Mi ez?

Nobel-díj egy háziasszonynak?

9521

Idén Alice Munro, egy kanadai novellista kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. A 82 éves írónőt néhány éve még úgy jellemezték, hogy „egy háziasszony, aki mellesleg novellát ír”. Alaposan rácáfolt a skatulyára!

Munro hazánkban sajnos még nem túl ismert, de nem „derült égből villámcsapás” módjára nyerte el a rangos díjat, hanem megalapozott és stabil irodalmi háttérrel bír. A kortárs novella mestereként emlegetett írónő életművén a Nobel-díj lett a korona, pedig Munrónak sok negatív előítélettel kellett megküzdenie, mire ide elért! Első éveiben a „szakma elitje” unatkozó asszonykának tekintette, aki főzés-mosás közben hobbi szinten írogat. Sokáig nem is vették komolyan, de amikor végre felfigyeltek aprólékos karakteralkotására, érzékeny témaválasztására, végre megtört a jég. Munro azóta több fontos kritikusi díjat is hazavihetett, a kanadai főkormányzó pedig háromszor is kitüntette. 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker Díjat.

Munro novelláiban az egyszerű emberekből verbuvált hősök hétköznapi problémákkal küzdenek, ami miatt művei olyanok, mintha a saját életünkből kiragadott életképek lennének. „A kanadai Csehovként is emlegetett írónőt a kis emberek, nagy érzések krónikásaként szokták emlegetni.” - mondta az írónőről Mesterházi Mónika, a novellák magyar fordítója. Munro művészete elsősorban a nőiesség körül forog, de nem feminista módon. Kedvelt témái a női élet momentumai: házasság, gyermekvállalás, önkifejezés, anya-lány kapcsolat, felelősség és felelőtlenség, gyász, öregség. Több műve szól a szerelemről, de ezek nem cukormázas lányregények, hanem az emberi természet pontos és aprólékos jellemrajzai.

Az írónő Alice Ann Laidlaw néven született 1931. július 10-én Kanadában, az Ontario tartománybeli Winghamben. Gyermekkora óta írónőnek készült, első novellája egyetemista korában jelent meg 1950-ben. Két év után azonban otthagyta az egyetemet és feleségül ment James Munróhoz. Két lányuk született. 1963-ban Victoriába költöztek, ahol Munro's Books néven könyvesboltot nyitottak, amely ma is működik. A házaspár később elvált, de jó barátságban maradtak: az üzletet sokáig ketten vitték. Alice Munro néhány évtizedes kihagyás után visszatért egykori egyetemére, és 1976-ban újra férjhez ment. (A geográfus Gerald Fremlin 2013. áprilisban hunyt el.) Alice Munro jelenleg rákbeteg, és emiatt visszavonult életet él. Interjúkat nem ad, az írástól visszavonult. Még a Nobel-díjjal kapcsolatos ügyeket is exférje intézi.

Az írónő magyarul is megjelent könyvei:

  • Csend, vétkek, szenvedély
  • Asszonyok, lányok élete
  • Egy jóravaló nő szerelme
  • Szeret, nem szeret
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások