Lélek

Déjà-vu – mi lehet a magyarázat?

9430

Egy közvélemény-kutatás szerint az emberek 96 százalékának volt már déjà-vu élménye, vagyis látott, hallott vagy tapasztalt már olyat, amiről úgy érezte, hogy megtörtént már vele, konkrét emléke azonban nincs róla. Kicsit misztikus ez az élmény, hiszen határozottan érezzük, hogy volt már az életünkben egy ugyanilyen pillanat, racionálisan azonban tudjuk, hogy nem lehetett. Számos eset bizonyítja, hogy létezik a jelenség, a tudósok azonban bajban vannak, hiszen laboratóriumi körülmények között lehetetlen előidézni, ezért ha tanulmányozni akarják, csak a beszámolókra támaszkodhatnak. Ennek köszönhető, hogy a magyarázatra vonatkozóan csak elméletek vannak.


Ezt már láttam valahol!

A  déjà-vu élmény régóta izgatja az emberek fantáziáját, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy magát a kifejezést egy Arnaud nevű francia orvos alkotta meg a 19. század végén. Kezdetben zömmel ezoterikus magyarázatokat adtak a jelenségre. Voltak, akik különös képességekkel magyarázták az ilyen eseteket, úgy vélték, hogy ezek az emberek valamiképpen előre látják a jövőt, és amikor valóban bekövetkezik, úgy érzik, hogy átélték már. Mások szerint a lélekvándorlással magyarázható a  déjà-vu: az ilyen élmények során valójában az előző életeink tapasztalatai sejlenek fel. Ezeknek a nézeteknek ma is vannak képviselői, ám ahogy egyre többet tudunk az emberi idegrendszer működéséről, a magyarázatok is egyre inkább természettudományosak.

Valójában rosszul emlékszünk

Az egyik legelterjedtebb tudományos elmélet az emlékezetünk tökéletlen működésével magyarázza a  déjà-vu élményt. Eszerint nem olyan múltra emlékszünk vissza, ami meg sem történt, hanem olyanra, amit rosszul tárolt el az emlékezetünk. Amikor átéltük az adott élményt, nem szenteltünk neki kellő figyelmet, ezért az emlékezetünk nem dolgozta fel teljesen, csak töredékes, homályos formában létezik a memóriánkban, és nem is tudjuk előhívni. Amikor azonban megtörténik velünk ugyanaz vagy valami nagyon hasonló, a tökéletlenül tárolt emlékfoszlány is aktiválódik, ezért úgy érezzük, hogy meg nem történt eseményre emlékszünk.

Valójában rosszul észlelünk

Egy másik elmélet azzal magyarázza a különös jelenséget, hogy az észlelésünk, pontosabban az általunk észlelt dolgok agykérgi feldolgozása nem tökéletes. Ez azt jelenti, hogy ha például látunk valamit, a két szemünkből érkező ingerek között lehet néhány milliszekundumnyi eltérés. Ennek az lesz a következménye, hogy a két inger nem egyszerre érkezik be a megfelelő agykérgi területre, ahol a feldolgozás történik. Az egyik ingert hamarabb kezdi feldolgozni az agyunk, majd amikor a másik idegpályáról befut gyakorlatilag ugyanaz az inger, az ismerősség érzetét kelti bennünk, ám emléket nem tudunk hozzárendelni, hiszen az első inger feldolgozása csak részleges. Más érzékszerveknél is működhet ez az elcsúszás, így nemcsak a vizuális ingerekkel kapcsolatban fordulhat elő  déjà-vu.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások