étel ital

Főszerepben a koktélok

1799

A filmtörténelem során a sztárok az őt megillető helyére emelték a koktélozást, gondoljunk csak arra, hogy milyen jól állt Marilyn Monroe-nak a gintonic, vagy épp Humphrey Bogartnak a pezsgős koktél. Az 1942-es Casablancában a marokkói hangulatot finom kajákkal (báránnyal, sárgarépával, ricottával), fügével és karamellapudinggal közvetítették a nézőknek, emellett brandyt Champagne koktélokat ittak, azaz pezsgő alapú finomságokat fogyasztottak. Az 1955-ös Hétévi vágyakozásban, melyet Marilyn Monroe a buszos szoknyafelfújós jelenettel népszerűsített, snackek fogytak a Martinik, a Tom Collinsok, skót whiskeyk és gin tonicok mellé. A szintén 55-ös Macsók és macákban Marlon Brando és Frank Sinatra Mojitókat, Cuba Libréket és mexikói söröket ivott. És ezek csak előjelei voltak annak, hogy egyes koktélok későbbi filmekben a karaktereknek köszönhetően igazi státuszszimbólumokká váltak.

Nevem Bond...

A megannyi James Bond mind rázva és nem keverve kérte Martinijét, mellyel vitát váltottak ki a film alkotói a koktélszakértők közt. Egyesek szerint semmi különbség a kettő közt, mások ennek ellenkezőjét állították és volt, aki bebizonyította, hogy az ügynök Vodka Martinit rendelt. Ennek a vitának egy kutatócsoport tett pontot a végére, a rázott változatban kevesebb az antioxidáns, és emiatt egészségesebb, mint keverve.olvass tovább

Kóser konyha

2652

Kóser bonyodalmak, avagy gondolatok a kóserságról.

Kaptam egy e-mailt valakitől, hogy ő is szeretne kóser konyhát vezetni, mondjam el, hogyan kell. Ebben a posztban csak a konyháról mint a lakás részéről, illetve az edényekről írok egy pár dolgot, de közel se mindent! Ez nem olyan egyszerű, nagyon sok mindent kell tudni hozzá, de ha az ember komolyan gondolja, előbb-utóbb menni fog. A rabbik azt szokták tanácsolni, hogy először ne legyen igazi kóser minden, csak próbáljunk meg úgy csinálni, mintha. Tanuló időnek tökéletes.

Ez azt jelenti, hogy maradhatnak a régi edények, de jelöljünk ki közülük külön húsosat és tejeset, és ezentúl csak olyanokat együnk belőle, ami elvileg kóser is lehetne. Általában a kék a tejes jele (kék bögre, csík a kistányéron), a piros pedig a húsosé (a konyharuhán is). Ha itt nem hibázunk, akkor már csak új edényeket érdemes vásárolni, nehogy valami olyan hibát kövessünk el, hogy a szép új kóser porcelánt ki kelljen dobni.

Minden új edényt használat előtt el kell vinni a mikvébe, a zsidó rituális fürdőbe megmeríteni, a megfelelő áldás kíséretében. (A mikvéről is készül egy iromány) Mivel a mikve elsősorban spirituális megtisztuláshoz vezet, és nem fizikálishoz, ezért itt nem a koszt mossuk le az edényekről, hanem spirituálisan előkészítjük az edényt a kóser ételek főzésére. Éppen ezért mielőtt odavinnénk a lábosainkat, alaposan el kell mosogatni, minden címkétől meg kell szabadítani, hogy a víz mindenhol érintkezhessen vele. Ha nincs mikve a környéken, semmi vész, megteszi egy folyó, de a tenger is. Ahol nagyon sok vallásos zsidó él, vannak olyan konyhafelszerelés üzletek, ahol bent az üzletben rögtön meg is lehet meríteni az edényt, és nem kell máshova elvinni. Elég kényelmes megoldás.olvass tovább

Itt valami bűzlik

2686

Most már egészen biztos vagyok benne, hogy a McDonald's addiktív szerekkel pumpálja a termékeit, jobban mondva csak a sajtburgert. Az utóbbi időben több, egymástól teljesen független forrásból hallottam, hogy "Ölni tudnék a sajtburgerért." Jó, hogy az egyik gyereket vár, a másik egy kutya (természetesen nem ő mondta, hogy ölni tudna a sajtburgerért, hanem a gazdája), de a többi egészséges felnőtt. Ráadásul akárhányszor bemegyek egy McDonald's-ba (mondván, hogy ölni tudnék egy sajtburgerért), nem látok mást azokban a sínekben a pénztár mögött, ahova a kész szendvicseket tolják, mint sajtburgereket. De rengeteget. Mintha tudnák, hogy úgyis mindenki sajtburgert fog kérni és az elkészített 22 darab pillanatokon belül elfogy. Sima hamburgert már nem is látni. Azok a dolgozók, akik az elmúlt fél évben csatlakoztak a csapathoz, már nem is tudják mi az. Meg sem kell tanulniuk elkészíteni. Pedig gondolom, mindennek az az alapja. Talán ezért olyan rondák manapság a szendvicsek. És ha esetleg valaki kulináris ámokfutást tartana és mondjuk egy egész BigMac-et enne, annak üres tálcával és egy sorszámmal kell a helyére kullognia, aztán majd felszolgálják 10 perc múlva az asztalánál. A gyorsétteremben. Hát nem tudom, de nekem ez az egész nagyon gyanús.

Köszi Szédült Borbála!

Sárgás szélű képeken

2691

Én elmentem a vásárba...

Idén tizedik alkalommal került megrendezésre a Budapesti Karácsony elnevezésű rendezvénysorozat. A város szívében helyet kapott vásár több, mint félmillió látogatót vonz minden évben, hisz a téli szezon ezen attrakciója nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.

Már a Váci utcában feltűnik a Vörösmarty tér felé hömpölygő tömeg. Átlagos novemberi délután, 6-8 fok, hideg. Az emberek láttán egyre izgatottabbá válok, megszaporázom lépteimet: kíváncsi vagyok. Hamar a szemem elé tárul a karácsony hangulatát idéző, színes-fénylő tér, a környező üvegpaloták mind visszaverik a feldíszített falucska izzóinak vibráló színeit. Pecsenyeillatú belépő után megindultam a kézműves standok övezte utcácskákon, szemem elé tárulnak a kis pavilonok hívogató kincsei. Mézeskalácsos, bőrdíszműves, szalmafonó, cserepes, ötvös néznek farkasszemet a túloldal rongybabáival, a szomszédban háziszappanok eregetik illatukat, iparművészek ruhái állnak katonás rendben. A fafaragómester mosolygósan csippent szemével, kontráz a bádogos, gőzölgő bögréjét maga készítette. Forralt bor gőze kunkorodik vörös kezei között- azt is mérnek. olvass tovább

Kóser konyha II.

2703

Kóser minden zöldség, és kóser minden gyümölcs is. Ezeknél az élelmiszereknél csak arra kell figyelni, nehogy valamilyen pici bogarat vagy kukacot megegyünk a növénnyel együtt, mert a bogarak nem kóserek.

Az állatok két részre oszthatók: kóserek és nem kóserek. Kóser szárnyasok: csirke, liba, pulyka, kacsa, galamb. Nem kóser pl. a strucc, a sas, a varjú és a többi ragadozó vagy dögevő szárnyas. (Ha rajtam múlna, én a galambot is ide sorolnám.) Kóser emlősök: minden olyan állat, ami hasított patájú és kérődzik. Ilyen a marha, a kecske, a birka, a szarvas, és persze mindenki kedvenc csemegéje, a zsiráf. Mivel zsiráfot elég nehéz lenne rituálisan megfelelően levágni, ezért csak maga az állat kóser, a húsához ritkán jutni. Nem kóser a szamár, a teve, a ló és semmilyen öszvér állat, még akkor sem, ha két kóser állat keresztezéséből született. Kóserek azok a halak, amelyeknek van uszonyuk és pikkelyük is. Ilyen a ponty, a keszeg, a lazac stb. Nem kóser a harcsa, az angolna, a cápa stb. A halra nem vonatkozik a kóser vágás szabálya, azt mindenki leölheti maga. Nem kóser sajnos egyik tenger gyümölcse sem - se a polip, se a kagyló, se a homár, se a garnéla. Szintén nem kóserek a bogarak, az ízeltlábúak, ez alól egy sáska faj kivétel egyedül, aminek nem tudom a nevét, de én amúgy sem ennék sáskát. Tréfli még az összes rágcsáló, a békák, csigák.olvass tovább