Étel+Ital

Karácsonyi aprósütemények

9597

Tetszik vagy sem, a karácsony a nagy evések ideje is. Még a legelszántabb fitneszőrülteknél is roskadozik az asztal minden földi jótól, és nagy mennyiségben fogynak a laktató, kalóriadús fogások. A nehéz húsételek és gazdag sütemények után pedig jól esik egy kis nassolás a családi körben elköltött beszélgetés kísérőjeként vagy csak azért, mert ott van az asztalon. A nass pedig rendszerint valamilyen aprósütemény, ami ugyanúgy elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek, mint a halászlé vagy a bejgli. Az aprósütemény azonban nemcsak a két étkezés közti rágcsálás remek alanya, hanem csinosan kidíszítve akár gasztroajándék vagy hangulatos dekoráció is válhat belőle. Összegyűjtöttünk néhány receptet, amikkel garantáltan hangulatosabb lesz az ünnep.

Karácsonyi mézes sütemény

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg méz, 20 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 ek. szódabikarbóna, kb. 0,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 ek. mézeskalácsfűszer. A díszítéshez 4 tojásfehérje, kb. 20 dkg porcukor.

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk és letakarva hűtőszekrényben legalább egy napig pihentetjük. a mézes tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőle. A kivágott darabokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve a süteményeket kihűtjük, majd cukormázzal díszítjük. Ehhez a tojásfehérjéket annyi porcukorral keverjük össze, hogy sűrű masszát kapjunk, és nyomózsák segítségével mintákat cifrázunk a süteményekre.

A teljes cikkért kattints ide!

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés