életmód

Háziasszony vagy szexistennő?

727

Egész életünket végigkövetik a parák, mindenféle téren, terhesség, betegség, szerelem, megcsalás, engem senki sem szeret para, de a legfőbb, ami befolyásolja, hogy hogyan éljük az életünket, az a társadalmi nyomás. Ő mondja meg, kivel járj, hol dolgozz, hogyan élj, hogyan nézz ki. Ezt mindenféle kifinomult csatornákon beszélő közvetítőin keresztül mondja meg nekünk. Lássuk be, hogy társadalmi nyomásba születtünk bele.

Ma nőként nagyon nehéz megfeleni a szerepeknek, melyek elvárások formájában nyomulnak az életünkben. Mindenképpen kell minimum egy diploma, minimum egy nyelvvizsga ahhoz, hogy később érvényesülni tudj, tehát nem árt, ha nem vagy ostoba. Légy olvasott, járjon gyorsan az eszed és a nyelved, legyen humorod és bájos és kedves és szexi is légy mindemellett. Tudd eladni magad, amihez kell egy belső kisugárzás és önbizalom, tehát mentálisan légy kerek és egész, vagyis tűnj annak, mert senkit nem érdekel, ha épp bánatod van vagy menstruálsz és hormonális hisztiben szenvedsz.



olvass tovább

Döntöttünk

803

Belevágunk a lakásvásárlásba, erre is jó volt a hétvége, hogy jól átrágjuk a dolgot, a sok tanácsot megemésszük és kielemezzük, a költségvetést átrendezzük. Most már csak az van hátra, hogy a bankok hitelajánlatai között eligazodjunk. Sokan óvnának minket az OTP-től, akikről szinte csak rosszat hallottunk eddig. Állítólag átverik a szerződőket, időközben sokféle okot találnak a havi törlesztés emelésére, stb. Ti mit tudtok velük kapcsolatban? Azt is átbeszéltük, bár még nem határoztuk el teljesen, hogy ha leszoknánk a cigiről, az majdnem 30 ezerrel növelné a kasszánkat, ami azért nem semmi. Durva lesz majdnem 20 év után többé nem bagózni, de legalább most jó indok lenne rá. 

Köszönjük Gus!

Palackból vagy csapból?

824

Ásványvíz vagy csapvíz?

Ki miben hisz. Összeesküvéselmélet-gyártók szerint minden palackban csapvíz van, de abban többnyire egyetértünk, hogy igenis léteznek olyan márkák, amik tisztított ivóvizet palackoznak, és adnak el nekünk sokszoros áron. Persze mindehhez nem kell sok ész, csak annyi, hogy végiggondoljuk, száz Földgolyón sincs annyi gleccser és érintetlen ilyen-olyan talaj- és forrásvíz, amit nap mint nap elfogyasztunk. Hogy az ásványvízhisztériából fakadóan hány milliárd tonna műanyag palackot termelünk, abba jobb bele sem gondolni, de azért gondoljunk bele mégis: évente 2,7 millió tonna műanyag palackot használnak fel pusztán az üveges vizek előállításához, s ennek csak egy része kerül újrahasznosításra, a többi szeméttelepen végzi. Ez túlnyomórészt PET (polietilén-tereftalát) palackokat jelent, melyek újrahasznosítása messze nem száz százalékos, s nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. (Az Egyesült Államok évente mintegy 26 milliárd liter palackos vizet fogyaszt, s ez a szám nő, PET palackjaik 86 százaléka pedig a szemétben végzi, s ezen műanyagok lebomlási ideje 400-1000 év.)

Amit ésszerű fogyasztásunk érdekében és ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében tenni tudunk, az csak annyi, hogy saját vízfogyasztásunkat normális keretek között tartjuk, s ezzel nem csak környezetünket, de szervezetünket is fölösleges terhektől szabadíthatjuk meg. Egy átlagos európai ember naponta 130-250 liter közti vízmennyiséget fogyaszt el, s ebből alig pár liter az, amit megiszunk vagy elfőzünk, a többi fürdésre, mosásra, mosogatásra, locsolásra, WC öblítésre, fogmosás közbeni vízfolyatásra megy el. Igen, mi itt Magyarországon, a városokban ivóvízzel öblítjük le a WC-ket.



olvass tovább

Ha nem tudsz aludni

868

Nincs annál bosszantóbb, mint mikor a melletted nyugovóra térő embernek még le sem ért a feje a párnához, máris alszik, te meg csak vergődsz és vergődsz, egyre idegesebb leszel. Már fél egy, már egy, már negyed három, már csak négy órát alhatok - na és ekkor már az idegtől nem megy az alvás. Hogy túlhajszoltság vagy front van a háttérben, mindegy, aludni kell - de hogy?

Ne sziesztázz!

Akármennyire is csábító délután leheveredni egy órácskára - ez többnyire csak hétvégén jöhet ugyan szóba -, ne engedj a kísértésnek, ez klasszikus elrontója lehet az esti pihenésnek. A délutáni alvás egyébként is akkor igazán hatásos, ha nem hosszabb 20-30 percnél, ez pont elég arra, hogy újrainduljon a rendszer. De nem akkor, amikor inszomniával küzdesz! Általános jó tanács pedig, hogy az ágyat az éjjeleknek tartsd fenn, és napoközben ne ott élj, ne innen nézz tévét, ne itt olvass, ne itt táplálkozz!

Mérgek

Értelemszerűen ne kávézz lefekvés előtt (függetlenül attól, hogy egyesek hatalmasakat tudnak aludni egy délutáni tejeskávé után). Ha sok kávét iszol, csökkentsd az adagot vagy állj át a zöld teára - persze ezt se ágybabújás előtt fogyaszd. A cigaretta stimulál, ezért idegből ne gyújts rá az éjszaka közepén, és a lefekvés előtti alkoholfogyasztás sem javasolt. Ha már szereket keresünk, az orbáncfűtea, a gyógynövényes nyugtatók vagy a ginseng segíthetnek a hosszabban fennálló álmatlanság leküzdésében.

Mozgás

Ha sportolsz, ne este tedd, mert összezavarod a tested. Az edzéseket reggelre koncentráld, ekkor könnyebben indul a nap is, jobban el is fáradsz estére, s egy természetes bioritmusra állsz be. Ha nem mozogsz, kezdd el!



olvass tovább

Négy mocskos dolog

1185

A reklámokból már jól ismerjük a láthatlan bacikat, melyek ott tanyáznak mindenütt, ám összeszedve a legkritikusabb helyeket, meglepődtünk.

Billentyűzet

A számítógép billentyűzete hihetetlen tükröződése lehet annak, hogy mi van az orrodban és a gyomrodban. Harminchárom véletlenszerűen kiválasztott billentyűzetből vett mintát egy brit csoport. Ebből négyet az egészségre súlyosan károsítónak találtak, több eszközön pedig a WC-ülőkéken honos baktériumokat találtak. Nem egy darabot, hanem több százat. Ehhez a vonzó eredményhez persze egyértelműen hozzájárul az, hogyha nem mosod meg a kezed vécézés után, ha piszkálod az orrod, és ha a gépednél kajálsz, hisz ekkor mindez lerakódik a munkaterületedre. A morzsák is később baktériumtanyákká fejlődnek, és ott élnek a billentyűzetben. Szakértők speciális alkoholos tisztítószert ajánlanak, amivel egyszerűen ki lehet fújni a nem odatartozó lényeket.



olvass tovább