árvíz

Mindent visz a víz

3411

A híradások többsége, az újságcikkek és összességében a közbeszéd minden évben kora tavasszal az árvízről értekezik. Persze borzasztó ami az elárasztott vidékeken történik, és nagyon becsülendő a gátakon dolgozók feszített munkája, de mi a helyzet a belvízzel? A tavaszi hóolvadás, a nagy esőzések a belterületeket, a szántó- és termőföldeket is veszélyeztetik, mert hol fog megteremni a búza, a kukorica, ha az óriás veteményesből ingoványos lápvidék lesz? Az élelmezés miatt a belvizek is minden évben óriási károkat okoznak, a természeti világ sérüléseiről nem is beszélve. Az erdészek és a vadőrök feladata, hogy az erdőkben élő vadállományt átsegítsék ezen a nehéz időszakon - leginkább mesterséges élelmezéssel. Ha kritikusan magas a belvízzel sújtott területek nagysága a természetes vadállomány is veszélybe kerül, hiszen nem más, mint az erdei populáció élettere szűnik meg. 

Barlangfürdő otthon

A belvíz persze nemcsak az állatok életterét veszélyezteti, hanem az emberét is, elég ha az egykori mocsaras vidékre épült házakra gondolnunk. Azok a lakóházak, amiket nem szigeteltek atombiztos anyagokkal, nem képesek ellenállni a megemelkedett talajvízszintnek. Mi történik ilyenkor? A talajvíz beszűrődik a téglákon, a falakon, és szép lassan elönti a pincét. Ez azért veszélyes, mert az épület alapzatát nem kemény föld veszi körül, hanem egy olyan laza, felhígult talajréteg ami nem ad kellő alapot egy több tonnás épületnek. Az ismétlődő tavaszi esőzések csak tetézik a bajt, hiszen az egyre emelkedő vízszint, már nemcsak a pincében tárolt - legtöbbször leselejtezett dolgokat - fenyegeti, hanem a víz-és fűtésrendszert is. Hopp, kialszik a gázkazán konvektora, a lenge tavaszi napfény meg édeskevés ahhoz, hogy felmelegítsen egy nagy családi házat. A probléma többféleképp is megoldható, az egyik drasztikus lépés a szivattyúzás, persze nem hobbi búvárszivattyúval, hanem profi tűzoltók által használt gépezettel. Bődületes vízmennyiség ki, kezdődhet a romeltakarítás, mivel az időszakos úszómedence nemcsak építészetileg veszélyes, minél tovább áll a víz, annál valószínűbb, hogy elszaporodnak benne a baktériumok. Az alapos, klórmeszes takarítás megelőzheti a komolyabb bajt. A hangsúly az alapos szón van! A krízis persze még nincs elhárítva, hiszen a vizes alapokon nyugvó épület bár nem épp a legbiztonságosabb tartózkodási hely, a víz mégis valamennyire tartja az alapot. Ha a felgyülemlett talajvizet hirtelen kiszippantják, nem marad utána semmi csak sár, láp, mocsár, azt meg már a homokozóban megtanultuk, hogy a sár csak addig a pontig formálható, amíg nem hígul fel túlságosan, amúgy sosem lesz belőle halacska, sütemény, homokvár. Szóval mielőtt fészket raknánk, érdemes utánajárni, hogy néhány tíz évvel ezelőtt mi volt az adott földparcella helyén, különben - szigetelés hiányában - minden tavasszal aggódhatunk a pincét elöntő időszakos barlangfürdő miatt.olvass tovább

Keveréssel segítenek

6257

A társadalmi felelősségvállalás, a jótékonykodás dicsérendő dolgok, melyekkel persze nagyobb népszerűségre is szert lehet tenni. Mégsem csupán promónak tartjuk, mikor zeng a sajtó Bonótól egy jótékonysági esemény kapcsán, vagy tele a világháló a videókkal, ha Charlize Theron a csókját árverezi egy jó ügy érdekében. A szűkebb körben (el)ismert sztárok, mint az elektronikus zene képviselőinek jótetteiről azonban nem sokat hallunk. Pedig ők is tesznek a maguk módján.

Hurrikán Közép-Amerikában, 1998

1998. novemberében hatalmas vihar söpört végig a térségen. Mitch 200 éve nem tapasztalt pusztítást végzett, közel 11000 ember halálát okozva. 3 millióan otthon nélkül maradtak, a károk több mint 6 milliárd dollárra rúgtak. A hír hallatán több, főként német DJ-producer összeállt, és United Deejays for Central America néven megalkották a Too much rain című szerzeményt. Ezzel kívánták felhívni a figyelmet a tragédiát elszenvedett emberekre, a segítségnyújtás fontosságára. A maxik eladásából az „Orvosok határok nélkül” nevű szervezeten keresztül támogatták a katasztrófa sújtotta övezeteket.

AIDS az egész világon, 2006

A 2004-es olimpiai játékok megnyitójának zenefelelőse, DJ Tiësto 2006-ban rögzítette az ugyanazon a néven futó kampány nagyköveteként a Dance4Life (Start dancing, Stop AIDS) című számot a faithlesses Maxi Jazzel közösen, mely az AIDS és HIV elleni harc himnuszaként került be az elektronikus zene történetébe. Kofi Annan, az ENSZ akkori főtitkára így nyilatkozott erről: „A Dance4Life csodálatos példája annak, hogy a fiatalok tehetsége és ereje miként adhat erőt küzdelmünknek.”

Árvíz Magyarországon, 2010

Sajnos immár menetrendszerűen megérkezett az árhullám hazánk vizeire. Mivel legtöbben nem tudunk odautazni, ahol a segítségre szükség lenne, így jobb híján hívjuk a 1752-es segélyvonalat. De amíg mi szörnyülködve ültünk a híradók képsorai előtt, a világ nyolcadik legjobb DJ-je, Markus Schulz gondolt egyet és két fellépés között beugrott Budapest egyik aprócska szórakozóhelyére május 19-én, hogy rögtönzött bulijával, illetve az azért kért jelképes 500 forintos belépőjegyek árával támogassa az árvíz sújtotta települések lakóit. Részlet twitteréről: „Landed in Budapest. There is a charity party to help out the victims of the floods in Hungary.”

Nyilván számtalan művész van még a zene ezernyi ágán, akik hasonló nemes cselekedeteket visznek véghez, én most csupán azt a szeletkét tártam elétek, melynek képviselőit én szívesen hallgatom.

Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Európa víz alatt

6339

Vonul az ár, de ettől még fontos, hogy emlékezzünk, mi történt. A világ legjobb fotós rovata, a Boston Globe Big Picture oldala hatalmas válogatást közöl az európai helyzetről, amiből kiderült: Németország, Franciaország és Lengyelország is nagyon durva állapotokon van túl. Természetesen Magyarország sem maradhatott ki, az itteni történéseket alaposan reprezentálja a válogatás, nem csak mennyiségben: a legjobb árvizes fotókat szerezték meg. Az egyszerre nyomasztó, szomorú és gyönyörű galériáért katt ide!

Mondjunk le!

6347

„Mondjunk le augusztus 20-án a tűzijátékról, az árvízkárosultak megsegítésére! Nekünk csak látvány, nekik az élet. A múló látvány helyett maradandó, életre szóló segítség!” – fogalmaznak a Facebook közösségi oldalon néhány napja elindult csoport alapítói. A tagság létszáma rohamosan nő, a cikk írásának pillanatában a 150.000 főt is meghaladta.

2009-ben nettó 239 millió forintba került a teljes augusztus 20-i rendezvény lebonyolítása, amiből a húszperces tűzijáték körülbelül 100 millió forintot emésztett fel. Az idei költségvetés is nagyjából ennyi pénzt szánna az államalapítás ünnepére. Nagy Anna kormányszóvivő tájékoztatása szerint már a döntéshozók elé került a társadalmi kezdeményezés, és jövő héten tárgyalják meg a képviselők, hogy az összeget mire szánják: turisztikai látványosságra vagy az árvíz sújtotta területek kártalanítására.

Fotó: Neményi Márton

A 100 millió forint hatalmas összeg, de ha azt vesszük alapul, hogy az árvízkárok milliárdokra rúgnak, aprópénznek tűnik, hiszen Pintér Sándor belügyminiszter közlése szerint csupán a védekezésre eddig 30 milliárdot költöttek. Mivel az árvíz még nem vonult le, végleges összeget egyelőre nem tudnak a hatóságok, de a belügyminiszter a teljes árvízkárt 100 milliárd forint körüli összegre saccolta.

Ennyit a tényekről, és most jöjjön egy kis szabad képzettársítás.olvass tovább

Rekordárvíz jön, de volt már nagyobb is

9358


Rekordárvízre készülünk, de voltak már nagyobb árvizek is a Dunán. 1954-ben idehaza is kártyavárként omlottak össze a házak a gátszakadás után.
Bár az elmúlt napokban megdőlt a Passaunál mért 500 éves rekordárvízszint, a valóságban az az árvíz nagyobb volt a mostaninál. Bár a víz magassága nem emelkedett olyan magasra, a folyó akkor sokkal több vizet szállított. Becslések szerint akkor másodpercenként 14 ezer köbméter víz rohant át a medren, míg a mostani árvíz hozamát, ennél kisebbre, 11 ezer köbméterre becsülik a szakemberek.
A német árvízi emlékezet 900 évre tekint vissza és ez alatt 150 árvizet és 50 nagy árvizet tartanak számon. Az első feljegyzett árvíz 1012-ben pusztított a Duna-völgyben.
olvass tovább