óvoda

Te aludtál az oviban?

3591

Félálomban forgolódtál a kiságyon, miközben a többiek békésen szenderegtek? Muszáj volt úgy tenned, mintha aludnál, hogy elkerüld az óvónénik kényszerítő eszközeit? Vagy egyáltalán nem fogtad vissza magad, és bármilyen módon folyamatos zajt csaptál, nem hagyva ezzel pihenni a többieket? A pedagógusaid idegein táncoltál délutánonként?

Tekintve, hogy jómagam emlékeim szerint összesen egyszer aludtam el a pihenők alatt, egy ideje nem hagyott nyugodni a probléma, és rendszeresen érdeklődtem az ismerőseimnél, hogy ők hogyan is álltak ezzel a dologgal. Egybehangzóan mindannyian azt állították, hogy sohasem szundítottak el akkor, amikor kellett volna. Na most, az ugye kizárt, hogy a baráti köröm tagjai egytől-egyig "abnormális" személyiségek voltak kiskorukban. (Pontosabban merem remélni.) Lelki szemeim előtt már körvonalazódott is egy Mátrix-méretű, hajmeresztő óvodai összeesküvés képe: mi van, ha a délutáni pihenők idején valójában SENKI SEM ALUDT? Mi van, ha csupán az óvónők találmánya volt az egész, hogy nyugodtan mehessenek ki cigizni a kávéjuk mellé?

Nos, a feltételezés valóban rémisztő, ám igazság szerint ennél bonyolultabb a dolog. Egyrészt: ha úgy is emlékszünk, hogy az óvodai évek során egyszer sem sikerült elaludni, attól még egyáltalán nem biztos, hogy tényleg nem sikerült. Az időbeli távolság és az akkori álomközeli állapot miatt könnyen becsaphatnak minket az emlékeink. Másrészt: az óvodás korú gyerekeknek általában nagyjából napi tíz-tizenkét óra alvásra van szüksége. Öt-hat óra ébrenlét után viszont kimerülnek - ez nem csak fizikai fáradtságot jelent, hanem a figyelem, a koncentrációs képesség lankadását is. Bár törvényileg nem kötelező délután elaltatniuk a gyerekeket, sőt, ma már egyes óvodákban a nagycsoportosokat nem is szokták, az óvónénik valóban a felfrissülés érdekében ragaszkodnak a kétórás sziesztához. Kivételek, azaz kisebb alvásigényű gyerekek természetesen vannak - főként ők szoktak elviselhetetlen hangot adni heves tiltakozásuknak. Esetükben a szülőknek érdemes előző nap este valamivel később elaltatni őket, hogy másnap ne zavarják az alvásban az óvodatársakat.

Persze előfordulhat, hogy ez a magyarázat még mindig az ovi-Mátrix része.

Te egyébként melyik kategóriába tartoztál?

Ha csütörtök, akkor szex!

8996

Magyarország és Dánia sokban különbözik egymástól. Többek között abban is, ahogy gyermeknemzéshez állnak.

olvass tovább