Divat

Divatszótár #1

9631

A mai nyelvfejlődés meglehetősen gyors ütemben rohan. A divatszakmában legalábbis folytonos. Gyorsan beivódik egy-egy új szójárás, gyorsan átvesszük az új kifejezéseket - leginkább angol szavakról van szó - "elmagyarosítjuk" őket, aztán dobálózunk velük. Aki jártas a divatban, akarva-akaratlanul használja a szezononként változó új szófordulatokat. Na de mi a helyzet az átlagos emberrel? Akadnak olyanok akiknek a platform és a flatform közti különbség megemésztése is hosszú időbe telt. De még nagyon sokan ma sem tudják, hogy mit takarnak ezek a kollokációk. Személyes tapasztalatok árán fogalmazódott meg a fejemben, hogy elkészítsem ezt a kis mini-szótárat. Úgyhogy most egyszer s mindenkorra rendet teszünk divatfronton! Elsőként is lássuk a cipők változatait!

Nagyon kellemetlen amikor valakinek el kell magyarázni miről beszélsz. “Na és milyen cipőt láttál Juliskám? Hát tudod, izé, olyan kis sarka van, meg fűzős, meg ilyen kis lyukacsos minták vannak rajta, vagy mi…” A legkínosabb az egészben, amikor ezt egy eladónak (hangsúlyozom, egy ELADÓNAK) kell elmagyaráznod az egyik legnépszerűbb fast fashion üzletben, mert nem tudja mi az az oxford. Gáz. Ez az oxford.


A loafer majdnem topán, de mégsem az. Mert ez loafer. A magyar megfelelője talán a mokaszin, de a legkifejezőbb mégis a loafer. Teljesen lapos vagy alacsony sarkakkal fordulnak elő. Nincs fűző, nincs csat csak egy egyszerű belebújós lapos és nem mellesleg szuperkényelmes darab. A topánkák utódja.


A monkokat legkönnyebben arról lehet felismerni, hogy csattal vannak ellátva. Szintén kis sarkak jellemzőek, ám a loaferrel ellentétben a monk teljesen elrejti a lábfejet. Hosszú, nyújtott, nem ritkán hegyes orral vannak ellátva. De az első számú jellegzetesség az a csat. Csat = monk. Férfias elegancia, tökéletes kiegészítője egy minimalisztikus szettnek.


Amikor először mondtam a páromnak, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a creeper elég furcsa szemekkel nézett rám. Tudniillik a szintén eget rengető népszerűségnek örvendő Minecraft (kocka) khm... játék egyik főszereplője is éppen ezt a nevet viseli. De ezesetben nem róla beszélünk. Sorry Creeper… A creeper, mint cipő a grunge stílus egyik legeslegjellegzetesebb darabja. Ha csak egyetlen szóval kellene a grunge stílust jellemeznem az a creeper lenne. Flaform talp (lásd a képen, ha akad aki eddig esetleg nem ismerte a flatform mibenlétét), feltűnő minták, belebújós fazon.


Sneaker vagy trainer néven is szoktuk emlegetni ezeket a cipőket. De ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni: sportcipő. Hogy miért nem jó ez a kifejezés? Nem tudom. Igazából jó, de valahogy mégis így vettük át. Ez tipikusan az a szó (legalábbis számomra) ami angolul jobb. Nem is úgy szoktam írni, hogy visszatértek az edzőcipők a divatba hanem, hogy újra divat a sneaker! Elvégre a kettő ugyan az csak az egyik angolul a másik magyarul van. De talán a sneaker az éppen divatban lévő sportcipőt takarja, míg a hagyományos edzőcipőről apa száz éves, padláson enyésződő, 46-os lábbelijére asszociálunk. Nem?


A slip-on talán már ismerősebben hangzik. A húszas korosztálnyak bizonyára kell, hogy ismerősen csengjen, hiszen tizenévesen ez volt az egyik legmenőbb dolog ami történhetett velünk. A pepita kockás és a rózsaszín flamingós Vans után már megtanultuk mi az a slip-on. De aki esetleg nem ebben nőtt fel az lehet, hogy érdekes tekintettel reagál a szó hallatán. Szóval most végül de nem utolsósorban tisztázzuk, ez pedig hölgyeim és uraim, ez a slip-on!


Folyt. köv.!


Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások