Étel+Ital

Nem csak bornak!

9443

Ahogy közelítünk az ősz felé, egyre inkább elkényezteti a természet a szőlő rajongóit: zöldes, borostyánszín és lila szemek mosolyognak a tőkékről, a városlakókra pedig a standokról, és csak arra várnak, hogy szétomoljanak a szánkban szorgos munkára késztetve az ízlelőbimbókat. Az sem kis élvezetet nyújt, ha lecsipegetjük a zamatos bogyókat vagy levüket kipréselve élvezzük a mustot, hogy a jóféle borokról nem is beszéljünk, ám egyáltalán nem kell ennyivel megelégednünk, hiszen remek fogások is készülhetnek szőlőből. Íme néhány ötlet kedvcsinálóul.


Fehérboros-tejszínes szőlőleves

Hozzávalók: kb. 50 dkg fehérszőlő , tejszín , 1 kanál tejföl , 2 dl fehérbor , 2 dkg liszt , 4 szem szegfűszeg , vaníliás cukor , kis darab egész fahéj , őrölt fahéj , só , cukor , dióbél.

Elkészítés: A szőlőt leszemezzük, öntünk hozzá egy kevés vizet, fűszerezzük, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a szőlő megpuhul. A lisztből a tejszínnel és a tejföllel készített habarást a levesbe öntjük folyamatos kevergetés mellett. Felforraljuk, hozzáöntjük a bort. Tányérba merjük. Teszünk rá néhány egész szőlőszemet, diót, csorgatunk rá tejszínt, melegen fogyasztjuk.

Forrás: Mindmegette


Törpeharcsa fehérborban

Hozzávalók: 100 dkg törpeharcsa, 2 dl félédes fehérbor, 1 citrom, 1 dl tejszín, 6 dkg vaj, 30 dkg fehér csemegeszőlő, 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 40 dkg burgonya, 1 csomag petrezselyem, 2 dkg liszt, só.

Elkészítés: A megtisztított halak fejét levágjuk, beleit kiszedjük, bőrét lehúzzuk. Sózzuk, vajjal kikent edénybe rakjuk, fehérbort öntünk rá és szeletelt vöröshagymával beterítjük. Alufóliával befedve forró sütőben vagy halfőző edényben 20-25 perc alatt puhára pároljuk. A halat szűrőlapáttal kiemeljük, tálalásig melegen tartjuk. A főzőlét leszűrjük, tejszínt öntünk hozzá és ezzel öntjük fel a vajban pirított lisztet. Mártás sűrűségűre forraljuk. Közvetlenül tálalás előtt forraljuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket. A hal köré öntjük, petrezselymes burgonyával és párolt sárgarépával körítjük.

Forrás: Receptgyár

Szőlős túrógombóc bormártással

Hozzávalók: 25 dkg félzsíros tehéntúró , 7 dkg búzadara , 2 tojás , 1 mk. só , 7 dkg zsemlemorzsa , 1 ek. olaj , 25 dkg szőlő .

A bormártáshoz: 1/4 vaníliarúd, 1 dl édes fehérbor, 0,3 dl víz, 2 tk. vaníliás pudingpor, 1 ek cukor, 0,5 dl tejszín .

Elkészítés: A túrót szitán finomra áttörjük. A tojássárgákkal és a búzadarával összedolgozzuk és fél órát pihentetjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük és leitatjuk róla a nedvességet. A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és elvegyítjük a túrós masszával. Egy nagyobb lábasban kb. 4 liter vizet forralunk, amit 2 tk. sóval ízesítünk. A túrós masszából vizes kézzel 10-12 gombócot formázunk, amiknek a közepébe 1-2 szőlőszemet nyomunk. A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (kb. 10 perc alatt főnek meg). A kifőtt gombócokat beleforgatjuk a zsemlemorzsába. Közben elkészítjük a bormártást : a borhoz öntjük a vizet, hozzákeverjük a vaníliarúdból kikapart pépet, a cukrot, a pudingport és sűrűsödésig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a maradék szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk. A gombócokat a bormártással körítve tálaljuk.

Forrás: NoSalty

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Felhasználónév:
Jelszó: