Étel+Ital

Variációk szilvalekvárra

9465

A szilvalekvár több évszázada szívesen látott vendég az asztalainkon, így augusztus végén menetrendszerűen megkezdődik az alapanyag betakarítása. A hagyományos eljárás szerint hatalmas ponyvák kerülnek a szilvafák alá, erre potyog az értékes termés saját jószántából vagy némi segítséggel, majd mehetett a rézüstökbe, ahol több órányi főzés és szorgos kevergetés nyomán sűrű, fekete matériává lényegült. Jó minőségű szilva és ügyes háziasszony esetén cukor és egyéb adalékanyagok nélkül is minőségi szilvalekvár lett a végeredmény, amit aztán a szilkének nevezett agyagedényben vagy faládában tároltak. Ma már persze sok szempontból egyszerűbb a folyamat, ám az tény, hogy a tradicionális szatmári szilvalekvár felülmúlhatatlan. Persze, aki nem akarja követni a hagyományokat, annak számtalan variáció áll rendelkezésére.


Szatmári szilvalekvár

Hozzávalók: 20 kg besztercei szilva, elkészítési idő 600 perc.
Elkészítés: Hagyományosan, úgynevezett, penyigei szilvából készül. A szemre szép, de ízre silány, modern szilvafajtákból nem készíthető. A mennyiséget inkább növelni érdemes, mert a hosszadalmas munkára érdemes társaságot hívni és inkább többfelé elosztani a kész lekvárt. Tekinthetjük egy produktív bulinak, a végeredmény bőségesen kárpótol. Ha van üstünk, abban készítsük el, folyamatos kevergetést kíván és óvatosságot, mert a pöfögő lekvár súlyos égési sérüléseket okozhat, régen "lepkével", a direkt erre a célra készült Z alakú, inkább lapáttal, semmint fakanállal keverték. Néprajzi könyvekben megnézve, viszonylag egyszerűen elkészíthető, házilag is. A megmosott, átválogatott szilvát egészben tegyük fel főzni. Folyamatos kevergetés mellett, előbb-utóbb a szilvahús leválik a magjáról és a héja felpöndörödik. Ekkor hűlni hagyjuk és szitán átpasszírozva egy edénybe átöntjük, majd a magot kidobjuk. A még híg lekvárt visszaöntve az üstbe, ismét folyamatosan keverve, a kellő sűrűségig főzzük. Türelmet és erőt igénylő folyamat. Hagyományosan cserépköcsögbe töltötték és hólyagpapírral zárták le. Szokás volt, az előző évről megmaradt lekvárt is belefőzni, így elvileg száz éves darabok is lehettek benne. Mi használjunk üveget és csavaros tetőt nyugodtan. Sem cukor, sem tartósító nem kell bele.
Forrás: Hajókonyha

Sütőben készült szilvalekvár

Hozzávalók: Kimagozott szilva, alaposan kimosott, zsírtalanított tepsi.
Elkészítés: A szilvákat kimagozom, és a nagyon jól kimosott tepsibe teszem. Ne legyen színültig! Alufóliával lefedem, hogy a sütőt ne köpködje össze. Este olyan 1/2 9 körül beteszem a sütőbe, és a legkisebb lángon sütöm reggelig. Én korán szoktam ilyenkor kelni, mert izgat, hogy milyen a lekvár... 6 óra körül kiveszem, óvatosan felemelem a fóliát, nehogy a gőz megégessen! Ilyenkor már szépen elfő a nedvesség belőle. Megkeverem, és ha már elég sűrű, akkor üvegekbe töltöm. Nem teszek hozzá sem cukrot, sem tartósítószert! Évek múlva is finom, ha ugyan marad belőle!
Forrás: Mindmegette

Fűszeres szilvalekvár

Hozzávalók: 3 kg szilva, 50 dkg cukor, 3 db fahéjrúd, 4 db szegfűszeg, 3 ek. balzsamecet, 1 dl pálinka , 1 citromból nyert citromlé.
Elkészítés: A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és negyedekbe szeljük. Az összevágott szilvát egy nagy edényben összekeverjük a cukorral, ráöntjük a balzsamecetet, citromlevet és a szilvapálinkát, majd állni hagyjuk 2-3 órán át. Hozzáadjuk a szilvához a fahéjat és a szegfűszeget, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg az általunk megfelelőnek talált sűrűséget el nem éri. Sterilizált üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztba tesszük.
Forrás: NoSalty

Szilvachutney

Hozzávalók: 300 ml fehérborecet, 50 dkg szilva, 2 lilahagyma, ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg, ½ teáskanál őrölt gyömbér, 25 dkg aranymazsola, 1 kompótnak való alma,
12,5 dkg barna cukor, ¼ teáskanál őrölt szerecsendió, ½ teáskanál őrölt szegfűbors, ¼ teáskanál cayenne bors.
Elkészítés: Egy edényben összefőzzük a felaprított almát és szilvát a finomra vágott hagymával, a fűszerekkel, a mazsolával, a cukorral és az ecettel, majd forrástól számított 1 órát főzzük (vagy addig, míg sűrű nem lesz).
Forrás: Receptek.co

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások