édesség

Ésszel a csokival!

613

Kerek csokoládé, lyukas csokoládé, töltött csokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé. A csokit mindenki szereti, és már mindenhol elolvashattuk jótékony és átkozott hatásait egyaránt. Szinte minden évben előkerül a tény, hogy vannak élettani szempontból meghatározó és nélkülözhetetlen pozitívumai.

Csoki és a depresszió

A búbánat ellen a csoki fantasztikus érzéseket vált ki, de korántsem a hormonjaink miatt. A National Geographic egy két évvel ezelőtti kutatásában megvilágította, hogy a csoki ópiumszármazékokat tartalmaz, melyek hangulatjavítóak, ez teszi boldoggá a nassoló embert. Ez ilyenkor csak ideiglenes hatást eredményez, melynek elmúltával még mélyebb depresszióba eshetünk. Nem bizonyított tény, hogy a boldogsághormont szabadítana fel, ehelyett az nyert bizonyságot, hogy a csokoládé szerotonint tartalmaz, melyből egy teherautónyi is kevés lenne ahhoz, hogy elmúlassza a depressziót.



olvass tovább

Te mit nyalsz?

1305

Kisgombóc, nagygombóc, gépi fagyi, jégkrém annyi ízben tárulnak elénk, hogy gyerekkorunkban csak álmodoztunk erről. Akkoriban kettő forint ötven fillérért vettük a fagyit a paneltömb oldalában található Maci fagyizóból. Ez akkor volt, amikor életem első cigijét is vettem, mindössze tizennégy forintért. Apuék által szétszórt fillérekből raktuk össze a gombócra való pénzt, és rohantunk le a játszóra, hogy sutyiba megegyünk egy fagyit. Csoki, vanília, pisztácia, erdőmester, puncs, citrom és kész. Olyat, hogy light, vagy bounty nem is ismertünk. Az iskolában a nyár kezdetekor az egész évben összegyűjtött osztálypénzből mind elmentünk együtt fagyizni. Csoportos program volt, persze manapság elég a boltba leszaladni, a jégrémek minden fajtája közül választhatunk, a fagyizók és cukrászdák is egymást érik fantáziadús választékukkal. Azért vannak néha kivételek.

Ötezer éve van

A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt kitalálták a fagyit, melyet akkor hóból, sóból és gyömülcsökből készítettek, így jutott el a perzsákig és az arabokig, akik a Fölközi-tengeren át eljuttatták hozzánk is. Hippokratész orvosságként alkalmazta, Nagy Sándor élénkítőnek osztogatta katonáinak, fahéjjal, mézzel, ibolyával, rózsavízzel és gyümölccsel keverve. A 16. századtól pontosan nyomonkövethető a fagyi térhódítása, Medici Katalin vitte magával Franciaországba olasz fagylaltkészítő mesterével, aki egy hónapon át ezt szolgálta fel az udvarban. Mikor távozni készült, irigy kollégái kicsikarták belőle a titkos receptet, és a franciák magukévá tették a fagyit. Ez idáig tej hozzáadása nélkül készültek az ínyencségek, majd az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvan féle fagyi és sorbet közül lehetett választaniuk a vendégeknek. Hazánkban a 18. században terjedt el a nyalánkság, akkoriban még inasok tekerték a fagylaltgépet, hiszen a technológia fejlődésével ez együttjárt. Amerikába száz évvel később került, először Thomas Jeffersonnak szolgáltak fel fagyit a Fehér Házban. Ma akár otthon mi magunk is elkészíthetjük a fagyit, kézzel, géppel, de választhatjuk azt, hogy sétálgatunk egy tölcsér fagyival a kezünkben.



olvass tovább

Fagyirózsa

1487

Már nézni is öröm volt, ahogy a lány (a pult mögött) megalkotta ezt a kis művet. A kis lapátjával odaillesztgette a szirmokat a többi sziromhoz. Fahéj, mák, citrom. Kivételesen nem kértem rá tejszínhabot. Szerintem ez afféle randicucc, nem? Nem is gombócra kell fizetni, hanem ha két ízből kéred, 300, ha háromból, 400 Ft. Ja, a Bazilikával szemben. Sajnos a fagyizó nevét elfelejtettem.

Köszönjük Antibaby!

Mákos-narancsos pie

1488

Na ezt a sütit akkor szoktam készíteni, amikor hatalmas vendégsereg jön, de nincs időm sokat vacakolni nagyobb mennyiséggel. Valószínűleg más nem egy omlós tésztához nyúlna, de nekem nagyon rááll a kezem és majdnem mindig hasal egy pár adag a fagyasztóba. Vagyis csak nyújtanom és töltenem kell. Ez a süti annyira tömény és illatos, hogy egy vékony szelettel simán el van a legfalánkabb vendég is.

A pie egyébként a pite amerikai megfelelője, amit mindig kör alakú formában sütnek és tortaszerűen szervírozzák.


Hozzávalók a tésztához:

30 dkg sima fehér liszt (nálam ez tönköly)
20 dkg rétes liszt (szintén tönköly)
10 dkg pirított, darált mandula
30 dkg vaj (hidegen)
15 dkg gyümölcscukor (20 dkg rendes cukor)
2 tojás sárgája
2 ek tejföl
1 narancs reszelt héja

Töltelékhez:

40 dkg mák darálva
20 dkg gyümölcscukor darálva(rendesből 40 dkg-ot szoktak, de 30-nál többet nem tennék bele)
15 dkg kandírozott narancshéj kis kockákra vágva
2 narancs leve
1 ek mascarpone (nálam mindig kallódik egy nyitott a hűtőben, ha nincs otthon emiatt kár venni)

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozom addig, amíg nem lesz sima a tészta, majd szétválasztom 1/3, 2/3 részre és a hűtőbe teszem legalább 2 órára. Ez a tészta sima hűtőben egy hétig is el van, fagyasztóban pedig fél évet. A fagyasztott tésztát mindig előző este vegyük ki és tegyük a sima hűtőbe felengedni, így tökéletes állaga lesz.

A sütőtálat kivajazom, kilisztezem. (32 cm átmérőjű, kör alakú) A töltelék hozzávalóit a kandírozott narancshéj kivételével, egy kis lábosban, közepes lángon, 10 percig főzzük (ha nagyon lédús narancsokat vettél, akkor addig főzzed, amíg el nem párolódik róla a felesleges mennyiség, egy könnyen kenhető tölteléket kell kapnod). Majd keverjük bele a narancshéjakat és tegyük félre hűlni. A sütőt melegítsük elő 180C°-ra. A 2/3 mennyiségű tésztát, vékonyan lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtom, majd kibélelem vele a sütőtálat. Óvatosan beledolgozom a hajlatokba. Ezen a ponton szoktak az emberek száraz hüvelyesekkel és elősütéssel bohóckodni, de nekik biztos nincs egy hiperaktív gyerekük és két állásuk. Én semmi értelmét nem látom egy ilyen tölteléknél. Krémeknél igen, elismerem.

Megtöltöm a langyos töltelékkel. Szépen elegyengetem. Majd a kisebb adag tésztát megpróbálom pont akkorára nyújtani, hogy pont lefedje a pitém tetejét. A tészta széleit óvatosan összedolgozom egy villával, de a süti tetejét, több helyen megszúrom villával, hogy a gőz távozni tudjon. A tetejét nem kenem meg tojással, mert felesleges koleszterin pacsálás. 1 órát sütöm és addig senkinek nem engedem megvágni, amíg teljesen ki nem hűl, különben szétfolyik a töltelék és akkor én nagyon mérges leszek. 

Köszönjük Hedonism!

Csokis zabpehelykeksz

1757

Az alábbi keksznek bátran nekiugorhatnak azok is, akik már egy rántotta abszolválását is konyhai sikerként könyvelték el. Idáig. Most bebizonyítjuk, hogy lehet bő fél óra alatt ehető, szerethető kaját varázsolni a sütőből, és azt is megmutatjuk, hogyan.

Kelleni fog

15 deka zabpehely (keresd a biocuccok/müzlik között)
10 deka tönkölyliszt (jó a sima liszt is, nyilván)
10 deka méz (vagy barnacukor, nekünk most a méz a barátunk)
1 tojás
10-12 deka vaj (nem kockamargarin, vaj!)
fél tábla feketecsoki (nem bevonómassza, nem gagyi csoki, nézd meg a címkét, és válaszd a legnagyobb kakaótartalmút)
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj

Keverj!

Keverd össze a megolvasztott margarint a mézzel/barna cukorral és az egész tojással egy tálban. Egy másikban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a fahéjat (esetleg icipici szerecsendiót, kis szegfűszeget, utóbbit csak akkor ha karácsonyi hangulatra is vágysz), valamint a kis darabokra vágott étcsokit. Hogy miért vágjuk, és miért nem reszeljük? Mert így nagyobb csomókban olvad bele a csoki a kekszbe, ahelyett hogy homogén kakaós tésztát kapnánk. És az sokkal finomabb ám, hidd csak el.  Most a száraz dolgokat kutyuld össze a nedvesekkel, közben izzíthatod a sütőt. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral (vagy alufóliával), és gyúrj kis gombócokat a tésztából, majd lapogasd az ujjaiddal keksz formájúra a tepsibe. Finnyásabbak kanállal is csinálhatják, de most őszintén, ki nem imád édes-csokis tésztában tapicskolni?! Nyugodtan mehetnek egymás mellé szorosan, nem fognak megnőni. Nem kell hártyavékonyra lapítani sem, ne a háztartási keksz lebegjen a szemed előtt, olyan kis csufi cookie formákra gondolj. Gázsütő kettes fokozatán vagy villanysütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt kész, empirikusoknak: amikor világosbarnává válnak, de még szivacsos a tetejük, akkor már ki lehet venni. Ne ijedj meg, odakinn még szikkad kicsit, ha van türelmed, félóra múlva már ropogós, gyanúsan profi kis kekszecskék ücsörögnek majd a tányéron.
Ha nem fogyna el rögtön - kétlem - zacskóban, dobozban sokáig eláll, lehet vele munkahelyen, szülők előtt villantani. Friss gyümölccsel hű-de-wellness, a második sütés környékén meg úgyis rákattansz majd az aszaltakra – barackdarabokkal, málnával, kandírozott narancshéjjal is bátran próbálkozz!