Étel+Ital

Így készül a szójaburger!

9562

Korábban bemutattam a 811 étrend előnyeit, illetve összessségében a vegán életről volt szó. Most egyből egy gyakorlati cikkel folytatom, mégpedig egy recepttel! Kezdőknek és átállóknak is nagyon jó recept, mert így nem muszáj lemondani a megszokott ízekről. Ez egyelőre csak egy húsmentes recept. Tejterméket és tojást tartalmaz. Érdemes kipróbálni - ha még nem tetted volna meg -, mert ez a fogás fantasztikusan prezentálja, hogy van élet hús nélkül is!

Terítéken a házi, húsmentes, egészséges hamburger!

Először is el kell készíteni a hamburger zsemlét. Persze, megveheted a szupermarketben is a kalács alapú, szezámmagos tetejű hambi bucikat. De mi most nem bízunk bennük - ugyanis nem szeretjük a térfogatnővelő és tartósító szereket -, úgyhogy maradunk az otthoni körülmények között!

Hozzávalók a teljeskiőrlésű bucihoz:

  • 15 dkg bio teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 1 dkg élesztő
  • fél ek. sütőpor
  • 0,4 dl olívaolaj
  • 0,5 dl tej
  • 1 felvert tojás fele
  • 0,6 dl joghurt
  • 1 ek. cukor
  • ízlés szerint só
  • szezámmag

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. Kb. 10 percig békén hagyjuk. Ezután összekeverjük a kétfajta lisztet a sütőporral, majd az egészet homogénre keverjük a felfuttatott élesztővel és a további folyékony hozzávalókkal. Az így kapott lágy tésztát nagyjából öt percig dagasztjuk, ezután lefedve addig kelesztjük, míg legalább kétszer akkorára nem dagad. (kb. 1 óráig).

Ha ezzel megvagyunk, és szép nagy duci tésztát kaptunk, akkor zsemléket formálunk belőlük, a tetejét megkenjük a felvert tojással, erre mehet a szezámmag és előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Legjobb, ha sütőpapíron, így biztosan nem fog leragadni. Ez nagyjából két adag, de attól is függ, hogy mekkora bucikat formálunk. Ki kell tapasztalni!

Kész van az egészséges, teljes kiőrlésű, mesterséges adalékoktól mentes házi bucink. Most jön a “hamburger hús”, avagy a szójafasírt.

Hozzávalók a szójafasírthoz:

  • fél csomag szójagranulátum
  • forró víz
  • 2 tojás
  • 1 csokor (nagyon) apróra vágott petrezselyem
  • zsemlemorzsa
  • lilahagyma vagy fokhagyma ízlés szerint
  • bors
  • fűszerpaprika
  • olaj a sütéshez

Ez egy annyira szuper recept Egyébként nem csak hambihoz ajánlom, hanem simán szinte bármihez. Salátába, szendvicsbe, spagettihez bármihez illik, nagyon finom és még húsmentes is! Persze megoszlanak a vélemények a szójával kapcsolatban is, hogy egészséges vagy nem egészséges. De az biztos, hogy kis mértékben fogyasztva maximálisan jó a magas fehérjetartalmának köszönhetően. A gond csak akkor kezdődik, ha valaki megiszik egy nap egy liter szójatejet, mellé egy kiló szójafasírtot és pluszba befigyel a szójaszószos kínai is.

Elkészítés:

A szójagranulátumot egy nagyobb tálba öntsd fel forró vízzel úgy, hogy teljesen ellepje a szóját. Fedd le és hagyd legalább fél, legfeljebb két óráig pihenni, hogy jól magába szívja a vizet. (Ezt megteheted addig is, amíg kel a buci.) Ezután lazán  verd fel a tojásokat és keverd bele a szójába. Majd mehet bele az összes fűszer, petrezselyem és hagyma. Tipp: a lilahagymát ne kockázd, hanem reszeld, mivel a szójafasírt hajlamos széthullani, ha nagyobb hagymadarabokat hagyunk benne. A fokhagymát meg értelemszerűen préseld. A fűszerekkel is csínyján kell bánni, ki-ki hogy szereti. Most jöhet a zsemlemorzsa. Természetesen ezt is elkészítheted otthon, teljes kiőrlésű megmarad/megszáradt zsemlékből stb. Ki mennyire ragaszkodik a házi koszthoz, úgy választ zsemlemorzsát. Szóval a lényeg, hogy annyit önts bele, míg jól formázható masszát nem kapsz. Ezután lapos kerek formákra nyomkodd forgasd meg egy kis zsemlemorzsában vagy kukoricalisztben és mehet a forró olajba. Mindkét oldalát jól süsd át, míg aranybarna nem lesz és szalvétával fitasd fel a felesleges olajat.

Túl vagyunk a nehezén, mostmár csak össze kell dobálni az egészet!

További hozzávalók:

  • jégsaláta
  • lilakáposzta
  • lilahagyma/póréhagyma
  • paradicsom
  • tofu vagy sajt
  • mustár
Minden zöldséget jó alaposan megmosunk. A lilakáposztát vékony csíkokra szeljük, a lilahagymát/póréhagymát és a paradicsomot felkarikázzuk. Lereszeljük a sajtot. Ha tofut választasz - amit csak ajánlani tudok -, akkor inkább szeleteld, komplikáltabb reszelni, mert darabokra hullik. És az egészet összeállítjuk! Én fogpiszkálót szoktam szúrni bele, hogy ne hulljon szét. Egy kicsit megmikrózzuk és tadamm! Kész az isteni vegaburger! Természetesen ezek a hozzávalók kombinálhatók. Lehet bele tenni, bármilyen csírát, gombát, spenótlevelet, uborkát stb. Az eredmény mindenképpen isteni lesz.

Így leírva biztos hosszú és unalmas procedúrának tűnik, de nem olyan bonyolult ez. Egy teljesen kezdő recept. Az egészségünk érdekében megéri a ráfordítást. És az ízvilág…. Össze sem hasonlítható a gyorséttermi hamburgerekkel. Itt valódí ízeket kapunk a befektetett energiáért.

Jó étvágyat!



Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Felhasználónév:
Jelszó: