Mi ez?

Mulán, a katonalány

9432

Kínában népszerű történet Mulán balladája, mely egy lány történetét meséli el, aki férfinak adva ki magát katonának állt idős apja helyett, és komoly karriert futott be a hadseregben. Nem tudni, hogy a hős katonalány valóban élt-e vagy története pusztán a népi képzelet szüleménye, az azonban biztos, hogy alakja sokak képzeletét megmozgatta, és az operától a rajzfilmig számos feldolgozás született nem mindennapi életéről.

Az apját védte

Mulán teljesen hétköznapi lány volt addig a napig, amíg meg nem érkeztek apjáért a császár emberei, hogy besorozzák. Nehéz idők jártak azonban, minden hadra fogható férfire szükség volt, hiszen védeni kellett az országot az állandóan betörő nomád törzsektől és a belső viszályok is mindennaposak voltak. Mulán apja idős volt már, az egészsége is megrendült, így nyilvánvaló volt, hogy nem élné túl a harcokkal járó megpróbáltatásokat, ezért a lány hirtelen ötlettől vezérelve a családfő legidősebb fiának adta ki magát, és bevonult az apja helyett. Persze, nem volt könnyű eltitkolnia valódi nemét: a leleplezéstől való félelmében távol tartotta magát a többi katonától és önként vállalt éjszakai őrséget, hogy ne kelljen a közös sátorban aludnia. Különc viselkedése sokaknak nem tetszett és kisebb-nagyobb atrocitásoknak volt kitéve állandóan. Egy ilyen alkalommal egy másik újonc, Jin Yong a védelmébe vette és felajánlotta, hogy megosztja vele a sátrát. A két fiatal innentől kezdve együtt harcolt, és mély barátság alakult ki köztük úgy, hogy Jon Yong mindvégig férfinek hitte Mulánt.

Hadi sikerek és szerelem

Mulán tehetséges katonának bizonyult, egyre feljebb emelkedett a ranglétrán és meg sem állt a tábornoki rangig. Soha senki nem sejtette, hogy valójában egy nő harcol a csatatéren férfiakat megszégyenítő bátorsággal. Persze, mindig mellette volt barátja, Jin Yong is, aki furcsa vonzalmat kezdett érezni Mulán iránt. Mivel férfinek hitte, maga is megijedt ezektől a különös érzelmektől, és mélyen elnyomta magában. Egyik éjjel az ellenség váratlanul rajtuk ütött, és harcban Mulán is megsérült. A sebesült tábornokot egy Han Mei nevű lány gondjaira bízták, aki előtt a gondos ápolás ellenére is sikerült titokban tartani a valódi nemét. Így történhetett meg, hogy Han Mei beleszeretett a jóképű katonába, egy nap szerelmet vallott neki és sírva követelte, hogy vegye feleségül. Ebben a helyzetben Mulán úgy érezte, hogy nincs értelme tovább titkolózni, és felfedte a lány előtt valódi kilétét. Ekkor azonban Jin Yong állt elő szerelmi vallomással, és ez ellen már Mulánnak sem volt kifogása, hiszen titokban ő is szerelmes volt a bajtársába. Elhatározták, hogy amint véget ér a háború, összeházasodnak.

Tragikus vég

A szerelmesek tovább harcolnak egymás mellett, egy csatában azonban elhagyta őket a régóta mellettük álló hadi szerencse. Mulánt körbefogták az ellenséges katonák, és ha Jin Yong nem lép közbe, minden bizonnyal le is kaszabolják. Sikerült ugyan megmenteni Mulánt, ám közben a férfi olyan súlyos sebet szerzett, hogy belehalt. Mulánt olyan mélyen megviselte a gyász, hogy levetette a férfiruhát és nőként mutatott be áldozatot az elesettek lelkéért. Katonái ekkor látták, hogy parancsnokuk valójában nő, ám ekkor már nem számított a neme, csak még jobban tisztelték hősiességéért. A császár felajánlotta neki, hogy udvaroncként éljen tovább a császári udvarban, ő azonban csak arra vágyott, hogy visszatérhessen a falujába és élete további részét nyugodtan élhesse le. A balladából nem derül ki, hogy mi lett a további sorsa, de sejthető, hogy teljesült a kívánsága és visszavonultan töltötte hátralévő éveit.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások