Lélek

Ezt üzenik a kiütések

9505

Kevés olyan ember van, akinek egy-egy testtáján nem ütköznek ki időnként kiütések. Sokszor pontosan körülhatárolható a probléma oka, hiszen egy-egy kozmetikum, bőrt irritáló ruhadarab, mosópor vagy épp étel áll a kellemetlenség mögött. Előfordul azonban olyan, hogy látszólag ok nélkül jelennek meg a bosszantó vörös foltok, ráadásul időről időre visszatérnek. Ilyenkor érdemes pszichoszomatikus tünetekre gyanakodni.


Peter Altenberg szerint a betegség a sértődött lélek jajkiáltása. Különösen igaz ez akkor, ha külső ok nélkül rendszeresen visszatérő problémáról van szó. Ilyenkor valóban más szinten kell keresni a problémát: a lélek szintjén képződött valamilyen sérelem és ebből adódóan olyan feloldatlan blokk, ami jobb híján testi tünet formájában tört felszínre. Épp ezért egy-egy visszatérő tünet esetén sokat segít, ha feltárjuk, milyen lelki okok húzódhatnak a háttérben.

Ha semmilyen irritáló anyaggal nem kerültél kapcsolatba, mégis rendszeresen gyötörnek kiütések, érdemes megvizsgálni az élethelyzetet, amiben vagy. Az első lépés, hogy próbálj visszaemlékezni, mikor jelentek meg először a kiütések, majd próbáld feleleveníteni, hogy akkoriban történt-e veled valami rendkívüli dolog. Nem kell sorsfordító eseményre gondolni, lehet olyan apróság is, ami irritált és azóta is irritál. A kulcsszó ugyanis ez: irritál valami, ami testi szinten kiütések formájában realizálódik. Azért kínoznak viszkető bőrkiütések, mert mert olyasvalami van a mélyben, ami nem tud feljönni, ezért folyamatosan irritál, és mivel nem engeded felszínre törni, testi tünetek formájában vetül ki. Ilyenkor meg kell keresni azt a kellemetlen helyzetet, amiben benne ragadtál. Ha sikerül kikerülni belőle, feloldódik a lelki blokk, és jó eséllyel megszűnnek a tünetek is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások