álláskeresés

A kreatív önéletrajz a jövő?

7512

Most, hogy minden meghirdetett állásra pályázók tucatjai jelentkeznek, valódi kihívást jelent, hogy felkeltsük a sokat próbált hr-esek figyelmét, és elérjük, hogy behívjanak állásinterjúra. A karrier tanácsadók szerint a hr-es szívéhez a personal brandingen és a kreatív önéletrajzon át vezet az út. De mit is fednek ezek a fogalmak és mikor érdemes ilyen eszközökhöz folyamodni?olvass tovább

A kézírás halála

7889

Nem sok helyen látni, de még mindig makacsul elő-előfordul a következő kitétel az álláshirdetésekben: kézzel írott önéletrajz szükséges! A rendszerváltás előtti beidegződések ilyenkor azt diktálják: hát persze, teljesen jogos, a munkáltató így szeretne teljesebb képet alkotni rólunk. Egyfelől a kézírás annak is árulkodó, aki nem grafológus: egyszerűen látszik rajta, mennyire magabiztos, pontos és rendezett életet él az illető. Egyébként pedig általában azért megnézi egy grafológus, ha már így kérik a dokumentumot – gondolják sokan. Másrészt egyszerűen látni szeretnék, hogy vesszük a fáradságot és megírjuk szépen kézzel azt a bemutatkozást, nem? Nos, 2011-ben a válasz határozottan nem.

A fenti elmélettel ugyanis több baj van. A mai napig masszívan tartja magát a tévhit, hogy a kézírásos önéletrajz a grafológiai kiválasztás legfőbb eszköze, az viszont egyáltalán nem egyértelmű, mi értelme van mindennek. Nem sok – legalábbis Gáspár Kati grafológus szerint, aki elmondta: az Europass CV szabvány és a gyors információküldés korában egészen ostoba dolog volna nehezen olvasható macskakaparásokkal vacakolni a kiválasztás első fázisában. Magyarán a munkaadók önmagukkal tolnak ki, amikor kézírást várnak. „Képzeljük csak el, milyen vicces volna, ahogy a HR osztály megpróbálja kibetűzni a beérkezett önéletrajzokat.”

olvass tovább

Ezért nem kapsz munkát

8253

Válság van, akinek van munkája, általában örül neki, meghúzza magát és kapaszkodik bele, továbbá esze ágában sincs pont most fizetésemelésért lobbizni, ne adj’ isten engedményeket kérni. Ám a válság – és az egyéb, versenyre ráállt piacon tapasztalható folyamatok – a munkaadók oldalán is éreztetik hatásukat: soha még ennyire nem vigyáztak arra, kiket, milyen pozícióba és fizetéssel vesznek fel. Ez persze egyrészt jó is lehet, hiszen jobb eséllyel kerülnek valóban kompetens, rátermett személyek egy-egy posztra, másrészt rátesz pár lapáttal a munkahelyi diszkriminációra is – amelyből Magyarország sosem jeleskedett.

Éppen ezért nagyon aktuális az ilyen ügyekkel foglalkozó Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) aktuális felmérése, amely nem fest éppen kedves képet a cégek, cégvezetők mentalitásáról és a hazai viszonyokról általában. A klasszikus közhelyek mind igazak: a nőknek, időseknek, szülőknek jelentősen rosszabbak az esélyeik, mint egy „rendes”, független, nem túl pénzéhes fiatal felnőttnek, ha pedig roma vagy, kis túlzással elfelejtheted, hogy rendes munkád lesz. Nézzük a részleteket.

olvass tovább