Étel+Ital

Gyermekkorunk kedvenc íze

9475

Kevés gyerek van, aki nem rajong a tejbegrízért, majd felcseperedvén átmenetileg cikivé válik, felnőttként kóstolva pedig a gyerekkor nosztalgikus emlékei tolulnak fel, ha megízleljük. Sokan megmaradnak az alapverziónál nosztalgikus okokból, pedig sokkal több rejlik ebben az egyszerű ételben. Lássuk a legizgalmasabb variációkat.


Karamellás-mandulás tejbegríz

Hozzávalók: 3 ek cukor, 3 ek szeletelt mandula, 5 dl tej (min. 2,8%-os) + 0,5 dl víz, 5 lapos ek búzadara, kakaópor (szóráshoz), eperlekvár a rétegezéshez, barna cukor (szóráshoz).

Elkészítés: A cukrot egy edényben karamellizáljuk. Amikor elkészült, beleöntjük a szeletelt mandulát és 1-2 percig alacsony lángon átforgatjuk benne vigyázva, hogy a mandula nehogy megégjen. Felöntjük a tej-víz keverékével, és felolvasztjuk benne a karamellizált cukrot,felforraljuk. Ekkor folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a búzadarát, megfőzzük. Hőálló tálkába rétegezzük az eperlekvárral végül megszórjuk cukorral elkever jó minőségű ét kakaóporral. Hidegen fogyasztjuk.
Forrás: NoSalty

Darafelfújt

Hozzávalók: 2 dkg vaj, 2 db tojásfehérje, 2 db tojássárgája, 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál juharszirup, 5 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: A tejet csipet sóval és vajjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a grízt, és állandó kevergetés mellett krémesre főzzük (kb. 5-7 perc). Levesszük a tűzről és hagyjuk kicsi kihűlni. A tojássárgáját kicsit habosra verjük a cukorral együtt, a juharsziruppal elkeverjük, és a tejbegrízbe keverjük. A fehérjét felverjük és a tojásos tejbegrízbe belekeverjük lazán. Egy kivajazott szuflé vagy pudingos formába öntjük és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, kiborítjuk a formából. Ízletes, és egyszerű az elkészítés, adhatunk hozzá házi baracklekvárt is.
Forrás: Receptvarázs

Csokis grízpuding rózsaborsos őszibarackkal

Hozzávalók: 5 dl tej, 1 rúd vanília, fél citrom héja, 6 dkg gríz, 2 dkg kakaópor, 10 dkg étcsokoládé, 12 dkg cukor, 4 tojássárga, 3 dl tejszín,  8 lap zselatin, 1 narancs.
A barackos raguhoz: 3 barack, 1 evőkanál rózsabors, 2 dkg friss gyömbér, fél csokor apróra vágott menta, 1 evőkanál méz.

Elkészítés: A tejet felforraljuk a cukorral és a félbevágott, kikapart vaníliával, belerakjuk a grízt, 15 percet főzzük folyamatos keverés mellett. Hozzákeverjük a kakaóport és az apróra vágott csokoládét, és még 8-10 percig óvatosan, kevergetve főzzük. Fóliázott tepsire terítjük, és hagyjuk kihűlni.  A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kis lábasban 1 narancs levével felolvasztjuk. Keverőtálba tesszük a kihűlt csokis grízt, hozzáadjuk a tojássárgákat, a habbá vert tejszínt és a zselatint. Összeforgatjuk. Fóliával kibélelt formákba töltjük, és legalább 6 órát dermesztjük hűtőben. A raguhoz a mézet felforrósítjuk, hozzáadjuk a durvára tört rózsaborsot. A felkockázott barackot a felaprított mentával és gyömbérrel, valamint a mézes rózsaborssal összekeverjük, és a pudinggal tálaljuk.
Forrás: Mindmegette

Gyümölcsízes grízkocka

Hozzávalók: 1/2 liter tej, 3 evőkanál cukor, 1 citrom, 1 kiskanál currypor, 12 dkg búzadara, 2 tojás, 15 dkg babapiskóta, kevés liszt, ribizli- vagy meggylekvár.

Elkészítés: A citromot alaposan megmossuk és krumplihámozóval lehámozzuk, egy 20X20 cm -es tepsit kibélelünk alufóliával, a babapiskótát porrá törjük. A tejet a cukorral, a curryvel és a citromhéjjal felforraljuk, majd kidobjuk belőle a citromhéjat és beleszórjuk a búzadarát. Állandó kevergetés mellett sűrű tejbegrízt főzünk, majd a kibélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. Amikor kihűlt a tejbegríz, kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk róla és kockákra vágjuk, belisztezzük és a felvert tojásba mártjuk majd a babapiskótába hempergetjük. A bundázott kockákat visszarakjuk a tepsibe, és 200 fokon 10-12 percig sütjük. Felmelegített gyümölcslekvárral leöntve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Forrás: Tutireceptek

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások