Étel+Ital

Mennyei zabkása

9616

Hirdetés

A zabkása azon ételek egyike, amelyről az ember hajlamos nem tudomást venni. Kár lenne érte, hiszen sokan nem is tudják milyen egészséges finomságot is készíthetünk zabból. És egyébként is ha már tejes desszert, akkor leginkább a tejbegrízre asszociálunk. Ami meg, nos valljuk be nem olyan egészséges. Lássuk csak mivel jobb a zabpehely!


Oldhatatlan rosttartalmának köszönhetően segít megelőzni a szívbetegségeket, rákos daganatokat. 14 gramm fehérje jut 100 gramm zabpehelyre. (Ez különösen magas érték, hiszen egy növényről beszélünk). Szuper kálcium, vas, mangán, cink és magnézimforrás. Emellett számottevő a vitamintartalma is. Hosszú órákra eltelít, fokozatosan szívódik fel, ellentétben a vetélytárs búzadarával (tejbegríz). Éppen ennek köszönhetően a zabpehely nem ugrasztja meg az inzulin szintet sem.

Ha mindez nem volt elég meggyőző, hogy holnap ez legyen a reggeli akkor annyit azért el kell árulnom, hogy az elkészítési módjának lehetősége gyakorlatilag végtelen. Bárhogy elkészíthetjük, úgy ízesítjük ahogy csak akarjuk az eredmény mindenképpen egy “értékes” reggeli lesz. (Vagy tízórai, vagy ebéd… vagy vacsora….) Készíthetjük joghurttal, tejjel, vízzel, kakaósra, gyümölcsösre, kókuszosra, nutellásra, juharsziruposra, csokisziruposra, epersziruposra stb-stb. Dúsíthatjuk, mogyoróval, mandulával, pisztáciával, dióval, kesudióval bármivel amihez éppen kedvet kapunk.

Íme az egyik legtradícionálisabb íz amit mindenki imád!

Csokis-banános zabkása

Konkrét hozzávalókat nem is igazán lehet definiálni. Hiszen tényleg minden mindennel helyettesíthető. Nagyjából ezekre lesz szükségetek:

Fél bögre zabpehely. Egy bögre tej, vagy víz. Vagy vegyesen. A tej természetesen bármilyen lehet. Szójatej, mandulatej, zabtej, rizstej, síma tej, kinek mik az igényei. Egy, két evőkanál cukor. Ezt sem lehet konkrétan megmondani mert van aki édesebben szereti van aki kevésbé. Barna, nád vagy szőlőcukor tökéletes helyettesítője a hagyományos cukornak, ha tényleg “szuperételre” vágynánk. De aki az édesítőt preferálja azt is tehet bele nyugodtan. A tejben/vízben feltesszük főni a zabot beletesszük a cukrot és felfőzzük az egészet. Kevergetjük közbe. Ha elkezd forrni elkeverjük benne a csokit. Itt is választhatunk étcsokoládét, tejcsokoládét, három kockát vagy fél táblát, ki mennyire szereti csokisan, nutellát vagy csak símán kakaóport. Rátok van bízva! Egy percig főzzük még és kész is van! Banánkarikákkal tálaljuk.

Pusz kombó tippek:

Alap zabkása - Aszaltgyümölcsökkel és magvakkal

Alap zabkása - Banánnal és sárgabarackjammel

Nutellás zabkása - Eperrel, meggyel, áfonyával

Kávés zabkása - Mandulával és csokidarabokkal

Gyümölcsjoghurtos zabkása - almaszeletekkel

Nutellás zabkása - Kókuszreszelékkel és fehércsokoládéval

Kakaós zabkása - málnával



Jó étvágyat!

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés
Hirdetés