Szépség

Mérgező csók

9471

Egy enyhe rózsaszín, ragyogó vörös vagy sejtelmes lila - nők és lányok millió tesznek fel szájukra rúzst minden nap. Gyakran nem is csak egyszer: akik gondosan ügyelnek a külsejükre, azok akár naponta 20 alkalommal is megigazíthatják sminkjüket (igen, van, akinek még erről is volt ideje felmérést készíteni). A kérdés azonban az, hogy ezzel együtt ők ugyanennyivel több mérgező fémes anyagnak teszik-e a ki szervezetüket?


A rúzsok többsége tartalmaz legalább nyomokban némi ólmot, amit vegyi vizsgálattal ki lehet mutatni. Ezen elemzések azonban arra is rávilágítottak nemrégiben, hogy ezenkívül még nyolc különböző fémes anyag is lehet a rúzsban, az alumíniumtól egészen a kadmiumig. Nem alaptalan hát annak vizsgálata, hogy mi történik, ha ezekből naponta jut a szervezetbe. „Fontos dolog, mivel egy krónikus, hosszútávú problémáról van szó, nem pedig arról, hogy rövid ideig van kitéve valaki káros anyagoknak” - mondta Katherine Hammond, a kutatás vezetője, a Kaliforniai Egyetem mentálhigiéné professzora. „Nem arról van szó, hogy pánikba kell esni, csak annyit mondunk, hogy ne legyünk könnyelműek, hiszen olyan anyagokról van szó, amik árthatnak az egészségünknek.”

A téma először 2007-ben kapott nagyobb nyilvánosságot az "A Poison Kiss" (mérgező csók) címmel elkészült nyilatkozatnak köszönhetően, amely a Campaign for Safe Cosmetics (biztonságos kozmetikai cikkekért kampány) keretein belül látott napvilágot. Ezt követően az FDA (az USA étel- és gyógyszerfelügyeleti szerve) 2011-ben továbbvitte a témát: 400 különböző rúzstípusban mutattak ki ólomtartalmat. Az FDA és a kozmetikai ipar azóta is ragaszkodik ahhoz, hogy a mennyiség, amelyet kimutattak, azaz 1 p.p.m., (egymilliónként egy részecske) nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, mivel szerintük a fém mindenhol jelen van, és a kérdéses mennyiség túl kicsi ahhoz, hogy problémát okozzon. „A fémek mindenhol jelen vannak” - mondta Linda Loretz vezető toxikológus, aki a Personal Care Products Council nevet viselő cég képviseletében nyilatkozott, hozzátéve, hogy ez túl kis mennyiség ahhoz, hogy biztonsági problémát jelentsen.Orvosok, köztük Dr. Sean Palfrey, a Bostoni Egyetem orvosi központjának igazgatója viszont azon az állásponton vannak, hogy az ólom felhalmozódik a szervezetben, valamint az FDA mércéje igazából gyerekeknek szánt cukorra lett bekalibrálva - arról nem is beszélve, hogy igazából már korábban elismerték, hogy ennél jóval kisebb mennyiség is ártalmasnak bizonyulhat. Továbbá a legújabb vizsgálatok szerint, amelyet Oaklandban végeztek az ottani tinédzserek szokásait figyelembe véve, nemcsak ólom, hanem kadmium, kobalt, alumínium, titán és króm is megtalálható a legnépszerűbb rúzsokban. A alumínium koncentráltsága 5000 p.p.m volt, míg az ólomé csupán 0,359 p.p.m.

„Nem jelentene túl nagy erőfeszítést a gyártóknak, ha kivennék ezeket a fém nyomelemeket a termékeikből, főleg annak fényében, hogy sem mi, sem pedig ők nem tudják, mennyire biztonságos ezek használata” - nyilatkozta Dr. Palfrey.

Vannak olyan fémek, amelyek biztos, hogy felszívódnak az emberi szövetekben, és mivel ekkora vita van akörül, hogy pontosan mennyi is ez a mennyiség, minden résztvevő egyre jobban szorgalmazza, hogy az FDA újabb vizsgálatokat végezzen. Addig is azonban a szakértők azt tanácsolják, hogy a felhasználók a józan ész felől közelítsék meg a kozmetikumokat - például ne hagyják, hogy kisgyerekek játszanak vele. Érdemes továbbá óvatosan bánni a felhasznált mennyiséggel is, hiszen még a szépségüket kiemelt fontosságú tényezőként kezelő hölgyeknek is elegendőnek kell, hogy legyen az, ha naponta két-három alkalomnál nem használják többször rúzsukat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások