ölelés

Ölelni jó!

3853

Biztosan senki sem fogja azt mondani, hogy még nem ölelkezett. Nem a pasitokkal – párotokkal, szerelmetekkel, kedvesetekkel -, hanem csak úgy egy félismerőssel, a barátotokkal, egy idegennel. Az ölelés az egyik legprofibb kifejező módja érzelmeinknek. Meg sem kell szólalnunk, egyszerűen a másik megérintésével áttoljuk belé az érzelmeinket. Olyan furcsa érzés, mintha megszűnnél te és megszűnne ő, csak egy nagy testmassza van néhány pillanatra.

Neurológusok tudják, hogy egy-egy ölelés során az agyban oxitocin szabadul fel, ami pedig feszültségoldó, és boldogság érzetet kelt. A rendszeres testi kontaktus csökkenti a vérnyomást, ennek pedig az az egyszerű fizikai oka, hogy a fizikai gyengédség csökkenti a vérben a stresszhormonok szintjét. Az állatvilágban is tettek olyan megfigyeléseket, amelyek ezt bizonyítják. A pókmajmoknál, amikor két csapat majom találkozik, durva agresszivitás tör ki rajtuk, ennek megelőzése érdekében a két majomcsapat vezetői összeölelkeznek, ezzel mutatják meg a falka többi tagjának, hogy nincs para. 

Nem csoda, hogy pihent agyú embertársaink kitalálták a névtelen ölelő falat - ha a két kesztyű részébe beledugjuk a karunkat, csak úgy megölelhetjük a fal túloldalán álló illetőt. Némi boldogsághormon és viszonzás reményében.

Egy kutatás rámutatott, hogy azok a férfiak, akik kisgyermekként sok ölelésben részesültek, felnőttként higgadtabbak, magabiztosabbak és érzékenyebbek voltak, és kevesebb agresszióval kellett, hogy szembenézzenek. Az ölelés olyan egyszerű, mindennapos esetekben is hatásos lehet, mint például egy-egy megmérettetés. Idén a magyar érettségit követően, a Kodolányi János Főiskola hallgatói az ország több gimnáziumához elmentek, és a kijövő maturálókat megölelték. Bár néhány furcsának találták az akciót, mégis sikeres volt, hiszen jó napot szereztek az érettségizőknek, és további erőt adtak a későbbi próbatételekhez.

Pizsiparti felnőtteknek

5886

Megölelni valakit, vagy épp elfogadni, és viszonozni ezt a kedves és szívmelengető, bátorító vagy éppen szeretetet kifejező gesztust egyáltalán nem olyan könnyű, mint gondolnánk. Amerikai filmekben nagyon megy, még férfiak között is, szigorúan lapogatással vagy erőteljes hátba csapással kísérve, ám hogy ezt saját életünkben is meghonosítsuk, bizony sok esetben szándékos erőfeszítéseket kell tennünk. Biztos ti is ismertek olyan embert, aki lefagy, ha köré fonjátok a karotokat - és most hangsúlyosan nem párkapcsolatokról beszélünk -, vagy épp ti magatok vagytok ilyenek. Jó hír, hogy a probléma kezelhető, ezt saját magam példájából is tudom, a teljes jéggédermedés állapotából egy időre szenvedélyes ölelkező lettem, felszabadultam, és gyorsan be akartam pótolni mindent, amit addig elmulasztottam. Szerencsére a barátaim között sok olyan akad, akikkel jókat lehet ölelkezni akár üdvözlés gyanánt, akár csak úgy, miért ne alapon.

Úgy tűnik azonban, hogy társadalmi problémával állunk szemben, talán a szüleink nem ölelgettek eleget, talán egy idő után természetellenesnek érezzük az érzelmek testi kifejezését, és csak szexuális vonatkozásában tudunk elképzelni egy érintést, egy simogatást, egy ölelést. Közben persze tudjuk, ha máshonnan nem, hát tudományos értekezésekből, hogy a simogatásnak nyugtató, vigasztaló, gyógyító ereje van, hogy az érintés boldogsághormonokat szabadít fel, egyszóval jó nekünk. Kissé szomorú, hogy minderre bulisorozattal kell felhívni manapság a figyelmet, de hát ez van, és most a svédek is beszálltak ebbe a jó ötletnek tűnő, ám megvalósítását tekintve kissé furcsa világba.olvass tovább

Vegyél ölelést!

6948

Megöleltél ma már valakit? Ha nem, akkor ne késlekedj, ugyanis a kutatások – és a több évezredes népi tapasztalatok – bebizonyították, hogy testedre és lelkedre egyaránt jó hatással van. Egyes pszichológusok odáig mennek, hogy az étel és a víz után ez az egyik legelemibb szükségletünk.

Egy szeretetteljes, kiadós ölelés felér egy gyengébb pszichoterápiával. Ilyenkor ugyanis nyugalmat és boldogságot érzünk, csökken a vérnyomásunk, enyhül a stressz, könnyebben megküzdünk a negatív érzésekkel és a káros környezeti hatásokkal, valamint javul az önértékelésünk és az önbizalmunk is az eget célozza meg.  Már egy húsz másodperces ölelés elég ahhoz, hogy szervezetünkben fokozódjon az oxitocin termelés és csökkenjen a kortizol szint. Az oxitocint kötődés hormonként is számon tartják, ugyanis többek között ez felelős az anyai kötődés kialakulásáért, de a monogám kapcsolatok fenntartásában is szerepe van, ugyanis kimutatták, hogy a szerelmes embereknek magasabb az oxitocin szintje, illetve szeretkezés alkalmával is ez szabadul fel. A kortizolt viszont stressz hormonként emlegetik, mely kapcsolatban van a szorongással, a feszültséggel, a haraggal és a gyenge ellenálló képességgel. Nem csoda hát, hogy egy szívből jövő ölelés után olyan jól érezzük magunkat, és ha hosszabb távon nélkülöznünk kell, igencsak sóvárgunk utána. Számos egyedülálló ember számol be arról, hogy nem elsősorban a szex miatt vágyik kapcsolatra, hanem azért, mert az intim és bizalmas érintések hiányoznak az életéből.olvass tovább

Egészségtelen az ingyen ölelés!

9195

A Bécsi Egyetem kutatói kimutatták, hogy amikor megöleljük egy barátunkat, oxitocin hormon szabadul fel a véráramba, ami csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt és a szorongást, sőt még a memóriát is javítja. Persze ehhez meg kell válogatnunk, kit ölelünk meg, mert ha egy kevésbé jó ismerőst ölelünk meg udvariasságból, azzal éppen ellenkező hatást érünk el.olvass tovább