Test

Mézédes egészség

9591

Már az ókori egyiptomi, görög és római írások is említik, az ősi hindu civilizáció pedig nem csak táplálékként, de gyógyításra is használta. Egyesek szerint receptre kellene írni, míg mások szerint csak egy újabb kalóriadús tápanyag. Gyógyhatásának titkait örökül kaptuk elődeinktől, mégsem vagyunk vele tisztában, hogy mekkora kincs került a birtokunkba. Íme az édes valóság…

A méz igen régóta fontos tápláléka az emberiségnek, minden cseppje energiát ad a testünknek, ezen kívül pedig rendkívüli gyógyhatása is ismert: gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, továbbá szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket is tartalmaz. A korabeli feljegyzések szerint több mint 300 féle betegséget gyógyítottak vele az orvosok, mai ismereteink alapján pedig bizonyított, hogy közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, bár sokan csak a megfázás enyhítésére alkalmazzák.

Az édes csoda az emberi szervezet működéséhez szükséges szinte miden ásványi elemet tartalmazza, legjobb arányban vas, réz és mangán található benne, de említést érdemel kálium és kalcium tartalma is. A sötétebb mézek gazdagabbak ásványi elemekben, míg a világosabb változatok magasabb szőlőcukor tartalommal rendelkeznek, ennél fogva sokkal gyorsabban kikristályosodnak.

Az egyes fajták differenciáltabban alkalmazhatóak a különböző betegségek gyógyítására, ilyenkor főleg kúraszerűen, hosszabb ideig rendszeresen fogyasztva fejtik ki hatásukat. Nézzünk néhány ismert méztípust, hogy mire is alkalmazható!

Akácméz

Íze kellemes, lágy, sok gyümölcscukrot tartalmaz, így kevésbé ikrásodik, sokáig folyékony marad. Kiváló fertőtlenítő hatással rendelkezik, köhögés és emésztési zavarok esetén, főleg gyomorsavtúltengésben jól alkalmazható.

Fenyőméz

A fenyőméz a fenyőfélék nedveiből képződött mézharmatból készül, gazdag ásványianyag-tartalommal rendelkezik. A gyógyászatban fertőtlenítő hatásán túl, vizelethajtóként is alkalmazható, de kedvezően befolyásolja a légúti- és húgyúti gyulladások gyógyulását. Enyhe nyugtató hatása miatt segíti az esti elalvást.

Gesztenyeméz

A szelídgesztenyefa nyár eleji virágaiból készítik a méhek, íze különleges, intenzív, színe sötétebb, sárgásbarna. Kimerültség, étvágytalanság esetén kúraszerűen alkalmazva tökéletesen enyhíti a panaszokat. A vérszegénység gyógyításában is nagy szerepet játszik, hiszen vas tartalma jelentős. Visszértágulatnál, érgyulladásnál külsőleg is alkalmazható, mindezeken túl pedig a potenciális erő bajnokát is tisztelhetjük benne!

Hársméz

Nem csak édesíti, de fűszerezi is az ételeket, italokat, pikáns íz jellemzi. Elsősorban köhögés, hörghurut, idegesség és álmatlanság esetén alkalmazzák kúraszerűen,napi minimum egy-két evőkanállal. Kolin tartalma folytán gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést. Nagyon kevesen ismerik görcsoldó hatását, a hársméz menstruációs görcsöknél tökéletesen bevethető csodafegyver, a panaszokat enyhíti.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások