építészet

Mozgékony épület

952

A Bostonban található Franket Gehry által tervezett Stata Center igazán mozgékony...

Álmaim netovábbja

1449

Végre megvan! Itt akarok élni!

A fémdobozok feltámadása

5530

Nem tudom eldönteni, hogy divatossá vált a konténerépítészet vagy csak én botlom bele valami témába vágóba minden nap, de annyi biztos, hogy ezek a fémdobozok egyre újabb és újabb szerepre lelnek. Biztos már közületek is sokan találkoztak az egykori szállítmányozási célú konténerek újrahasznosításával a világhálón barangolva, hisz egyre újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő a kreatívok. Kezdetben olyan "egyszerű" elképzelésekkel indult az elhasználódott fémdobozok utóéletének gondozása, mint a lakóházak. Az Infiniski tervezőiroda például raklapokból és konténeterkből álmodta meg gyorsan megépíthető, s a fenntartható fejlődés jegyében születő chilei lakóépületét Manifesto House néven. De épült konténerház Jamaikában is, s számos más pontján a világnak.

Persze kézenfekvő volt az is, hogy a fémdobozokkal komolyabban is lehet legózni, így Berlinben kulturális központot építettek ezzel a technikával. Platoon Kunsthalle névre hallgat, és már szöuli klónnal is büszkélkedhet. A technika egyszerűsége végett a világon bárhol folytatható a dobozolt kultúrközpont.

Ezek után következett a hír, hogy a Travelodge olcsó szállodalánc Nagy-Britanniában konténerekből építi fel új hoteleit, ezzel időt, pénzt és energiát spórolva meg. A mintapéldányt 2008 nyarán adták át a vendégeknek Uxbridge-ben, s ezt a testvérkék követik szépen sorban. Bár a konténerek némi átalakításon esnek át, mielőtt a speciális tartószerkezetbe kerülnek egymás után, még így is megéri erre váltani, hisz jelentősen csökken a beruházási költség. De nem csupán ez, hanem az építkezés ideje is: az átlagos negyven hétről átlagosan harminc hétre. A szobák állítólag semmivel sem szűkösebbek vagy kényelmetlenebbek, mint bármilyen más hotel esetében, sőt, a dupla szoba egészen kényelmesnek hangzik a maga ötször három méterével. De legalábbis nem "konténeresnek".

Látható tehát, hogy a konténerprogram sikeressége egyre újabb és újabb területeket hódít meg, legújabban éppen Mexikóban, ugyanis itt alakult meg a világ első konténervárosa. Ez a Mexico City-től két órányira fekvő 4500 négyzetméteres terület igazi büszkeségük, hisz senki más nem büszkélkedhet ilyen vibráló életű dobozvárossal. Egyelőre 50 konténerből áll a városka, meghatározott nyitvatartási idővel, hisz alapvetően nem lakóövezet ez, hanem kulturális és alternatív kereskedelmi központ. A vidám színesre festett fémkonténerek ugyanis könyvesboltokat, hippi-boltokat, kávézókat, éttermeket, művészeti galériákat, bárokat rejtenek. Ezek mellett helyet kapott azért itt néhány munkaállomás és hajlék is.

Dolgozni jó!

6395

Legalábbis akkor, ha kreatív a vezetőség és nem akarja dobozokba ültetve robotoltatni alkalmazottjait. Hasonló projektek nálunk is vannak, de léteznek óriáscégek, akik tényleg komolyan veszik, hogy a munkahely az ember második otthona. Futópálya a tárgyalók mentén, falabirintus, szürreális vonalak és a Jetson család című sorozat építészete Sidneytől Németországig. A Coolhunter összeállítása

Megoldani húsz másodpercben

6466

Tehetség van, ötletek vannak, csak kivitelezni nem tudjuk őket, eladni pedig még kevésbé. Bujdosó Attila építésszel, a Pecha Kucha projekt egyik szervezőjével beszélgettünk szürkeségről, csobogókról, kis terekről és arról, hogy mi fér bele húsz másodpercbe. Szerinte nem baj, ha függünk az internettől, amíg függünk mástól is, és elmondta azt is, mi a baj a Gödörrel.

Épül a CET, amely egy feltűnő vonalvezetésű épület lesz a Duna-parton, el is üt a környezetétől. Az eklektikusság a követendő út?

Mai épületeket kell alkotni. A barokkban is barokk épületeket alkottak, nem próbáltak meg úgy tenni, mintha száz évvel előtte élnének. A Duna-part sokszínű, ott szerintem van helye és tere egy ilyen – léptékében egyébként nem is nagy – épületnek. A kortárs megformáltságú, üveg-acél szerkezet és bő százéves téglaépületek együttesén jól látható egyfajta időbeli folyamatosság. Egyébként több terv készült már a Közraktárak fejlesztésére, és szerintem valóban ez a legjobb.

Ilyen lesz a CET

Építészként mit gondolsz Budapestről?

Városszinten annyira nem figyelem a folyamatokat, inkább az egész országot követem.olvass tovább