álmok

Szexes álmok

888

Álmaink jönnek, mennek, éjszakáról éjszakára változnak. Van, hogy nem tulajdonítunk nekik jelentőséget, hiszen összekuszáltak, nem is tiszta igazából, hogy hogyan is volt az egész, de vannak olyanok is, amelyek mélyen bennünk maradnak napokra, rossz érzéseket keltenek vagy épp jókat. És a legfurább, hogy leginkább elhallgatott álomtípusunk a szexuális álmainkat rejtik. Reggel felébredve párunk mellett biztosan nem meséljük el, hogy képzeld, Gizivel álmodtam, és a ceruzahegyes csiklójával. Fellapoztuk a leggyakrabban használt álmoskönyveket, és meglepő értelmezéseket találtunk, melyekre mind egytől egyig rá tudunk cáfolni.

De mit jelenteknek ezek az álmok, van egyáltalán jelentőségük? Jung és Freud óta alapvető fontosságúnak tűnnek álmaink. Leginkább pedig a szexuálisak. Sokan úgy vélik, hogy elfojtott vágyaink jelennek meg az álomképeinkben, holott lehet, hogy csak arról van szó, hogy az életünk minden pillanatában jelenlévő dolgok, mint például a szex, egyszerűen begyűrűznek álmaink közé is. Pszichológusok szerint, álmunkban a legszélesebb palettán foglalkozunk a szexualitással. Ha nem veszünk tudomást saját szexuális természetünkről, túlságosan agyunkkal irányítjuk azt, bizony álmainkban többször is felszínre jönnek ezek képek. A szexualitás olyan igény – álomban és valóságban egyaránt -, amellyel egy másik ember közelségére vágyódunk. A partner ezt a közelséget szimbolizálja, ha minden ember teljes egésznek érezné magát, nyilván nem akarna céltalanul szexelni, csak akkor, ha szaporodni akar.olvass tovább

Szexuális álmok

2480

Nem minden az, aminek látszik. Mint megírtuk, az álmok az életünk metaforái, így sok olyan szexuális álmunk van, melyek nem feltétlenül a szexuális vágy szülte képzelgések. Amikor álmunkban valakivel szerelmi viszonyunk van, az annyit jelent, hogy az effajta érzelmekre készen áll a lelkünk, veszélytelenül engedhetjük szabadjára az érzelmeinket. Azt is jelenti, hogy az álmodó épp arra vágyik, hogy frivol dolgot cselekedjen, vagy épp olyasmit, ami az ő számára érzelmi kockázattal jár. Az illető keresi az érzelmi kielégülést, amely éber állapotban nem tudatosul. Ennél bizarrabb jelenetek is lejátszódnak az agyunkban, álmodunk azzal, hogy valamelyik szülőnkkel élünk nemi életet, vagy épp nézik, ahogy szeretkezünk mással, de előfordul az is, hogy idegen péniszek és vaginák kerülnek közel a testünkhöz. 

A nemi szervek az álmainkban

Falloszokkal találkozni álmunkban kreativitást, férfiasságot, és általában véve a behatolást jelképezi. Az erekciós állapotban lévő hímtag az álmodó életerejét és kreativitását szimbolizálja, a feltámadás és az élet megújulásával együtt. Amennyiben sperma is szerepel az álomban, akkor biztosan nemi érintkezéssel kapcsolatosan álmodunk. A sperma a férfiasság és a testi érettség jele. Ha megömléssel találjuk magunkat szemben, akkor valójában az éber állapotban létező konfliktusok megoldását jelenti.

Szeretkezés

Álmunkban a lehető legszélesebb skálában foglalkozunk a szexualitással. Olykor hermafroditák vagyunk, van, hogy lefekszünk a kollégánkkal, aki még csak nem is tetszik, akad, hogy maszturbálunk, és akár nemi betegségben is szenvedhetünk, sőt, nemi erőszak áldozatai is lehetünk. Akkor, amikor szüleinkkel élünk át nemi aktust, valójában nem vágyunk ezt tenni, pusztán a velük kapcsolatos bűntudatunkat szeretnénk feldolgozni. Ha valakivel szeretkezünk, valójában bizalmasan szeretnénk vele kommunikálni, és ha megszakítjuk a közösülést, olyan gátakkal kell szembenéznünk, amik talán nem is tudatosak. A nemi érintkezés és petting a személyiség meghatározott részeinek újraegyesülését is jelenthetik. Ha gyerek születik ebből az álombeli közösülésből, akkor az egyesülés sikerrel jár. Az ejakuláció a negatív érzelmek megértését tükrözi, ám azt is jelezheti, hogy az álmodónak pihenésre és szexuális vágyainak kielégítésére van szüksége.

Perverziók

Szexuális perverzióról szóló álom valójában azt takarja, hogy az álmodó kitér olyan témák elől, amik a közelséggel és egy kapcsolaton belül vállalt kötelezettséggel függenek össze. Ha valaki azzal álmodik, hogy megkínozzák, azt a vágyát szimbolizálja, hogy szeretne mártírrá válni és saját vétkeiért vezekelni azért, hogy szélsőséges érzelmeket éljen át. Feltehetően az illető a hétköznapokban nem adja át magát mélyebb érzelmeknek. Ha épp szadista álmot látunk, akkor kompenzálni szeretnénk valamit, amit ébren nem tudunk. Nagyon félénk, és nagyon határozott emberek egyaránt álmodhatnak ezzel, míg az előző esetben elhárító mechanizmus lép életbe, az utóbbinál a tudatalatti jelez, hogy igénye van arra, hogy uralkodjanak felette. Az álomban megjelenő fetisizmus félelmet, értetlenséget, és a teljesítőképesség hiányát jelképezi. Egy tárgyra irányuló szexuális energia valójában a felelősség alól való kibújást takarja. 

Szexuális jelképek

Előfordul, hogy nem ennyire tényszerűen álmodunk a szexualitással, csak megnézzük mit álmodtunk aznap, és máris láthatjuk, hogy jelképek formájában ott van bennünk a szexualitás. Az álomban megjelenő hűtőszekrény érzelmi vagy szexuális elhidegülést jelent. A testi kielégülés gyakran a hús képében jelenik meg az álomban. A húson túl az ajtó szintén szexuális tartalommal bír, ez valójában a testnyílásokra utal: a bejárati ajtó a vaginát, a hátsó az ánuszt szimbolizálja. 

Mindezt megismerve láthatjuk, hogy a puszta szexuális vágyon túltesznek az álmaink, és mindig az épp aktuális életszakaszunk konfliktusait, bajait és lehetőségeit jelentik.

Az álmok teljesítői

2794

Szily Nóra ezúttal Pécsi Ildikót, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznőt, "mindenki Noémijét" és Pálfi Norbertet,  a Noé bandája című novelláskötet szerzőjét látja vendégül Randy Pausch Az utolsó tanítás című kötetének megjelenése kapcsán. 

Legutóbb Kiss Tibi - Quimby -, és Palya Bea énekesekkel beszélgettünk. Itt kiderült, hogy az egyszerűség, az összetettség, a klasszikus konzervatív és a liberális eszmék, neveltetés is elröpíthetnek minket az álmainkhoz. Megtudtuk, hogy sztárszisztéma eltávolítja a "sztárokat" az emberektől, magányt okoz. Bár egy alkotó ember sajátossága a magány, közben meg összeköttetés kell a közönség és az alkotó, előadó ember között. Ellentmondások sokszínűsége, az ami meghozza az álmokat. Palya Bea és Kiss Tibi is a belső munkát, az ego elhagyását jelöli meg a legfontosabb dolognak, amelynek a segítségével elérhetünk odáig, hogy azt érezzük, hogy álmaink valóra válnak. Ha az álmokhoz vezető útat elbarikádozzák, megtorpanunk, megbomlik az ember agya, és kilátástalan lesz már az álmunk, akkor mi lesz? Hogy lehet visszatérni álmaink útjára? Ezek mind kiderülnek az álmokról való beszélgetések során.

Hogyan lesz egy fiatal, vidéki lányból a '60-as években országos ismertségű színésznő  és  egy híres futballista felesége? Hogyan lesz egy úszónak, majd költőnek készülő fiatalemberből reklámszakember, majd miért írja meg mégis első novelláskötetét? És miért pont abszurd állatmeséket ír? Ezt fogjuk kideríteni, és ti is megtudhatjátok, ha december 17-én, a karácsonyi őrület elől bemenekültök egy kellemes beszélgetésre a Alexandra Könyvesházba - 1075 Budapest, Károly krt. 3/C. - este hétkor. mi ott leszünk, mert eddig csak csodákról hallottunk, olyan csodákról, amelyek velünk is megtörténnek. Igen veled is.

Gépnarancsok lettünk?

2944

Bizonyára sokaknak ismerős a Stanley Kubrick rendezte zseniális Anthony Burgess-könyadaptáció, a Mechanikus Narancs (Clockwork Orange), ami komoly eszmefuttatásokra késztetett és késztet a mai napig életem legmeghatározóbb filmje, a Gépnarancs.  Nyilvánvaló, hogy Alex, a film főhőse, erőszakos, durva fiatal, aki valamilyen traumát szenvedhetett el élete során és a legkegyetlenebb gaztettektől sem riad vissza. Egy gyilkossági ügy kapcsán hamarosan rendőrkézre kerül, börtönbe csukják, szabadulásának feltételéül pedig egy új módszer kipróbálását szabják, melynek értelmében Alexet két hét alatt „kigyógyítják” bűnözői romlottságából, mindezt úgy, hogy lekötözik, szemhéját kifeszítik, s olyan felvételeket nézetnek vele ilyen állapotban, melyek egyértelmű testi tüneteket produkálnak a fiúnál, olyanokat mint hányás, rosszullét. Mindezek után újra a nagyvilágba bocsátják Alexet. Bármikor, amikor a későbbiekben erőszakra vetemedne, fizikai rosszullét kerülgeti, így képtelen bármilyen testi sértés elkövetésére. Ellenben egy valamivel nem számolnak: Beethovent hallgattatnak a terápia alatt a fiúval, – aki mellesleg brutális személyisége ellenére rajong a komolyzenéért-, s visszatérve immár a civil világba, nem tudja elviselni, ha meghallja azt a bizonyos kilencedik szimfóniát. Ennyit a történetről.olvass tovább

Unalmas felnőttek

3047

Emlékszel még, mikor tűzoltó akartál lenni, villamos vagy az a bizonyos vadakat terelő juhász? És emlékszel, mikor pattantak ki a fejedből utoljára hasonló álmok, miknek valószerűségében ugyanúgy hittél, mint gyerekkorodban abban, hogy végülis kukás is lehetnél vagy éppen állatorvos? Szinte észre sem vesszük, hogy korunk előrehaladtával hogyan szűkülnek vélt lehetőségeink, hogyan hisszük el, csak az a vágány van, amire ráálltunk, legfeljebb a megállókat és a sebességet változtathatjuk.

Elvégeztünk valamilyen iskolát, s már ez predesztinál bennünket arra, hogy körülbelül milyen területen helyezkedünk el, belő nekünk egy irányt - nem csak humánt vagy reált, hanem elvárt pozíciót, elvárt fizetést, elvárt társadalmi helyzetet. Ha doktorival végzel az egyetemen, minimum csodabogárnak és élhetetlennek titulálnak, ha neadjisten kétkezi munkára adnád a fejed a későbbiekben, ha egyáltalán lenne merszed kiszállni. De jellemzően nincs, és nem is mindig a mersz hiányzik, hanem a fantázia, egyáltalán az, hogy elhidd újra, nem a hétköznapok rabja vagy, hogy ha már élsz, élj kedvvel. Valahogy útközben elveszítjük a világot, annak nagyságát, annak szerteágazó lehetőségeit, saját életünk áldozataivá válunk, s ilyen-olyan kifogások okán - miknek nagy része természetesen valós problémát vagy akadályt jelent - nem változtatunk.olvass tovább