Étel+Ital

Jeges teák a forró napokra

9420

Ismét nyakunkon a kánikula, a perzselő melegben pedig nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. A jeges tea például remek választás.


A jeges tea nem egyenlő azzal, hogy lefőzünk egy adag teát, majd betesszük a frigóba néhány órára. Először is érdemes megvárni, hogy a tea szoba-hőmérsékletű legyen, majd csak utána továbbhűteni, hiszen ha forrón tesszük bele a hűtőbe, akkor zavarossá válhat az ital, arról nem is beszélve, hogy a masinának se tesz jót. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy hidegen kevésbé érződnek az aromák, így a megszokottnál több teafüvet, filtert érdemes adni a vízhez. Ha erősebb teát szeretnénk, ne az ázatatási időt növeljük, hanem a mennyiséget, ellenkező esetben keserű ital lehet a végeredmény. A gyengébb teához viszont az áztatási időt rövidítsük. Továbbá ne feledjük, hogy a friss a legfinomabb, így bármennyire is elkap minket a hév, maximum 2-3 napi adagot készítsünk el előre. Bár tulajdonképpen a csillagos ég a határ a variácók terén, íme néhány alapötlet:

Narancsos earl-grey

Hozzávalók: ¼ csészényi earl-grey teafű, vagy 12 filter, egy narancs héja, 1l forró víz, 1l hideg víz, 2dl narancslé,50g cukor.

Elkészítés: A teafüvet és az alaposan megmosott narancshéjat áztassuk forrásban lévő vízben 3-5 percig. Távolítsuk el a teafüvet és a narancshéjat a főzetből. Keverjük bele a narancslevet és a cukrot, és addig kavarjuk, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután öntsük hozzá a hideg vizet. Hűtsük le, ez kb. 2 óra. Jéggel is felszolgálhatjuk, narancs gerezdekkel tovább díszíthetjük.

Tárkonyos fehér tea

Hozzávalók: 4 filter fehér tea, 1l forró víz, 2,5dl hideg víz, 100g cukor, friss tárkony ízlés szerint

Elkészítés: Áztassuk ki a teát forró vízben, majd hűtsük le. 2,5dl vizet forraljunk fel a cukorral, adjuk hozzá a tárkonyt, és áztassuk, amíg ki nem hűl. Az így kapott sziruppal ízesítsük a teát ízlés szerint, ami egy enyhe édesgyökeres utóízt ad.

Gyömbéres Rooibos

Hozzávalók: 4 filter Rooibos tea, 1l víz, kb. 5 centis gyömbér darab meghámozva, finomra vágva, 1 citrom reszelt héja, egy kis maréknyi mentalevél, 2 ek. méz vagy bármilyen édesítő, 1 citrom leve, díszítéshez citrom gezed/karika, mentalevél.

Elkészítés: A citromlé kivételével forraljuk fel a vizet a hozzávalókkal. Hagyjuk, hogy jól kiázzanak, amíg langyos nem lesz a tea. Ekkor vegyük ki a teafiltereket, és adjuk hozzá a citromlevet. Hűtőben tároljuk fogyasztásig. Ha a gyömbért és a mentát bennehagyjuk a teában, akkor intenzívebb ízhatással kell számolnunk.

Barackos jeges tea

Hozzávalók:

Barack püré: 7dl víz, 400g cukor, 6 félbevágott, kimagvazott barack, 1 vanília rúd, a magokat távolítsuk el

Tea: 1l víz, 1 ek. zöld vagy fekete tea levél vagy 4 filter.

Díszítés: vanília rúd széthasítva

Elkészítés:

Barack püré: A vizet forraljuk fel a cukorral, adjuk hozzá a barackot és a vaníliát. Közepes lángon kb. 30 percig főzzük. A szirupból vegyük ki a vaníliát, majd turmixoljuk össze, szűrjük le.

Tea: 1l vízzel főzzük meg a teát.

Összeállítás: A teát és a pürét öntsük össze, hűtsük le. A gyümölcshús a kancsó aljára fog süllyedni, fogyasztás előtt keverjük fel. Jégkockával kínáljuk, széthasított vaníliarudakkal díszítsük.

Szedertea felnőtteknek

Hozzávalók: 225g szeder, 75g cukor, 2 ek. apróra vágott mentalevél, illetve néhány ágacska a díszítéshez, 6 minőségi fekete tea filter,minőségi bourbon, 1,5l víz.

Elkészítés: A szedret, a cukort és az apróra vágott mentalevelet törjük át burgonyatörővel, a masszát hagyjuk állni, amíg elkészítjük a teát. Míg a szeder ázik, 1,5l vizet forraljunk fel, majd vegyük le a tűzről és áztassuk benne a teát 3 percig. Ha ezzel kész vagyunk, öntsük rá a teát a szeder szirupra. Legalább egy órát hagyjuk állni szobahőmérsékleten. Az óra leteltével öntsük a folyadékot egy kancsóba, egy szűrőn keresztül, jól kinyomkodva a gyümölcshúst. Fedjük le, és legalább 2 órán át hűtsük. Jéggel kínáljuk, egy icipici bourbont öntve a tetejére, mentaágacskával díszítve.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások