Étel+Ital

Ne borzongj a naspolyától!

9533

Naspolya. Első ránézésre kicsit hátborzongató, mert szőrös, barna és hát mit kezdjünk egy ilyen gumóval?! Talán megbuggyant? Nem kell azonnal a kukába száműzni, a látszat csal. Nyugodtan megkóstolhatjuk, nincs benne semmi hátborzongató. Arról meg, hogy érett állapotban így néz ki szegény, nem tehet.

Rokoni szálak fűzik almáékhoz

Az alma, körte és a birs azonban családjukba fogadták, úgyhogy rossz nem lehet. Vannak, akik esküsznek rá, hogy íze a szelídgesztenyére hasonlít. Ez azért erős túlzás, vagy az ízlelőbimbók tréfája.  Maradjunk a pikánsnál. Díszcserjeként is megállja a helyét. Kertünk éke lehet.

Bízd a fagyra!

A naspolya október végén, november elején érik, ha igazán finom falatokra akarunk szert tenni, a fán kell hagyni addig, míg az első fagyocskák kezelésbe veszik. A piacon is beszerezhetitek. Óvatosan válogassátok ki őket, nehogy egy penészes példány a zsákmány közé keveredjen, mert akkor lőttek a lakomának. Hamar megfertőzheti a többit is, és akkor kidobott pénz lesz a vége, nem gasztronómiai kaland.

Egészségbomba

Egészségbomba. Mert ásványi anyag tartalma rendkívül gazdag (cink, magnézium, mangán, réz, vas, kálium és kalcium. Ugye, hogy felmondatja velünk a jó, öreg Periódusos rendszert!). Karotint, C- és B1- vitaminokat is tartalmaz. Inkább győzd le az undorodat a szottyadt kis barátunktól, tátsd ki a szád, és hamm bekapd, minthogy B1- injekciókúrát írjon fel Doktor Bubó! Már a középkorban is gyógynövényként használták. Teát főztek belőle vesekőképződés ellen itták. Erősíti a csontot. Még mindig undorítónak találjátok? Ugye hogy nem is az.

Most lássunk néhány jó kis receptet!

Ezt a lekvárt cukorbetegek is fogyaszthatják, mert naspolya

Nem, nem úszhatjátok meg lekvár főzés nélkül! Ugye azt gondoltátok, hogy csak a meggy, a ribizli, az eper, meg a málna? A nagy befőzések ideje rég lecsengett! Hohó!  Csipkebogyó után most jöjjön a naspolya. Kötényt fel, irány a konyha!

Hozzávalók: naspolya, víz.

A naspolyalekvárhoz november elején a teljesen érett, egészséges naspolyát mossuk meg, és kézzel zúzzuk bele egy zománcozott edénybe. Öntsünk alá kilogrammonként 2 dl vizet, és főzzük homogén masszává. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve forraljuk min. 10 percig.Végül töltsük a lekvárt kis üvegekbe, és szárazgőzben tartósítsuk. Mézet ne adjunk hozzá, mert ez elveszi a kellemes, kissé savanykás ízét.

Forrás: Ötletkonyha.hu

Az édesszájúak örömére: naspolya szelet

Hozzávalók:
Az alaphoz:
50 g holland kakaópor, 50 g finomliszt, 70 g porcukor, 2 tojássárgája, 50 g vaj, 2 evőkanál tejföl, csipet só, 1 teáskanál sütőrum, pár csepp vanília kivonat.

Töltelék: 0,5 kg naspolya, 1 evőkanál keményítő (nem púpos), 1 evőkanál méz.

A tetejére: 2 tojásfehérje, 40 g porcukor, pár csepp ecet vagy citromlé.

Elkészítés: A naspolyát megmosom, és kevés vízben megfőzöm puhára. Leöntöm róla a vizet. Beleteszem a krumplinyomóba és átpaszírozom. Kihűtöm. Hozzáadom a keményítőt és a mézet, elkeverem. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lisztet, kakaót összeszitálom, beleteszem a csipet sót. A tojássárgájához adom a puha vajat és a porcukrot, habosra mixelem. Beleteszem a tejfölt, vaníliát, rumot, elkeverem. Fokozatosan adagolom a kakaós lisztet. A végén sűrű, krémes massza lesz belőle. Belesimítom a sütőtálba, elegyengetem a tetejét. Óvatosan rásimítom a naspolyás tölteléket is. Beteszem a sütőbe, 15 percig sütöm. Közben a tojásfehérjét habbá verem, mikor már habos, beleteszem az ecetet is, nagyon kemény habot készítek. Ekkor a porcukrot fokozatosan hozzáadom, és fényesre mixelem. Kiveszem a süteményt, a tetejére simítom a tojáshabot, villával megcifrázom a tetejét, és 5-7 percre visszateszem a forró sütőbe. Ha kész, kihűtöm, és recés késsel óvatosan felszeletelem 5x5 cm-es kockákra. Puha, intenzíven csokis, krémes süti lesz belőle.

Forrás: Anyafőztje Wise Lady receptje nyomán

Naspolyás csúsztatott palacsinta

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 3 dkg kristálycukor, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, fél csomag vaníliás cukor, tej, csipetnyi só, naspolyalekvár.

Elkészítés: A lisztet csomómentesre keverjük a tojások sárgájával, a narancs és a citrom héjával, a vaníliás cukorral, a sóval, és annyi tejjel, hogy egy sűrű masszát kapjunk. A masszába óvatosan beleforgatjuk a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét, így kissé lazítjuk. Az első palacsinta mindkét oldalát megsütjük, a tetejét megkenjük naspolyalekvárral, és ráfordítjuk a következőt, aminek csak az alját sütöttük meg. A palacsinták így szépen összesülnek. 6 rétegben rakjuk egymásra a palacsintákat. Az így elkészített tortát 180 ºC-os sütőbe tesszük, és 5- 10 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Palacsinta Klub blogja

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások