étel

Hummusz bár

403

Azok, akik nem vállalkoznak házi hummuszra, ám pestiek. Azonnal rohanjanak el a Kertész utcai Hummusz bárba (Király utcától kb. 80 m). 25 dkg/400 Ft, 50 dkg / 700 Ft és nagyon finom.

Amíg vársz, a kedves pincér ad egy pohár friss mentateát. Mindezt pusztán önzetlen vendéglátásból. Amikor mohón megiszod, máris presszál, hogy adhasson neked még egy pohárral. Aztán még eggyel és még eggyel. Teljesen önzetlenül. Nagyon ritkán akad az ember ilyen szívélyes, önzetlen és kedves vendéglátásba. Nagyon nyomott árak vannak.

Hústermék egyáltalán nincs, de vega étel nagyon sokféle akad, jól variálhatóan. Hummusz pitában 500 forintért, úgy meg van tömve, hogy ihajja. Bár az ecetes savanyúság kár bele. Legközelebb anélkül kérem. Így néz ki:

Te mit nyalsz?

1305

Kisgombóc, nagygombóc, gépi fagyi, jégkrém annyi ízben tárulnak elénk, hogy gyerekkorunkban csak álmodoztunk erről. Akkoriban kettő forint ötven fillérért vettük a fagyit a paneltömb oldalában található Maci fagyizóból. Ez akkor volt, amikor életem első cigijét is vettem, mindössze tizennégy forintért. Apuék által szétszórt fillérekből raktuk össze a gombócra való pénzt, és rohantunk le a játszóra, hogy sutyiba megegyünk egy fagyit. Csoki, vanília, pisztácia, erdőmester, puncs, citrom és kész. Olyat, hogy light, vagy bounty nem is ismertünk. Az iskolában a nyár kezdetekor az egész évben összegyűjtött osztálypénzből mind elmentünk együtt fagyizni. Csoportos program volt, persze manapság elég a boltba leszaladni, a jégrémek minden fajtája közül választhatunk, a fagyizók és cukrászdák is egymást érik fantáziadús választékukkal. Azért vannak néha kivételek.

Ötezer éve van

A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt kitalálták a fagyit, melyet akkor hóból, sóból és gyömülcsökből készítettek, így jutott el a perzsákig és az arabokig, akik a Fölközi-tengeren át eljuttatták hozzánk is. Hippokratész orvosságként alkalmazta, Nagy Sándor élénkítőnek osztogatta katonáinak, fahéjjal, mézzel, ibolyával, rózsavízzel és gyümölccsel keverve. A 16. századtól pontosan nyomonkövethető a fagyi térhódítása, Medici Katalin vitte magával Franciaországba olasz fagylaltkészítő mesterével, aki egy hónapon át ezt szolgálta fel az udvarban. Mikor távozni készült, irigy kollégái kicsikarták belőle a titkos receptet, és a franciák magukévá tették a fagyit. Ez idáig tej hozzáadása nélkül készültek az ínyencségek, majd az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvan féle fagyi és sorbet közül lehetett választaniuk a vendégeknek. Hazánkban a 18. században terjedt el a nyalánkság, akkoriban még inasok tekerték a fagylaltgépet, hiszen a technológia fejlődésével ez együttjárt. Amerikába száz évvel később került, először Thomas Jeffersonnak szolgáltak fel fagyit a Fehér Házban. Ma akár otthon mi magunk is elkészíthetjük a fagyit, kézzel, géppel, de választhatjuk azt, hogy sétálgatunk egy tölcsér fagyival a kezünkben.olvass tovább

Nincs rizs

1360

Egy mai hír szerint már Angliában is korlátozzák a megvásárolható rizs mennyiségét. A globális élelmiszerhiány elérte Európát. Olyan nagy áruházakban sem vehetnek a britek annyi rizst, amennyit akarnak, amelyeket mi magyarok is jól ismerünk – Lidl, Tesco. Néhány hónapon belül Magyarországra is begyűrűzhet a rizshiány. A korlátozás hivatalos oka, hogy a kereskedők ne vásárolják fel a rizskészleteket.

De miért nincs rizs?

Több elmélet is létezik, amelyeknek minden eleme elfogadható, hihető és jelen is van, tehát összességében is okolható azért, hogy nem veszünk annyi rizst, amennyit szeretnénk. Az egyik ok, hogy az utóbbi években rohamosan növekszik a biodízel üzemanyag előállítása, ami nemcsak hogy növeli az üvegházhatást, hanem élelmiszerválságot is okoz, hiszen az eddig élelmezésre használt termőföldek innentől kezdve az üzemanyag előállításának szolgálatába lettek állítva.olvass tovább

Menjünk a kertbe!

1453

Gyerekkoromban a paradicsom olyan ízű volt, hogy haraptam a kenyér mellé, nem volt eper és sárgadinnye április végén és az őszibarack is megmaradt őszre. A természet változásai, az export gyümölcsök és a gazdaság pörög, így ma már mindent kapunk bármikor, csak épp génkezeltek. Ízüket elvesztették, így egyre gyakoribbak a vízízű gyümölcsök. Az ételek alapanyagai megváltoztak, mindent elleptek a gyors és félkész áruk és ma már boldogok vagyunk, ha a biopiacon olyan répát tudunk venni, ami valóban ízt ad a levesnek. Pedig ez lenne az alap.

Ha végigsétálunk egy boltban és vesszük a fáradságot arra, hogy végignézzük, hogy azok az ételek, amiket leveszünk a polcról pontosan milyen összetevőket tartalmaznak, akkor megállapíthatjuk, hogy a lehető legkevesebb természetes táplálékot találjuk meg. Ma már szerencsések vagyunk, hiszen minden nagyobb áruházban, sőt drogériákban is van lehetőségünk arra, hogy bio polcról szerezzünk be olyan kajákat, akár nasikat, amikkel nem szemetet viszünk magunkba. Ekkor is megvan az esély arra, hogy marketingesek felbiggyesztették a termékekre a 'természetes ízesítőt tartalmaz' kifejezést, amitől nem lesz bio a kaja. 

Nekem a legnagyobb problémám az ebéd, melyet ha rendeléssel oldok meg, a legtöbb esetben rémes amit kapok, ha nem az, akkor kajakómával ülök a monitor előtt minimum egy órán át. A rengeteg újrahasznált étolaj, liszt és cukor cseppet sem jó hosszú távon, így nagyon örültem, amikor egy kollégám szólt, hogy van egy Bio étterem, ahol teljesen alap kajákat főznek természetes alapanyagokból. Csupa könnyűt és természetest. Így ettem baromi finom rizses húst barna rizsből és mangalicából. 

A legjobb az lenne, ha magam állíthatnám úgy össze az otthon főzött kaját is, hogy a kertben szedem le a hozzávalókat. A Nyitott Kert alapítvány ezt az űrt meglovagolva azt a célt tűzte maga elé, hogy biogazdáktól a saját kertészetükön keresztül juttattják el a fogyasztókhoz bioélelmiszereiket. A babatpusztai biokertben nyílt napot tartanak június 15-én, vasárnap, ahol első kézből juthatunk hozzá az üvegházi termesztést nélkülöző helyi termesztésű bioélelmiszerekhez.

Találd ki! Margarin

1530

Milyen kaja lehet az, ami az alábbiakat tartalmazza?

Ivóvíz, növényi olajok és zsírok, étkezési só (1%), emulgeálószerek – zsírsavak mono-és digliceridjei, poliricinolsav poliglicerid – étkezési sav (citromsav), aroma, színezék (kurkumin, annatto) és vitaminok.