Test

Nincs reménytelen eset, csak higgyünk magunkban!

9606

Az ünnepi nagy zabálások után nem szabad elégedetten hátradőlnünk és újévi fogadalmakba ringatnunk magunkat. Itt az ideje, hogy ledobjuk magunkról a felesleges kilókat, mozgásba lendüljünk. Ne csak fogadkozzunk, mert az szép is, jó is, csak hát idővel alább hagy a lelkesedés, marad a punnyadás. Balogh Rita fitneszedző pont kapóra jött nekünk. Mindent tud a Fittalakról és hadat üzen a tespedésnek, a kisebbrendűségi érzéseknek és a mértéktelenségnek.


Miért lettél fitnesz sportedző?

A fő ok egyértelműen a fitnesz szeretete, a sport és az egészséges életmód iránti érdeklődésem. A másik ok, hogy nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, segíteni nekik.

Mit takar a fitnesz?

Eredeti jelentése: állóképesség, jó egészség, kondíció. Sokan csak valamilyen mozgásformára gondolnak a fitnesz szó hallatán, számomra ennél többet jelent, egy életfilozófia. Beletartozik a tudatos táplálkozás, valamint nem csak a testi, de a szellemi egyensúly is.

Hatékonyabb a hagyományos sportoknál (úszás, futás)?

Nehéz hatékonyság szempontjából összemérni, hiszen ha valaki már valamit rendszeresen sportol, és abban örömét leli, az már önmagában egy hatékony dolog. Azt vallom, az a legjobb, ha többféle mozgásformát is alkalmazunk edzéseink során. Érdemes valamilyen alakformáló torna mellett úszni vagy futni, így még gyorsabban lehet eredményeket elérni.

Milyen pluszt ad a te programod?

Amitől más, hogy elméleti dolgokkal is szeretném, ha tisztában lennének az engem figyelemmel kísérők, legalább 60 cikk olvasható a honlapomon, többek között: különféle testtípusok felépítése, hogyan kezdjünk el egy diétát, hogyan fussunk helyesen, kezdőként mire figyeljünk az edzőteremben stb. Ezek mellett rengeteg tornagyakorlatot is lehet találni, edzésterveket kezdők és haladók számára egyaránt, illetve különböző testrészek formálására a leghatékonyabb gyakorlatokat. Időről időre pedig rendszerint 15 vagy 30 napos kihívásokat is kitalálok egy-egy adott testrészre, ami nagyon népszerű a Facebook oldalamon. Sokan kíváncsiak, vajon ők végig tudják-e akaraterővel, kitartással csinálni ezt a kicsit sem könnyű erőpróbát. Mindezeken túl egyéni mozgás és étkezési tanácsokkal is segítek, ha valaki még többre vágyik.

Könnyű ennek a szexbombának, mondhatják a laikusok, ha ránéznek a fotóidra. Mindig ilyen voltál?

Nem, én mindig a sovány kislány voltam, akinek a súlyát csak vasággyal együtt mérték. Így elképesztő fogyásról nem tudok beszámolni, viszont mivel nehezen izmosodom, vékony csontozatú vagyok, a jelenlegi alakomért is épp annyira megdolgozom, mint azok, akik nagyobb túlsúlyról kezdenek el formálódni. De nem tartom magam tökéletesnek, hiszen mindenkinek van hová fejlődnie, így nekem is.

Miben különbözik a te módszered az összes többi edzés és diéta programtól?

Diéta terén nem vagyok a híve az olyan módszereknek, hogy egyik nap csak szénhidrátokat ehetünk, másik nap csak fehérjéket vagy csak bizonyos márkájú termékeket vehetünk meg, és akkor mindent lehet enni, akár éjjel is: fagyit, süteményt, nem hízunk el. A saját módszeremben a tudatos táplálkozást helyezem előtérbe, hogy nem mindegy, mikor és mit eszünk, de igazából odafigyelve bármit szabad enni. Egyedül a mértéktelen evéseket, különösen az édességfogyasztást nem preferálom. Edzések terén pedig igyekszem saját gyakorlatokat összeállítani.

Akaraterő nélkül nem megy a sport és lefogyni is lehetetlen. Ha valaki akaratgyenge, mit tegyen?

Ha őszinte szeretnék lenni, akkor igazából azt kell mondanom akaraterő nélkül nincs mit tenni. Hiszen ez az egy, amiben én, mint edző senkinek nem tudok segíteni. Motiválni tudom az embereket, viszont az akaraterő mindig fejben dől el. A legfőbb, hogy higgyünk magunkban, nincs reménytelen eset! A befektetett energiának pedig meglesz az eredménye.

Mivel tudjuk motiválni magunkat az egészséges életre?

A mai rohanó világban, az ülő életmódnak, a tartósított élelmiszereknek, valamint a rendszertelen étkezéseknek előbb-utóbb meglesz az eredménye. Ilyenkor szembesülhetünk azzal, ha tükörbe nézünk egy reális énkép mellett, nem vagyunk elégedettek magunkkal és észrevétlenül felkúsztak azok a plusz kilók. Tegyük fel ilyenkor a kérdést magunknak, hogy szeretnénk-e ezen változtatni és megéri-e, hogy a mindennapos kapkodásra rámenjen az egészségünk? Ezután pedig már egy lépésre vagyunk az elhatározástól és magától a megvalósítástól. Ha sikerült életmódot váltani, látszódni fognak az eredmények, amivel magunk és a környezetünk is elégedett lesz, ekkor már meglesz a kellő hajtóerő a továbbiakhoz.

Mesélj egy kicsit, kérlek, a Balogh Rita diétáról. Hogyan állítottad össze? Mit vettél figyelembe hozzá? Milyen tápanyagokra fektetted a hangsúlyt? Hogy lehet úgy diétázni, fogyókúrázni, hogy közben nem szenvedsz az éhségtől?

A saját módszeremnél azt veszem alapul, hogy minden ember más és más, nem lehet egy sémát ráhúzni mindenkire, mint amilyen mintaétrendek fellelhetőek az interneten. Azokból maximum pár ötletet lehet meríteni, de szigorúan betartani egy ilyen általánosan megírt táplálkozási tervet nagy hiba. Én mindig figyelembe veszem az adott személy alapanyagcseréjét, milyen munkát végez, mennyit és mit sportol, stb. – rengeteg tényezőt, amit felsorolni is nehéz. Csak ezek után veszem sorba, mennyi fehérje, szénhidrát és zsír szükséges egy napra lebontva, persze itt számít a cél: valaki fogyni, izomtömeget növelni, netán szálkásodni szeretne. Napi ötszöri étkezést szorgalmazok, ami pont arra hivatott, hogy az éhségérzetet csökkentse azzal, hogy a szervezet egész nap egyenletesen jut tápanyagokhoz, de ugyanakkor nem akkora adagokban, hogy azok raktározásra kerüljenek. Így nincs koplalás, ami legalább annyira ártalmas, mint a túlevés.

Az első lépések mindig nagyon nehezek. Lehet, hogy elhatározzuk, ebben az évben megcsinálom, lefogyok, rendszeresen sportolok és mégsem megy. Neked soha nem voltak kudarcaid az edzőteremben?

Természetesen voltak. Néha velem is előfordul, hogy nincs jó napom, valamilyen gondolat nem hagy nyugodni és egyszerűen nem tudok az edzésre koncentrálni, így az a nap nem úgy sikerül, mint terveztem. Eleinte ez nagyon zavart, mára elfogadtam, vannak ilyen napok és még mindig jobb, hogy elmentem edzeni, mintha fel sem álltam volna a kanapéról.

Mi lendít át a holtponton?

Mindig az adott cél. Kitűzök magamnak apróbb célokat, amik később a nagyobb célok felé visznek. Ilyen apró cél lehet, hogy heti 7 napból minimum ötször edzek, vagy adott edzések teljesítése, amit épp kitalálok magamnak. Ha pedig látom az eredményt, az minden holtponton átsegít.

Megosztod velünk a sikertörténeteidet?

A teljesség igénye nélkül rengeteg ilyen személy létezik, csak vannak, akik nem szeretnék megmutatni magukat munkájuk vagy egyéb dolgok miatt. Viszont van három hölgy, akikre nagyon büszke vagyok, hiszen arccal, névvel együtt felvállalták fogyási eredményeiket. A sikertörténetük pedig felkerült a honlapomra. Egészen más-más korosztályról van szó, a fiatalabb gimnazista, főiskolás lányoktól, a 3 gyermekes édesanyáig, így külön öröm számomra, hogy eltérő problémákkal, eltérő korosztálynak is sikeresen segítséget tudtam nyújtani, látható eredményekkel.

Hol jobb edzeni? Edzőterem vagy otthon a négy fal között.

Nem tudnék dönteni, én azt vallom, érdemes vegyesen, otthon is és edzőteremben is edzeni. Mindkettő helyen lehet igazán hatékony edzést összeállítani. Otthon a saját gyakorlataimat szoktam végezni, amit kiegészítek edzőtermi lapsúlyos és szabadsúlyos gyakorlatokkal.

Sokakat frusztrál a tökéletesen kidolgozott testek látványa a népszerű edzőtermekben, sőt az is biztos, hogy némelyek kinevetik azokat a kezdőket, akik próbálják megvetni a lábukat a taposógépeken. Mit javasolsz, hogyan győzzük le félelmeinket az edzőtermektől?

Általában ezek a félelmek az új környezet hatására és az idegen, még nem próbált edzéseszközök/gépek miatt alakul ki, ilyenkor érezzük azt, mindenki minket figyel és semmit sem csinálunk jól.  Ezt legyőzni pedig később rutinnal, a legelején pedig személyi edzővel vagy egy tapasztaltabb barát/barátnő segítségével lehet, aki esetlegesen körbevezet. Ha pedig valaki megveti a kezdőket, az igazából saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, hiszen mindenki kezdte valahol, az adott illető is. Rengeteg fővárosi és vidéki élvonalbeli és kevésbé ismert edzőtermekben is jártam, de sosem tapasztaltam negatív dolgokat, sőt azt láttam, inkább segítették a kezdőket, mint elítélték.

Te virtuális személyi edzőként is működsz. Bátran fordulhatnak hozzád a fogyni, sportolni vágyók. Mit kell tenniük?

Mára már rengetegen keresnek online felületeken is, mert valamilyen internetes oldalon, magazinban találkoztak a nevemmel. Sok levélíró az ország másik feléről vagy külföldről: határon túl vagy a messzi tengeren túlról keres. Kaptam már e-mailt Sydneytől és Londontól kezdve Kanadáig, akikkel sajnos személyesen nem tudok találkozni, ezért ha csak virtuálisan is, de segítem őket étkezési, edzési tippekkel. Ahogy időm engedi, bárkinek szívesen válaszolok, aki e-mail üzenetben megkeres és segítséget kér.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások