Étel+Ital

Karácsonyi aprósütemények

9597

Tetszik vagy sem, a karácsony a nagy evések ideje is. Még a legelszántabb fitneszőrülteknél is roskadozik az asztal minden földi jótól, és nagy mennyiségben fogynak a laktató, kalóriadús fogások. A nehéz húsételek és gazdag sütemények után pedig jól esik egy kis nassolás a családi körben elköltött beszélgetés kísérőjeként vagy csak azért, mert ott van az asztalon. A nass pedig rendszerint valamilyen aprósütemény, ami ugyanúgy elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek, mint a halászlé vagy a bejgli. Az aprósütemény azonban nemcsak a két étkezés közti rágcsálás remek alanya, hanem csinosan kidíszítve akár gasztroajándék vagy hangulatos dekoráció is válhat belőle. Összegyűjtöttünk néhány receptet, amikkel garantáltan hangulatosabb lesz az ünnep.

Hirdetés

Karácsonyi mézes sütemény

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg méz, 20 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 ek. szódabikarbóna, kb. 0,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 ek. mézeskalácsfűszer. A díszítéshez 4 tojásfehérje, kb. 20 dkg porcukor.

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk és letakarva hűtőszekrényben legalább egy napig pihentetjük. a mézes tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőle. A kivágott darabokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve a süteményeket kihűtjük, majd cukormázzal díszítjük. Ehhez a tojásfehérjéket annyi porcukorral keverjük össze, hogy sűrű masszát kapjunk, és nyomózsák segítségével mintákat cifrázunk a süteményekre.

A teljes cikkért kattints ide!

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés
Hirdetés