Mi ez?

Mi ez? Fashion pub

9610

Láttatok már kék lovat? Ha meg szeretnétek nézni ezt a különleges mutánst, nem kell mást tennetek, csak beugrani Tóth Virág dizájnerhez a Kazinczy utcába a Szimplával szembe. Reméljük, cikkünkkel nem csak a ti figyelmeteket fogjuk felkelteni, hanem a nagyra becsült David Attenborough zoológusét is, és lencsevégre kapja az állatvilág eme ritka kincsét.


A Kék Ló egy különleges totemállat. Hogy született?

2004-ben nyitottam egy ruhaboltot, Tóth Virág Mintabolt néven a Dessewffy utcában. Sokat agyaltam, hogy milyen próbababa legyen a kirakatban, végül, mivel Somogyi Kati bábkészítő barátnőmmel közösen babákat készítettünk abban az időben, hasonló technikával csináltam egy ember nagyságú kékszínű Lovat. A figura a tudatalattimból nyargalt elő, az állandó változást és az intuíciók által vezérelt alkotást szimbolizálja.

Szóval téged az intuícióid vezérelnek, így kerültél a régi zsidó negyedbe, a Kazinczy utcába?

A Kazinczy utcai üzlethelyiségre négy éve találtam rá, irodaként funkcionált az akkor még  kevésbé felkapott Szimplakerttel szemben. Az utca romos, lekoszlott állapotban volt, bár már két-három kisebb bár volt a környéken.

Mégis mi vonzott ide?

Sokat gondolkoztam, majd az intuícióimra hagyatkozva létrehoztam egy egyedülálló, éjszakai ruhabolt-bár mixet. A Kék Ló név szinte egyértelmű volt, mivel nem akartam Tóth Virág Mintakocsmának hívni, ez így frappánsabb. Egy Angliában élő barátom aggatta rá a Fashion Pub jelzőt, ez is elég vicces.

Hogy békéltél meg a ledurrant környékkel?

A rákövetkező nyáron felújították az utcát, a külföldiek pedig elkezdtek özönleni, nem hittem a szememnek! Jól tettem, hogy hallgattam a belső hangra!

A Kék Lovat, hogy egy kicsit alpáribbak legyünk akkor több seggel is meg lehet ülni?

A hely több funkcióssága hálás dolog, bár sok odafigyelésbe telik, hogy ne legyen az egyik a másiknak az akadálya. Meglepő és változatos az élet nálunk, sose unatkozunk.

Vannak furcsaságok is, hiszen ez egy nem mindennapi dizájn galéria.

Néha éjjel egykor ruhákat vásárolnak skandináv nőbandák egy kocsmatúra keretén belül.

Egyszerre vagy tervező és „ kocsmárosné” is. Azonkívül rengeteg művész és divatújságíró is megfordul a portádon. Karafiáth Orsi, Rutner Kata és még sorolhatnánk.

A vendéglátózás állandó figyelmet és mozgékonyságot követel, úgy mondják: egész embert. A ruhatervezésre így nagyon kevés időm marad, de ezt az időt igyekszem maximálisan kihasználni.

Régi szerelem a tervezés?

Gyerekkoromtól fogva ruhákat varrok, eleinte a babáimnak, később magamnak. A nagymamám tanított varrni a 100 éves Singer varrógépén. A ruhák iránti lelkesedésem azóta sem lankadt . Tizenévesen sokat jártam színházba, a színpadi ruhák ihlette darabokat varrtam magamnak is, és mindenki megrökönyödésére hordtam őket az utcán. Gyerekeim születése után textil mesekönyveket varrtam, hímeztem egy csodálatos hímzőgéppel, amit egy egyházi hímzőtől vettem, Tasnádi Máriától. Tőle tanultam különböző technikákat, amiket a ruhák díszítésekor is alkalmaztam.

A legintenzívebben péntek este pörög az élet a Kék Lóban. Táncos divatbemutatóval kápráztatod el a nagyérdeműt.

A péntek esti táncos bemutatók a Kék Ló előtt az utcai közönséget szórakoztatják és a ruhákat népszerűsítik. A táncos lányok Bicskey Zsófi, Kőnig Lilla és Rózsahegyi Orsi állandó, összeszokott társaság, öröm velük együttműködni.

Min dolgozol most?

Jelenleg az új kollekciómon dolgozom, sajnos vagy hála Istennek minden darab egyedi lesz. Upcycle-újraélesztett régi ruhák és szokatlan anyagtársítások a nálam megszokottnál visszafogottabb módon jellemzik a készülő darabokat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások