Étel+Ital

Rosa Canina kisasszony és Csitkenye anyó praktikái

9517

Ősszel nem csak a fekete szőlő érik, babám, hanem a csipkebogyó is (alias hecsedli, kutyarózsa, csipke, bicske, csitkenye) latin nevén Rosa Canina! A pirosan lángoló kis bogyó, a vadrózsa termése C-vitaminban gazdag. Mit gazdag? C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál! Éppen ezért remekül trenírozza az immunrendszert, ráadásul fertőtlenít, gyulladásgátló és antibiotikus is. A közelgő hideg hónapokra érdemes hát betárazni belőle. Nem szimpla növény, gyógynövény! A C-vitaminon kívül ugyanis tartalmaz B1-, B2- és E-vitamint, ásványi anyagokat, pektint és karotinoidokat. Ráadásul nemcsak teaként fogyasztható, hanem remek gasztronómiai alapanyag is.

Citrom helyett kutyarózsát!

Jönnek a maratoni nagy teázások, tehát ne savanyodjunk a citrommal, hanem kortyoljuk az ősz igazi, gyógyító nedűjét, a hecsedlit. Vigyázat, nem mindegy, hogyan készíted el! A csipkebogyót sohasem főzzük vagy áztatjuk forró vízben, mert annyi a C-vitamin tartalmának. Hideg vízbe tesszük és egy egész éjszakán át állni hagyjuk benne. Igaz, hogy a kutyarózsa szüret fárasztó és monoton munka, hiszen  egy teának való adagot legalább sokáig kell csipegetni a szúrós bokorról, de ezt a kis közelharcot a természet kincséért érdemes bevállalni. Íme a recept!

Hozzávalók 4 főre:1 marék csipkebogyó, 1 l víz, méz vagy  cukor ízlés szerint.

Elkészítés: Este félbevágjuk a csipkebogyókat, betesszük egy fazékba, felöntjük egy liter vízzel, és felmelegítjük 40-50 fokra. Fontos, hogy csak ennyire, mert így nem megy ki belőle a C-vitamin. (Nem szabad felforralni!)Utána letakarjuk, és reggelig állni hagyjuk. Reggel tálalás előtt újra felmelegítjük kb. 40 fokra, hogy ne menjen ki belőle a C-vitamin. Leszűrjük, és már iható is. Erőteljes finom íze lesz, és még a C-vitamin is benne marad.

Forrás: No Salty

Ha a természetben barangoltok, kezdhetitek is a gyűjtést. Forgalmas utak mellől soha ne szedjetek csipkét! Elvadult kertekben, kerítések mellett, domboldalakon, erdőszéleken nőnek a legszebb példányok.   Még a fagyok előtt, kemény állapotban ajánlott szüretelni. A friss bogyóhúsból igazi gyógyhatású csemege, lekvár készülhet, de pálinkának, bornak és szörpnek sem utolsó.

Téli nyalánkság: csipkebogyószörp

Hozzávalók 10 főre:1 kg csipkebogyó (a két végén enyhén levágva), 4 l víz, literenként 2 kg cukor és 5 g citromsav.

Elkészítés: A csipkebogyónak levágjuk mindkét végét, majd húsdarálón összezúzzuk. Ráöntünk 3 liter vizet, ami maximum 50 fokos legyen, és 24 órát állni hagyjuk.  Ezután leszűrjük, a zúzalékra újabb 1 l vizet öntünk, ami már lehet 60 fokos, jön a 24 órás pihenés, majd belepréseljük az előző lébe.  Az így kapott szörpalapot 50 fokra melegítjük, s literenként 2 kg cukrot és 5 g citromsavat adunk hozzá. Amikor már kicsit habzik, akkor elzárjuk alatta a tüzet, leszedjük a habját, visszahűtjük, és tiszta üvegekbe tesszük

Forrás: NoSalty


A svédek kedvence: Csipkebogyóleves

A svédek kedvelt levese a csipkebogyóleves, ahogy ők hívják: a Nyponsoppa (ejtsd: niponszopa). Ehhez a szárított csipkebogyót hideg vízbe kell áztatni két órára, majd felforralni, turmixolni, szitán áttörni, és forró vízzel felengedni. Cukorral, fűszerekkel ízesíthető, manduladarabokkal, mandulás puszedlivel, tejszínhabbal tálalják. Sűrűbb formájában vaníliafagyival is nagyon finom.

Forrás: Mindmegette

Igazi különlegesség: csipkebogyó lekvár

Hozzávalók: 500 gr csipkebogyó (tisztítás előtt), 100 gr cukor, 1/2 tasak 3:1 zselésítő, 1 tk. fahéj, pár csepp citromlé.

Elkészítés: A bogyókat megmostam, és a két végét eltávolítottam. Lábosba tettem és annyi vizet öntöttem rá, amennyi elfedte. Addig főztem, amíg puha nem lett, kb. 1-1,5 órányit. (A főzővizet közben lehet pótolni.) Eközben egy nagy lábosban elkezdtem kifőzni az üvegeket. Amikor a bogyók kézzel összenyomható puhaságúak lettek, húsdarálón ledaráltam, majd  egy kis vizet (kb. 2-3 dl) öntöttem a péphez, és újra feltettem főni. Amikor ez is összerottyant, átpasszíroztam egy szűrőn. Mivel korábban adtam hozzá még egy kis vizet, ezért nem lett olyan sűrű, tömör pép, így könnyen át is lehetett passzírozni. Ilyenkor kell lemérni a tiszta gyümölcsöt, ami nekem 0,5 kg körül mozgott. Így csak egy fél tasak zselésítőt adtam hozzá, 100 gr cukrot (mert nem szeretem a túl édes dolgokat) , fahéjat és pár csepp citromlevet. Forrástól számítva 2 percig főztem, majd a meleg tiszta, csírátlanított üvegekbe töltöttem, 3 percre fejre állítottam, és kész! Ebből a mennyiségből 2 kis üveg lekvár lett.

Forrás: Kamrapolc

Őszi dekoráció

Ha nincs kedved a konyhában pepecselni, bízd másra a feladatot és dobd fel a lakásodat, ajtódat csitkenyével. Nincs szebb látvány egy hatalmas csipkebogyó koszorúnál, de padlóvázában is jól mutat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások