancsunk, széldzsekink, vízhatlan nadrágunk és még sok más inkább funkcionális, mint divatos holmink. Ha sosem voltunk természetjárók, akkor nem árt beszerezni néhány alapkelléket, még akkor is, ha drágálljuk, és úgy vagyunk vele, minek adjak ki ennyi pénzt valamire, amit csak ritkán hordok.  Megmondjuk. Azért, mert sok divatos kacatra összességében sokkal többet költünk, azért, mert ha okosan vásárolunk, már nem is olyan drága, no és persze azért is, hogy ne csúszós talpú, két másodperc alatt beázó bokacsizmában bénázzunk hetekig ázva-fázva. A hóban latyakosra ázott bőrcipő nem szexi.

 

Néhány praktikus, meleg ruhadarab itt!

Ilyen latyakhoz mint, ami most van nem árt egy jó meleg hótaposó vagy bakancs, egy meleg kabát, kesztyű, sízokni és persze a nadrág alá egy cicanaci. A melegen öltözködést fokozhatjuk  is, vehetünk például meleg sínadrág-szerű nadrágot is divatos alsónk felé, ezt persze később az irodába érve akárcsak a kabátot, levehetjük, bár belátjuk, ez azért tényleg túlzás - ha nem is mindehnol. 

more

Most sokan bizonyára elkezdenek sipítozni, hogy semmi pénzért nem járnának bakancsban vagy vízhatlan vastag nadrágban dolgozni, vagy suliba, nekik mondom megnyugtatásképpen, hogy nem kel feltétlenül hóembernek öltözni... Még novemberben volt szerencsém Finnországban járni, ahol természetesen számos H&M-be is betértem. Mint tudjuk a márka svéd - nálunk sincs valami meleg, akárcsak a finn nyelvrokonunknál -, így a szomszédos finnországi kínálat nemcsak szélesebb, de másmilyen is volt mint az itthoni. Hogy mire gondolok? Például külön részleg volt a sportruházatnak, ahol vastag, vízhatlan anyagból készült csinos szabású nadrágokat is kínáltak, hasonlóakat, mint a sínadrágok, de sokkal divatosabbakat. Ezekben jól érezhetjük magunkat, hiszen védenek a hideg ellen, és valamennyire még trendiek is lehetünk.

Ugyanezt elérhetjük egy jól megválasztott hótaposóval is, ami számos fazonban kapható. Persze rögtön jöhetnének is a kifogások, hogy de mennyibe kerül egy príma kis csizma vagy bakancs, hiszen az Overland és például a Sherpa árazása a legnagyobb jóindulattal sem mondható olcsónak. De erre is van válaszunk: mindenki nézzen magába és ismerje el, hogy legalább egyszer ebben az életben adott ki hasonló összeget egy divatos, de minden praktikusságot mellőző ruhadarabért... Akik soha nem tettek ilyet, azoknak adunk egy tippet a bakancsok és hótaposó csizmák olcsó beszerzésére: Decathlon. Ez az az áruház, ahol tényleg olcsón juthatunk ugyanolyan minőségű darabokhoz, mint az előbb említett két márkánál.

Melegen is, csinosan is

Szinte lehetetlen csinosnak lenni úgy, hogy közben ne fázzunk a mínusz húszban, de azért vannak praktikák arra, hogy hogyan tegyük komfortossá trendi ruhatárunkat az ilyen időjárási körülmények között. Az egyik legalapvetőbb fogás, hogy mindenképpen vegyünk harisnyát vagy leggings-et a farmerunk alá. Ebben az esetben a skinny fazon helyett inkább válasszunk mély ülepű, bővebb szabású nacikat, hiszen ezek alá könnyebb öltözni. Ezt fokozhatjuk még egy térig érő zoknival, sízoknival, így a lábunk biztosan nem fázik majd.

Felülről a legpraktikusabb, ha mindig veszünk atlétát, erre jöhet a felső, kötött pulcsi, póló vagy éppen zakó, bármilyen párosításban, a lényeg, hogy rétegesen. Általában csak útközben fázunk, az irodában/iskolában már meleg van, így a kint töltött időre nyugodtan vehetünk az egész szerelés fölé felül egy vastag polár pulcsit, amit megérkezéskor a kabáttal együtt ledobhatunk. Fontos, hogyha a csini, de nem meleg kabátunknál maradunk, akkor legalább a fazonja legyen hosszú, hiszen ez sokat adhat komfortérzetünkhöz.

A meleg ruhatár elengedhetetlen kellékei közé tartoznak még a kesztyűk, sálak és sapkák, ezek nagyon sokat számítanak. Ha a fejünk és a kezünk nem fázik, akkor mi is kevésbé didergünk majd.

Talán a lábbeli témakör okozhatja a legtöbb fejfájást, hiszen lehetetlenség vízhatlan, meleg, téli és divatos csizmát kapni. Ha semmiképpen nem akarunk bakancsot vagy hótaposót húzni, akkor a boltok kínálatában fellelhető inkább esztétikai funkciót ellátó darabokat kell feltuningolnunk. Ha van egy nem beázó cipőnk, akkor azt dupla zoknival, vagy vastag zoknival tehetjük meleggé - esetleg vásároljunk vízálló zoknit. Ez igaz a gumicsizmákra is, sokan választják hidegben is a vékonyabb, de vízlepergető lábbelit, amit több zoknival tesznek meleggé. Sajnos a nem vízhatlan cipőkkel nincs mit tenni, latyakban, hóban kispadra kell őket ültetni.

A tinik nem fáznak

A meleg ruha kontra divatos ruha témakörben nem lehet kikerülni a tiniket, akik láthatóan nem fáznak. Reggelente, amikor nyakig beburkolózva, kicsit sem divatosan a megfagyás szélén várakozok a villamosmegállóban, akkor számos középiskolás lányka sétál velem szembe bőrkabátban és tornacsukában. Gyorsan el is szégyellem magam, hiszen mennyivel divatosabbak, mint én, aki a hideg oltárán szégyenszemre feláldozta a trendet, akinek pedig kutya kötelessége lenne, mindig, mindenhol divatosnak lenni.

Visszagondolva gimi alatt nekem is papolhatott bárki, hogy tűrjem be a pólómat, hogy ne legyen kint a derekam, nem tettem. De legalább rajtam volt vastag kabát, de ezeken a lányokon az sincs, bőrkabátban, leggings-ben mennem az iskolába. Úgy tűnik, a fiatalabb generáció mindig felelőtlenebb lesz, és inkább megkockáztatják a tüdőgyulladást mintsem trendiségükből adjanak lejjebb.