Mi ez?

Legendás gonoszok

9427

Egyértelműen egy tömlöc mélyén lett volna a helyük, de ők mégis magas pozíciókat töltöttek be, ahol gátlástalanul kiélhették sötét hajlamaikat. Szerencsére az emberek többségében jó szándék, közösségi szellem, a szeretet képessége munkál, és ha időnként lelombozódnak, vagy dühbe gurulnak, akkor láthatatlan fékek lépnek működésbe, és megállítják őket, mielőtt még ártanának maguknak vagy másoknak. Akadnak azonban néhányan, akik egészen máshogy vannak „bedrótozva”, azaz szadizmus, paranoia, kegyetlenség, összeférhetetlenség, az erkölcsi és morális érzék teljes hiánya jellemzi őket. Röviden pszichopaták, akik egyébként nem a modern kor „termékei”, mióta világ a világ léteznek. Egyesek közülük a legmagasabb posztokba kerültek, részben születésük, részben gátlástalanságuk révén. Íme 5 a korai történelem legvéresebb kezű alakjai közül.


1. Qin Shi Huang

A Kínai Birodalom első császára volt, Kr.e.: 221 és 210 között uralkodott. A paranoid, brutális, kegyetlen, szadista jelzők írják le a legjobban a személyiségét. Senki se volt biztonságban mellette, hirtelen felindulásból képes volt legyilkolni a saját embereit is. Uralkodása első évében 120 000 családnak kellett elhagynia az otthonát. Szinte minden könyvet és írást elégettetett a birodalomban, és több száz tudóst fejeztetett le és temettetett el élve. Mindennek a tetejében anyagi értelemben is teljesen ellehetetlenítette az országot, hiszen olyan magas extra adókat vetett ki, hogy a többség teljesen elszegényedett. A pénz főként grandiózus építkezéseihez kellett, falakat és utakatt építtetett, jobbára raboszlgasorba taszított alattvalóival. A megszállott építkezés mellett Qin az öröklét kulcsát kereste még serényen, 480 tudóst temettetett el élve, mert nem találták meg a halhatatlanság nyitját. Még a halálában is attól félt, hogy megtámadják: hogy ezt kivédje egy 4,8km széles mauzóleumot építtetett 700 000 emberrel, akiknek a többsége nem élte túl a megpróbáltatásokat. Úgy vélik, nagyjából 1 millió ember halála szárad a lelkén. Krisztus előtt 210 szeptemberében halt meg.


2. Wu császárnő

Wu Zetian 690 októbere és 705 februárja között uralkodott a Kínai Birodalom felett. Ő az egyetlen nő, aki egyedül, azaz férj nélkül lépett ebbe a tisztségbe, melynél magasabb posztot élő ember már nem érhetett el akkoriban. Kegyetlen, szadista, perverz gyilkos volt, aki bármerre is járt, kaotikus állapotokat hagyott maga után. Kínzásokat rendelt meg, mindenkit kivégeztetett, akiről úgy vélte, hogy az útjában áll, illetve öngyilkosságra kényszerítette alattvalóit – napi szinten. Wu a családtagjait sem kímélte, így az unokahúgát, az unokaöccseit is vérpadra küldte. Sőt, állítólag a saját csecsemő lányát is megölte, csakhogy megvádolhassa ellenfeleit, és kivonhassa azokat a forgalomból a császárságig vezető útról. A családja többi tagját, beleértve a saját fiait is elzavarta, végül az egyiknek elrendelte az öngyilosságát is. Ezreket mérgeztetett, fojtatott, csonkíttatott, égettetett, főzettetett meg élve. Másoknak az orrát, fülét, lábát vágatta le. 705 decemberében, 81 évesen hunyt el, természetes okokból kifolyólag.

3. Bouillon Gottfried

Frank lovag, a tízezrek életét követelő első kereszteshadjárat vezére. Életcélja nem más volt, mint Jézus életének kioltását megbosszulni a zsidókon. 1099-ben érkezett meg seregével Jeruzsálembe. Támadást indítottak a város ellen, és miközben a földdel egyenlővé tettek számos szent helyet, mindenkit lemészároltak, akit ott találtak. Katonák, polgárok, zsidók, muszlimok – senki se menekülhetett. Az áldozatokat vagy máglyára vetették, vagy a belüket ontották. A túlélő zsidók egy zsinagógába menekültek, melyet Gottfried porig égettetett. Állítólag kéz-, láb- és fejhegyek álltak a városban, a frank lovag pedig alsóneműre vetkőzött és mezítláb gázolt végig ezeken a halmokon a bokáig álló vérben. A feltételezések szerint 70 000-ren vesztették az életüket. A kegyetlen lovag ámokfutását végül a pestis állította meg nem sokkal később, 1100-ban. Karma?


4. János király

1199 áprilisa és 1216 októbere között uralkodott. Nagyban hozzájárult Anglia elszegényedéséhez, és ő inspirálta a Robin Hood legenda megszületését. Mohó, erőszakos, gonosz, kegyetlen, szenvtelen, züllött, önimádó és kőszívű volt. Elárulta a barátait, apját, testvéreit, feleségét és végső soron az országát is. Elcsábította a barátai és ellenségei feleségét és lányait (és így 12 törvénytelen gyermeke született) és száműzte a rokonaikat és szüleiket. Mindenkit bebörtönöztetett vagy kivégeztetett, aki fenyegette vagy ellenfele lehetett volna, beleértve a saját unokaöccsét, Arthurt is. Kizskámányolta a templomokat és minden papnak, érseknek elrendelte, hogy tűnjenek el Angliából, akik nem tették, tragikus következmények elé néztek. Franciaország és a Beronok ellen háborút indított, melyben több tízezren vesztették életüket. Megkínoztatott, felakaszttatott, lefejeztetett, megkéseltetett, megvakíttatott és halálraéheztetett ezreket. Annyi pénzt akart kisajtolni az alattvalóiból, amennyit csak lehetett. Hatalmas adóemeléseket (volt 300%-os is köztük) rendelt el, és kegyetlenül kizsákmányolota a hűbérurait. Szinte az egész birodalmát elvesztette. Tulajdonképpen mikor Normandiát, Anglia utolsó francia birtokát elvesztette, egész nap ágyban maradt, miközben lemészárolták a katonáit. Minden erejével azon volt, hogy bosszút álljon a fanrciákon, ami valószínűleg Anglia pusztulását okozta volna, de szerencsére a kelletnénél nagyobb adag barack és sör még a terv megvalósítási fázisba lépése előtt a másvilágra küldte.


5. Timur Lenk

A 14. század rettegett hódítója, aki nyugaton, Közép- és Dél-Ázsiában egyaránt sikeres katonai manővereket hajtott végre. Úgy vélte, hogy Dzsingisz kán leszármazottja. Kegyetlen ellenfél volt, tízezreket öletett meg. Indiában 200 000-en vesztették az életüket a hódításai miatt, Aleppoban és Ifshanban 70-70 ezer főt fejeztetett le, Bagdadban pedig 90 000-ret, meghódította a Kuma-menti Magyarországot, fővárosát, Magyart 1396-ban földig rombolta. A levágott ellenség komopnyáiból előszeretettel emeltetett tornyokat, piramisokat. A becslések szerint összességében 15-20 millióan halhattak meg miatta. 1404-ben, az ekkor már 69 éves hódító Kína ellen vonult, azonban a keleti birodalmat nem sikerült az uralma alá hajtnaia, mivel 1405 februárjában megbetegedett, és néhány napon belül meg is halt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások