állatvédelem

Pandainvázió Párizsban

1742

Ezerhatszáz óriáspandát pakolt a WWF a párizsi városháza elé július hetedikén. Miért épp ennyit? Mert sajnos összesen ennyi, egy kisebb magyar falunak megfelelő létszámú panda él vadon a világban. Az elmúlt hónapok természeti katasztrófái ráadásul külön fenyegetést jelentenek rájuk; az is elképzelhető, hogy a szecsuáni földrengés szó szerint megtizedelte a pandapopulációt.

A WWF akciója azért is figyelmet érdemel, mert a pandák egy francia néven ismert technikával, papírmaséből készültek. A név, papier-mâché, egyébként megtévesztő - a papírmassza felhasználása Japánban és a Távol-Keleten régóta bevett szokás, míg Európában - legalábbis kereskedelmi mennyiségben - csak a 18. század első felében, akkor is angol területen tűnt fel. Az alábbi film a pandák készítését mutatja be.

Köszi Muralmania!

A Vogue beintett a PETA-nak

1855

A 2008-as augusztusi francia Vogue egy heves vitákat kiváltó divatanyaggal állt elő. Már hallhattuk, hogy ennek a lapszámnak a borítóján Daria Werbory pózol, és ha jobban megnézzük azt is láthatjuk, hogy bundát visel. A heves vitákat kiváltó divat összeállítás fő témája, hogy egy modell bundát visel az utcán, a PETA képviselői pedig táblákkal tiltakoznak. Az egyik fotón a modell be is mutat a táblát tartó tüntetőnek, amelyen a FUR IS DEAD szöveg olvasható. A magazinban található egy fekete fehér bundás összeállítás a címlaplány, Daria Werbory szereplésével is. Az anyag létrejöttében olyan nagy nevek működtek közre, mint Mario Testino, aki a fotókat készítette és Raquel Zimmermann, Carine Roitfeld. A címlapfotó Daris Werbory-ról pedig nem más munkáját dicséri, mint Inez van Lamsweerde és Vinoodh Matadin.

A PETA, szörnyűségek elleni harcáról írtunk már. A People For The Ethical Treatment Animals név rövidítése, a szervezet mindenkori célja az állatok védelme és a bundák, a szőrme használatának kiszorítása a divatiparból. A PETA munkáját a divatvilág olyan jelentős személyiségei támogatták már, mint például Vivienne Westwood. A tervezőnő nemrég jelentette ki, hogy kollekcióiban ezentúl mellőzni fogja a bundát. A punk és divat királynője mellett a kezdeményezéshez csatlakozott akkor Stella McCartney, Ralph Lauren és Calvin Klein is. Pár évvel ezelőtt például Cindy Crawford arcával indított kampányt a PETA a szőrmék ellen, aztán a 2007-es orosz Vogue címlapján a modell Mark Pilai által készített képen bundában pózol. Ezzel Cindy Crawford kivívta a szervezet haragját, de nem ő volt az egyetlen. Majdnem egy éve Trollsen Twins néven indított kampányt a PETA az Olsen ikrek ellen, mert a lányok saját kollekciójukban számtalanszor használtak bundát, és szívesen viselik ezt az anyagot magukon is.

Tény, hogy a francia Vogue kivívta ezzel a PETA haragját, és jó kis vitákat indított el a témával kapcsolatban! Ti milyen állas ponton vagytok?

Köszi, Lilla!

Pillebálnák ringnak a vizen

3570

Darryl Hannahról (tudjátok, aki Robbie Williamsel smárol a Feel klipjében és aki olyan csúnyán elveszíti a szeme világát a Kill Billben) már rég tudjuk, hogy hatalmas állatvédő. Volt, hogy fára kötözte magát - már ez sem kispálya - most viszont egy igazán nagy dobással állt elő az óriásbálna vadászat ellen: a Peeps márkájú amerikai pillecukor összetevőiből készült életnagyságú bálnákat eresztenek vízbe a japán partoknál, hátha sikerül megtéveszteniük a gaz bálnavadászokat. Az ötlet egy bratyizás közepette született meg, amikor is Darryl Drew Barrymore színésznővel kifundálta, hogy mekkora poén lenne politikus arcú cukorkákat kreálni.

Innen már csak egy ugrás volt, hogy gyors ötletüket a köz javára és az állatok védelmére fordítsák. Darryl persze otthonosan mozog Greenpeaces berkekben, így nem volt túl nehéz támogatókat gyűjteni a projekthez. A kezdeményezést támogató Paul Watson, a tengeri élőlények védelmére specializálódott alapítvány vezetője szerint, ha megfelelően haladnak az előkészületek, már júniusban vízbe dobálhatják a hatalmas cukorbálnákat. Remélhetőleg a japán vadászok rákapnak az édességre és a bálnahús helyett inkább pillecukorkát esznek majd. Nem tudom, hogy fricska-e, de a szervezők sárga bálnákkal készülnek az akcióra. Az szintén kérdéses, hogy a pillebálnák vajon feloldódnak-e a tengervízben.

Kell nekünk bikaviadal?

8280

Ha azt mondom, Spanyolország, szinte biztos, hogy az első öt asszociációban benne lesz a bikaviadal, hiszen ez a látványosság elválaszthatatlan része a spanyol kultúrának. Legalábbis eddig az volt. Évek óta egyre erőteljesebb támadások érik ezeket a rendezvényeket az állatvédők részéről, és úgy tűnik, most komoly lépést tettek előre, ugyanis a katalán parlament 2012. január 1-jétől betiltotta a bikaviadalokat. Mivel a szezon októberig tart, vasárnap rendezték az utolsó ilyen megmozdulást a barcelonai Plaza de toros Monumental arénában, ami a bikaviadalok hagyományos helyszíne. A döntés finoman szólva is megosztotta a közvéleményt: az állatvédők hangosan ünnepeltek, míg a bikaviadalok hívei tüntettek, arra hivatkozva, hogy ezek az események olyan szervesen hozzátartoznak a spanyol kultúrához, hogy egyszerűen nem lehet betiltani őket. Épp ezért erősen fogadkoztak, hogy nem hagyják annyiban a dolgot, és kezdeményezik a döntés újragondolását. Olyanok is vannak, akik szerint nem állatvédelmi szempontok állnak a háttérben, hanem a függetlenedési törekvéseit egyre inkább felvállaló tartomány ilyen módon küldött újabb fricskát Madridnak.olvass tovább

Állatstop húsvétra!

9281

Már javában tombol a húsvéti vásárlási láz. Az állatkereskedésekben a húsvétra megvásárolható élő állatok kavalkádjával szembesülnek az ajándék után kutató emberek. Törpenyúl, kölyöknyúl, felnőttnyúl, foltosnyúl, házinyúl és még további nyuszifajtákkal várják a kereskedők a vásárlókat. A nyuszi mellett hörcsög, tengerimalac, a piacokon akár 200 Ft-os naposcsibe is megvásárolható ajándékba. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnepekre történő - nem körültekintő - élőállat vásárlás a végén sok esetben állatkínzásba torkollik, hiszen a gyorsan mellőzött állatokat sokan egyszerűen utcára dobálják...olvass tovább