Étel+Ital

Túlélő ételek kánikulára

9431

Talán a nyár legmelegebb hete van, és ilyenkor a legritkább esetben jut eszünkbe az evés, a főzés pedig még kevésbé, hiszen senki sem szeretné szaunává fejleszteni amúgy sem hűvös hajlékát. Enni azonban kell, még ha nem is ez a nehéz, tápláló ételek időszaka, és a változatosság is gyönyörködtet, ezért ilyenkor előkerülnek a sütés és főzés nélkül készíthető fogások. Összegyűjtöttünk belőlük egy csokorra valót.


Sárgadinnye gazpacho kecskesajttal

Kánikulában remek alternatívát nyújtanak a főzés nélkül készíthető, hidegen fogyasztható levesek, hiszen percek alatt elkészíthetőek, frissítőek és táplálóak. A sárgadinnye gazpacho némi mentás kecskesajttal megbolondítva igazi ízorgiát nyújt a forró napokra.

Hozzávalók: 1 sárgadinnye vagy mézdinnye, 1 kis fej lilahagyma felaprítva,  1 narancs facsart leve, 1 lime leve, 1 kis marék mentalevél, 2 evőkanál olívaolaj, só, 10 dkg krémes kecskesajt, 1 kis marék mentalevél.

Elkészítés: A dinnyét kimagozzuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A leves hozzávalóit egy turmixgépbe tesszük, és alaposan összeturmixoljuk, ha nagyon sűrű, kevés vízzel lehet hígítani. Jól behűtjük. A kecskesajtból kb. 1,5 cm átmérőjű golyókat formázunk, amit aprított mentába forgatunk, és levesbetétként tálaljuk.
Forrás: Mindmegette

Adriai babsaláta

A saláta szintén ideális étel a forróságban, hiszen pillanatok alatt össze lehet dobni. Nem feltétlenül igényel külön bevásárlást, hiszen a hűtőben fellelhető zöldségekből, gyümölcsökből és egyéb alkalmas alapanyagokból össze lehet rakni, viszont kellemesen eltelít, mégsem szédelgünk bágyadtan a teli gyomrunk miatt.

Hozzávalók 1 főre: 1/4 jégsaláta, egy marék ceruzabab, egy kisebb lila hagyma fele, 3-4 koktélparadicsom vagy 1 normál méretű paradicsom, egy kb. 5 cm hosszú kígyóuborka, kb. 3-4 dkg feta sajt, pár szem fekete olíva bogyó ízlés szerint.
Öntetnek: vagy vinaigrette mártás, vagy citrom, olíva olaj, só, bors és zúzott fokhagyma elegye.

Elkészítés: A salátát mossuk meg, majd vágjuk kockákra. Tegyük egy tányérra. A babot forrásban lévő vízben kb. 2 percig főzzük. Lecsepegtetjük, majd ráhelyezzük a salátára. A kígyóuborkát megmossuk, és héjastól kis kockákra vágjuk. Ez kerül a babra. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és megszórjuk vele a salátát. A paradicsomot szeleteljük, és elrendezzük a tálon. A sajtot rámorzsoljuk a salátára. A salátát meglocsoljuk az öntettel.
Forrás: Rita Konyhája

Guacamole

A szendvicskrémek előnyeit is remekül ki lehet aknázni a forró napokon, hiszen egy adag akár több napra is elég, és kenyérre kenve, friss zöldségekkel, esetleg egy kis sajttal felturbózva akár önálló fogás is lehet. Szinte mindegyikre igaz, hogy ha egy kicsit hígabbra készítjük, fogyaszthatjuk mártogatósként is, illetve húsokhoz is adhatjuk, ha egy kicsit kiadósabb étkezésre vágyunk. A guacamole egy igazi klasszikus ebben a műfajban, közkedvelt krém a mexikói konyhában, és a mexikóiak igazán tudják, hogy mit kell enni a forróságban.


Hozzávalók: 2 db jó érett avokádó, 2 kisebb fej lila hagyma,  2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál tejföl, apróra vágott chilipaprika,  citromlé, frissen őrölt bors, só.

Elkészítés: Az avokádót kettévágjuk, magját eltávolítjuk, majd a héjából kikanalazzuk. Villával összenyomkodjuk. A lila hagymát apróra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt összekeverjük az avokádóval. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük, hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Forrás: Tutireceptek

Erdei gyümölcsös túrótorta sütés nélkül

A desszertekről sem kell lemondanunk, hiszen rengeteg könnyű édesség készíthető sütés nélkül, többségükbe még a szezonális gyümölcsöket is belekomponálhatjuk. Remek példa erre az erdei gyümölcsös túrótorta.

Hozzávalók:
A kekszes alaphoz: 25 dkg darált háztartási keksz, 3 ek cukrozatlan kakaópor, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg sütőmargarin.
A túrós réteghez: 50 dkg túró, 50 dkg erdei gyümölcsös joghurt, 10 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tasak étkezési zselatin (25 g), 15 dkg málna.
A díszítéshez: 5 dkg málna, pár db csokicsepp, mentalevél.


Elkészítés: Egy kapcsos tortaforma aljára vágunk sütőpapírt, és kibéleljük vele a formát. A kekszet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a kakaóport, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a szoba hőmérsékletű margarint. Alaposan összedolgozzuk, és a formába nyomkodjuk. A túrót jól áttörjük, hozzáadjuk a joghurtot, a cukrokat, és összekeverjük. A zselatint egy tálkába szórjuk, 1 dl langyos vízzel elkeverjük és felforraljuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a túrós masszához keverjük. A megtisztított málnát óvatosan a túrós rétegbe forgatjuk, és a kekszes alapra simítjuk. Pár óra hosszára, még jobb, ha egy éjszakára a hűtőben pihentetjük. Másnap levesszük róla a csatot, és feldíszítjük málna szemekkel, csokicseppel és mentalevéllel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások