élvezet

Azért a víz az úr!

4493

Arra vagyok kíváncsi, te hogy élvezed a vizet, illetve mikor? Szombat éjszaka, amikor kicsit becsípve hazaértem, semmi másra nem vágytam, mint egy forró zuhanyra, ami lelazít, és utána jól alszom. Közben azon agyaltam, mennyire élvezem, ahogy a tarkómra folyatom a vizet, és egész testemen érzem a víz hőmérsékletét. Eszembe jutottak az ausztrálok, hogy nekik vízhasználati tilalomhoz kell alkalmazkodniuk. És eszembe jutottak azok az emberek, akik pocsolyából szippantják fel a vizet, hogy némi utánpótláshoz jusson a szervezetük H2O-ból. Közben boldogan lubickoltam a vízsugár alatt, némi lelkiismeret-furdalással, de persze nem tudtam rávenni magam a csap elzárására, sőt azon kezdtem el morfondírozni, hogy melyek azok a tök felesleges, pazarló, de felettébb élvezetes dolgaim a vízzel kapcsolatban, amelyeket annyira, de annyira élvezek?

Imádom például azt, amikor a kertben a slaggal locsolom a játszópajtásomat, majd mikor már minden mindegy, és csuromvíz a ruhája visszatámad, kicsavarja a kezemből az öntözőcsövet és visszaadja a locsolást, amit én persze sikítva élvezek. Vagy azt, amikor tekerek be reggel a munkahelyemre és alig várom, hogy elérjem a Margitszigeten a kutat és igyak, igyak és igyak. annyira jó, amikor csurog le az államon a víz, és nem győzöm nyelni, mert hűvös és tiszta és annyira jól esik. Közben mindennap négyezer-ötszáz, öt év alatti kisgyermek hal meg a világon, mert nem jut ivóvízhez...

A héten van Stockholmban a Víz Világhete, ahol számtalan konferencia, workshop és előadás lesz arról - is többek között -, hogy miként lehetne egészséges vízhez jutattni Afria, Ázsia lakóit, hogyan tudnánk mi segíteni, innen Európából, hogy a számunkra már-már banálisan természetes éltető anyaghoz ők is hozzá tudjanak jutni.

Mit művel a zene?

7261

„Lélekkitörés” (Schubert). A formába rendezett hangok „olyan örömet váltanak ki, amely nélkül az emberi természet nem élhet túl” (Konfuciusz). „Ki az köztetek, aki szerelmes lett, s nem hallott zeneszót?”  (Müller Péter). Vagy: „A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene” (Akkezdet Phiai). Úgy tűnik, a fenti úriemberek egészen pontosan fogalmaztak – gyakorlatilag biológiai igényességgel. Leírták már számtalanszor, milyen zenei fogás, megoldás milyen érzelmeket, lelkiállapotot szül, ahogy azt is, hogy használható a muzsika terápiaként, és esett pár szó ennek biokémiai vonatkozásáról is. A McGill Egyetem tudósai azonban minden eddiginél pontosabban leírták, mi történik az agyban, amikor zenét hallgatunk – vagy amikor még csak készülünk rá.

A zene, az... drog

A fő újdonság, hogy a dopaminon múlik minden. A jutalomként működő, élvezetet okozó ingerekért felelős vegyület zenehallgatás közben gyakorlatilag elönti az agy elülső-belső részében található úgynevezett csíkos testet. Ez történik akkor is, amikor valamely függőséget okozó káros szokást gyakorlunk – csak ott általában az idő múlásával egyre kevésbé érvényesül az inger, tehát csökken a jutalom, a fenntartáshoz pedig növelni kell a dózist. Nem csak a keményebb drogoknál van ez így, hanem a cigarettával vagy a kényszeres evéssel is. A zene azonban, úgy tűnik, újra és újra képes ugyanakkora élvezetet okozni.

olvass tovább