ágy

Intelligenciatabletta?

7645

Többé-kevésbé tartja magát az a nézet, hogy általános emberi bunkóság ide, tájékozatlanság, műveletlenség oda, az emberiség bizony egyre okosabb lesz. Ha nem is években vagy generációkban mérhetően, évezredekben mindenképp. Elvégre nem is olyan régen merészkedtünk le a fáról, pár tízezer éve pedig attól voltunk oda, hogy fadarabokkal vagy kövekkel tüzet tudunk csiholni, ma meg már a szegény nemzetek is atomrakétát építenek. Akkor csak történik valami az elménkkel, nem?

Mióta irodalom létezik, léteznek páratlanul intelligens, az univerzum összefüggéseit felfoghatatlan alapossággal átlátó főhősök, vagy éppen főgonoszok is. Az ókorban még földöntúli erejük volt, tehát alig voltak embernek nevezhetők, talán Odüsszeusz volt az első, aki még az istenek tervein is átlátva, társai számára érthetetlen határozottsággal vitte végbe tervét, igazi hús-vér halandóként. Nagy ugrás, de tökéletes példa Sherlock Holmes, aki konkrétan annyira intelligens, hogy a regények és a filmadaptációk alapján ezt már egyfajta betegségnek tekinthetjük: átlátja környezetét, ezzel fölébe is emelkedik, azaz eltávolodik tőle, a nincs mit csodálkozni tehát a kétes életvitelen és a drogfüggőségen. Az ő közeli rokona például Baskerville-i Vilmos, A rózsa neve hőse, a zseniális nyomozó-szerzetes, aki az isteni büntetésben felismeri az emberi bűnöket és ezzel szinte eretnekké válik. Nem is beszélve House-ról, aki testileg-lelkileg beteg emberként éli meg intelligenciáját, az egyetlen valódi ingert az adja, hogy úgy játszik környezetével, ahogy akar.olvass tovább

A legjobb, ami az ágyban történhet

8343

Jan von Holleben kultikus figura a fotósok között, fixa ideája például, hogy az ember bármikor képes repülni, ő pedig bármikor képes ezt dokumentálni is. Nem kell mást tennie, csak kilencven fokkal elforgatni a teret. Ebből lett a hatalmas sikerű Dreams of Flying című sorozat, gyerekek főszereplésével, akik megmutatták, mi mindenre jó a sima, egyszerű föld (fű, padló, avar), ha megfelelően berendezhetik. Ezen felbuzdulva kereste meg Hollebent a ZEIT nevű német lap, arra kérve, hogy fotózza le valahogy a felnőttek álmait. A fotós unatkozott volna, ha korábbi ötletét kellett volna feldolgoznia felnőttekkel, ezért szűkre szabta saját eszköztárát: a helyszín természetesen egy ágy volt, a főszereplő egy fiatal, természetes megjelenésű, kellően kreatív nő (semmiképpen sem akart profi modellt), kelléknek pedig bármi jó volt, amit a szobában megtaláltak.

Az eredmény egy imádnivaló fotósorozat, amely első ránézésre talán túlságosan is hasonlít az előzőre (sőt, ha már itt tartunk, a Her Morning Elegance című emlékezetes klipre, amelyet Oren Lavie rendezett, plusz a dalt is ő írta), de sebaj, hiszen nagyon sokáig el lehet időzni egy-egy fotón. Imádjuk a párnafelhőket, az akasztómaradakat, a zoknihalakat és az autó bakelitkerekeit. Ez utóbbi és a shoppingolós jelenet egyébként az improvizáció műve. Nézzétek pár percig és legyen egy kicsit jobb a napotok.

Agyunk a kilók elleni harc szabotőre

8781

A szakemberek már hosszú ideje állítják, hogy az elhízás oka a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. Ennél azonban jóval összetettebb a probléma. A kövérség hátterében komoly pszichés tényezők is állnak. Gondoltad volna, hogy platóval fogyunk vagy, hogy sok nőnek bánathája van, esetleg azt, hogy az anyukánkkal való kapcsolatunk meglátszik az alakunkon?olvass tovább

Így hat az agyunkra a kemény zene

8812

A morcos, disszonáns, durva zenék, úgy tűnik, rendkívüli hatással lehetnek az agyműködésre: a legújabb kutatások szerint a torzított zene a veszélyben lévő állatok hangjainak utánzásával stimulálja elménket.

Bár a tudósok nem állítják, hogy a torzított gitárral előadott dalok arra ösztönzik a tudatalattinkat, hogy más emlősök sikolyaira asszociáljon, de Daniel Blumstein szerint "a mostani kutatási eredmények magyarázatot adhatnak arra, miért köthetők a különböző zenei műfajok egyes érzelmi állapotokhoz. Ezek 3,5 milliárd éves biológiai reakciók, amelyek mindig is velünk lesznek."

Blumstein, a Kalifornia Egyetem (UCLA) ökológiai és evolúciós biológiai tanszékének elnöke a veszélyben lévő emlősök és madarak hangjainak tanulmányozása közben rájött, hogy az állatok veszély esetén vokális rendszerüket megerőltetve eltorzítják és felerősítik hangjukat. Blumstein szerint ez hasonló hanghatást eredményez, mint amikor túl hangosra tekerjük a hifit és torzítanak a hangfalak.olvass tovább