Lélek

A hitel mindenkit megbetegít

9453

Az adóssággal küszködő fiatal felnőttek vérnyomása növekedhet – derül ki a Northwestern Egyetem kutatásából, amelynek eredményei alapján a nagy adósság magasabb diasztolés értékkel, illetve rosszabb általános és mentális egészséggel jár.


A Social Science and Medicine című szakfolyóirat augusztusi számában közzétett tanulmány a hitelek egészségügyi következményeire mutat rá. „Adósságközpontú társadalomban élünk. Az 1980-as évek óta megháromszorozódott az amerikai háztartások hitelállománya” – mondta a kutatást vezető Elizabeth Sweet professzor.

A szakértők 8400 fiatal felnőtt adatait elemezték, az alanyok mind 24-32 évesek voltak. Korábbi munkálatok csak az adósság pszichés következményeivel foglalkoztak. Ezúttal kiderült, hogy a résztvevők ötöde saját bevallása szerint akkor is adós maradna, ha minden vagyonát pénzzé tenné. A magas adósság-vagyon hányados nagyobb stresszel, depresszió-kockázattal, rosszabb közérzettel és magasabb diasztolés vérnyomásértékkel jár. A több pénzzel tartozóknak 1,3 százalékkal nőtt a diasztolés vérnyomása, ami klinikailag számottevő. A 2 százalékos növekedés már 17 százalékkal magasabb magasvérnyomás-veszéllyel és 15 százalékkal magasabb stroke-kockázattal egyenlő. A stresszt illetően 11,7 százalékkal, a depressziós tünetekkel kapcsolatban pedig 13,2 százalékkal mutattak magasabb értéket a legnagyobb összeggel adósok.

„Ilyen fiatal embereknél nem várunk ennyire erős összefüggést a hitel és a fizikai állapot között. Fontos, hogy tudatában legyünk a kockázatoknak, s minél jobban megértsük azokat” – fogalmazott Sweet professzor. A kutatás során az érzékelt stresszt, a depressziós tüneteket és az általános egészségi állapotot kérdőív segítségével mérték föl.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2013. tavaszi adatai szerint Magyarországon 559 000 adósnak 3 476 milliárd forintnyi hitele van, ami fejenként több mint hatmilliós tartozást jelent. Közülük 443 000-en törlesztenek időben, a többiek 90 napnál nagyobb hátralékot halmoztak föl.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások