Szépség

Leleplezzük a hajlegendákat!

9551

A fésülködés és a hajápolás pontosan olyan tevékenység, mint a fogmosás: minden nap végezzük, de tudjuk, hogy hogyan kell helyesen? Sok legenda kering, melyek szerint, az sem jó, ha túl sűrűn fésülködünk és természetesen az sem, ha túl ritkán. Vagy, hogy nem szabad a nedves hajat fésülni. Ki tudja már, mi igaz belőlük és mi nem? Úgyhogy itt az ideje leszámolni a kételyekkel.

Lássuk először is, hogy mi a helyzet a nedves hajjal. Először is fontos, hogy a hajtípusodnak megfelelő sampont, illetve balzsamot használj. Ezt hosszas keresgélés, sok jó/rossz tapasztalat árán találja meg az ember, de ha egyszer ráleltél, utána fogadj örök hűséget. Az azonban semmiképpen nem jó, ha havonta váltogatod a típusokat/márkákat mert a haj nem tud rövid idő alatt alkalmazkodni. Adj időt egy terméknek, hogy lásd, beválik-e. A legenda szerint a hajat nem szabad törölközővel szárítgatni, dörzsölni stb. De a rohanós hétköznapokon kinek van ideje arra, hogy törölközővel a fején várja, hogy száradjon valamennyit a haj, mielőtt nekiállna a szárításnak? Pedig ez a helyes. Ha nagyon sietsz, akkor, óvatosan nyomkodd ki a hajadból a felesleges vizet egy törölköző segítségével, de semmiképp se dörzsöld.

Túl vagyunk a törölközős részen, elérkeztünk a kibontáshoz. A nedves haj nagy türelmet igényel, ha fésülködésről van szó. Semmiképp nem szabad erősen húzni, mert ilyenkor a legsérülékenyebb a haj. Sokak szerint egyáltalán nem szabadna a vizes hajat fésülni, bár ez vitatható. A nedves hajból óvatosan és - ha fogalmazhatok így - szakszerűen sokkal könnyebb eltávolítani a kócot mint a már megszáradt, összeállt, bekócosodott hajból. Úgyhogy neki kell ugrani és ki kell bontani a még nedves hajat. Ilyenkor mindenképpen ritka fogú fésűt, és ne kefét használj. Lentről pár centiméterenként felfelé haladva, óvatosan, tincsenként bontsd ki a hajad. Ezután sokkal könnyebben szárad majd meg. Pláne fontos, hogy kifésült legyen a hajad, ha szárítás közben körkefével szeretnéd formázni. Ezerszeresen megkönnyíti, ha előtte már alaposan ki van bontva. Szárításhoz a legjobb, ha ionizálós hajszárítót választasz. Számos előnnyel rendelkezik: fényesebb lesz a haj, könnyebben kezelhető és gyorsabban is szárad.

A száraz hajra is ugyanúgy érvényes az elv, hogy a hajvégektől a hajtőig, felfelé haladj. De szárazon csak kefét használj! Apró, ismétlődő mozdulatokkal fésülködj. Naponta kétszer, reggel és este, lefekvés előtt. Ezzel nem árthatsz. Minden egyes fésüléskor kihullik pár - vagy sok - hajszál, ezért nem ajánlott ennél többször. A mondás, hogy ha sokat fésülködsz, fényes lesz a hajad, annyi igazság alappal rendelkezik, hogy a fésülködéssel a fejbőrön lévő zsír eloszlik a hajszálakon. Ezért tűnik fényesebbnek a haj. Ez azonban annyi előnnyel mindenképpen jár, hogy az eloszlatott faggyú megvédi a hajszálakat a külső hatásoktól, töredezéstől. De ehhez éppen elég a napi kettő-három fésülködés is.

És az sem mindegy, hogy milyen kefével végzed ezt a napi rutint. A legjobb, ha természetes anyagokból készült - szaru vagy szőr - kefét használsz. Esetleg kombináltat, ami műanyag és vaddisznószőr sörtékből áll. Ezek a legjobb bontókefék a rendszeres fésülködéshez. A vaddisznó sörtés hajkefe nem csak tökéletesen kibontja, de ápolja is a hajat. A természetes alapanyagnak köszönhetően, a kefe sörtéi összegyűjtik a koszt, illetve a felesleges zsírt a hajról. Ösztönzi a hajnövekedést, ugyanis a fejbőrrel érintkezve serkenti a vérkeringést. Egy ilyen kefével élmény a fésülködés. Masszírozd a fejbőrödet vele, így a hajhagymákhoz több oxigén jut. Dúsabb lesz a frizurád és nem fog lelapulni. És végül, de nem utolsó sorban, kutatók szerint a fejbőr masszírozása oldja a stresszt is.

Végezetül pedig egy szuper tipp, hogyan csalhatsz pár centit a copfoddal!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások