Étel+Ital

Nemcsak macskajajra!

9510

A káposzta az egyik legjobban felhasználható alapanyag, hiszen ősszel megjelennek a piacokon harsogóan friss levelek, és mivel remekül tárolható, egész télen élvezhetjük a belőle készült fogásokat. Rendkívül változatosan felhasználható ugyanis, ráadásul a költségvetésünket sem terheli meg egy káposztás lakoma, hiszen olcsó és kiadós. Az már csak hab a tortán, hogy egészségünknek is jót teszünk vele, ha buzgón fogyasztjuk, hiszen rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, kalóriatartalma pedig kifejezetten baráti. Inspirációként bemutatjuk a kedvenc káposztás receptjeinket.


Erdélyi lucskos káposzta leves

Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta (1,5-2 kg), fél kg friss sertéshús szalonnával és bőröstől, 1 csokor friss kapor, egy-két szál borsikafű, 1 fej hagyma, pirospaprika, só, bors, tejföl, 2 ek liszt, tej, ecet.
Elkészítés: A húst darabokra vágjuk, és feltesszük főni kevés sóval. A kaprot meg a borsikafüvet cérnával összekötjük (hogy később ki tudjuk venni a levesből), és hozzáadjuk ezt is. Ha majdnem megfőtt a hús, akkor a káposztát 2x2 cm-es kockákra feldaraboljuk, és beletesszük a vízbe. A hagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük. Pirospaprikát teszünk hozzá, és a leveshez adjuk. Ha a hús és a káposzta megfőtt, akkor behabarjuk. Ecettel, borssal ízesítjük.
Forrás: NoSalty

Majonézes káposztasaláta

Hozzávalók: 1 közepes fej káposzta, 1 kisebb fej lilahagyma, 4 ek. Majonéz, 1 db sárgarépa, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, bors ízlés szerint.
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, majd a káposztát és a répát lereszeljük, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd hozzáadjuk a majonézt, a sót és a borsot. Hűtőbe tesszük fogyasztásig, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Forrás: Jól Kifőztem!



Bácskai káposzta

Hozzávalók: 70 dkg fejes káposzta, 0,3 dl olaj, 30 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 25 dkg kolozsvári szalonna, törött bors, só.
Elkészítés: A káposztát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Forrásban levő sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Olajjal kikent mély tepsíbe fektetjük a káposztát, egy-egy sor karikára vágott paradicsomot és zöldpaprikát teszünk rá. Végül gazdagon megszórjuk a vékony karikára vágott vöröshagymával. Leöntjük tejföllel és beborítjuk vékonyra szelt és bevagdalt kolozsvári szalonnával. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Forrás: Receptgyár


Káposztás lángos

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2,5 dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva, 1 evőkanál só,  2 evőkanál napraforgó olaj, 1 közepes fej káposzta reszelve, bors.
Elkészítés: A káposztát sózzuk, borsozzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk. Összekeverjük a lisztet az élesztővel, a sóval, az olajjal, és beledolgozzuk a jól kinyomkodott káposztát is. Kb. 12 lángost készítünk belőle, olajban kisütjük.
Forrás: Mindmegette

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások