ázsia

Mi ez? Umami

3317

Tudtátok, hogy létezik egy ötödik alapíz is, ami nem más, mint az umami? Erről egyrészt a Jóbarátok jut eszembe, amikor Ross az unagit igyekszik elmagyarázni Rachelnek és Phoebenek, másrészt nem is értem. Tudomásom szerint az alapízeket, amikből eleddig úgy tudtam négy van, a nyelv ízlelőbimbói határozzák meg. Az édesnek, a sósnak a savanyúnak és a keserűnek a megkülönböztetésére specializált bimbók nőttek a nyelvünkre, s ezek meghatározott területeken helyezkednek el.

Persze érezzük a pörkölt ízét is, ez azonban nem jelenti azt, hogy alapíz lenne, dacára annak, hogy sokféle pörköltöt tudunk főzni, s még pörköltkrémet is vásárolhatunk a boltban. Az umami nekem kicsit ilyen, még akkor is, ha már konferenciákon is szóba került, s akkor is, ha a kínaiak és japánok már évszázadok óta ismerik és használják ételeikben. Pedig a legújabb kutatások szerint kifejezetten az umami érzékelésére is vannak specializálódtak receptoraink, s erről a Nature Neuroscience magazin is beszámolt. Az umamit egyébként már a huszadik század elején el akarták fogadtatni a japánok, korábban, minthogy Hans Henning felállította volna a négy ízből álló ma is ismert modellt.

Természetes formában is megtalálható az umami, például a paradicsomban vagy a parmezánsajtban, már amennyire a parmezánsajt természetes képződmény. Ezen kívül tartalmazza a glutaminsavat egy barnamoszat is, és és és ennyi. Leggyakrabban tehát nátrium glutamát (E-621) formájában találkozunk vele ételeinkben. Hagyományosan az ázsiai konyhák alapanyaga ez, s sokáig egy tengeri hínárból nyerték ki fűszerként, ám ma már mesterségesen is előállítható - szintetikusan vagy mikrobák fermentációja által.olvass tovább

Tekerj egyet

3708

No, nem éppen a spanglira gondoltam, hanem a szusira. Házilag olyan könnyen elkészíthető, mintha a sodróval készítenéd a cigit minden nap. Mivel úgyis divat manapság a keleti konyha, talán még a Hal a tortánban is volt már ilyen, de biztos nem volt nekik szusitekerőjük, ami a sznobok és a gourmandok életét megkönnyítette volna. (bár egy igazi gourmand nem így készítené).A tradicionális szu-shit kézzel készítik, speciális szertartásokkal, mozdulatokkal, de ez ne zavarjon meg senkit, hiszen a postmodernizáció korában, már az ipari termelés sem lenne elítélendő, de így a kézműves-manufaktúra egy apró lehellete mégis megmarad az ételkészítés közben is. Betöltöd, csavarod, algásítod és máris kész a running sushi, amitől remélhetőleg te nem fogsz rohanni a budi felé. Csakis kiváló, ellenőrzött alapanyagot használj, Dunából fogott halllal pedig ne próbálkozz!

Köszönjük Mindennapibetevő!

A Terepes Csajok és az Asia Race

8870

Két vagány, csini csaj. Ha szembe jönnek az utcán, a róluk sugárzó vidámságon kívül nem tűnne fel rajtuk semmi különös. Már ha éppen gyalog vannak. Mert egy hatalmas, erőtől duzzadó, ráadásul rózsaszín terepjáró autó azért elég feltűnő jelenség. Kapitány Dorottya és Pánczél Gyöngyi márpedig, ha csak módjuk nyílik rá, ezt pink járgányt hajtják, sokszor hajmeresztő sebességgel, úttalan utakon. Ők Magyarország egyetlen női tereptájékozódási autóverseny csapata, avagy a Terepes Csajok, akik a DAS Jogvédelmi Biztosító támogatásával most Ázsia meghódításán fáradoznak.

olvass tovább

Vad-kelet maraton

8873

Az Asia Race első etapja borzalmasan hosszú. Rajt: július 14., Nyíregyháza, a cél Donetsk (Ukrajna keleti csücske). A táv a versenykiírás szerint több mint kétezer kilométer, a lányok három napon keresztül felváltva vezettek és aludtak. Számos technikai malőr és buktató ellenére a terepes csajok, kalandos körülmények között időben célba értek.olvass tovább

Léteznek lovagok

8877

A lányoknak az Ázsia Túrán nemcsak a "technika ördögével", az idővel, nyelvi nehézségekkel kell folyamatosan megküzdeniük. Mint az élet sok más területén, nőként mindenki másnál többet kell teljesíteniük az elismerésért. Az autóversenyzésben a fiúcsapatok különösen nehezen viselik, ha két csinos és törékeny fiatal lány is képes teljesíteni egy emberfeletti technikai versenyt. Vannak azonban kivételek.

olvass tovább