Divat

A szexi, színes menyasszony múló hóbort?

9407

Ugye, még emlékeztek a Klauzál téri csajokra, Annára, Andira, és Lanára? A Changeroom lelkeire? Májusban jártam náluk, és amikor beléptem a lakásboltba, rögtön belefutottam Bálint Sára csupa szív öltözékébe. Maga Aphrodité is szívesen végiglejtene benne az Olümposzon! Azonnal kiderítettem a fiatal kötöttanyag-tervező iparművész elérhetőségét és a Szerelem nyomába eredtem. Bálint Sára szőke, barna szemű lány. Feltűnően sok fehéret hord és szereti a telet. Nem véletlenül a kötött anyagok rajongója! A nyár neki túl meleg. A hó, a jég, a víz és a föld színeit használja szívesen tervezésnél. Acélszürkével, zölddel, barnával, drappal, kékkel és a fehér valamennyi árnyalatával dolgozik.  Ruháinak egy részét  skandináv letisztultság, visszafogottság jellemzi.A galériáért katt IDE!

Mégis ezzel a harsány piros szíves kollekcióval támadtál a Gombold újrán!

Igen, egy versenykollekció teljesen más. Nem is tudom, hogy ezenkívül volt-e egyáltalán bármi piros munkám. Alapvetően messze állnak tőlem a nagyon mintás darabok. Ez a szett, a Szerelem-Szerelem, nem utcai viseletre, hanem kifutóra készült. Tervezek belőle egy jóval egyszerűbb hétköznapi változatot is. Ilyen módon megszelídítem az extrém kiinduló ötletemet.

A Szerelem –szerelem motívum elég népszerű a magyar folklórban. Nem találtad elcsépeltnek?

Igen, a szív motívum tartalma elég nyilvánvaló. A Szerelem-Szerelem gondolata nem egy népdalban előfordul. Viszont a tervezést megelőző folyamatban alapos kutatást végeztem a magyar díszítőművészetben a szív körül. Sokan nincsenek tisztában a motívum jelentésével, csak az elsődleges tartalomra, a szerelemre fókuszálnak. A háttértörténetből kiderül, hogy az a szív, amit a nő akár az öltözékén, akár ékszerként, akár a zsebkendője sarkán magán visel, de lehet akár mézeskalácsból is, az elkötelezettséget jelenti egy férfi iránt, így a szív elsősorban férfi privilégium. Mélyebb tartalommal bír, mint a szerelem.  Tervezés közben erre a háttértörténetre fókuszáltam.

Ha már így körbejártuk a szerelmet, akkor rá is térhetünk másik profilodra, a nyári Bálint Sárára és az esküvői ruhákra. Ha jól tudom, a Klauzál 16-ban kölcsönözni lehet majd a mennyasszonyi ruháidat is.

Igen, a fehérhez való extrém kötődésemet itt tudom a legjobban kiaknázni! Bár az esküvők főszezonja a nyár, ez nem jelenti azt, hogy csak ilyenkor lehet házasodni. El tudok képzelni gyönyörű, romantikus téli menyegzőket hóeséssel, ahol az ara ezüst vagy arany csizmát visel, hosszú kabátban vagy finom, moher kardigánban van. Fátyol helyett kámzsa borítja a fejét.

Még több menyasszonyi ruháért katt IDE!

Akaratlanul is kibújik belőled a jéghercegnő, de ne idézzük meg a hóesést! Milyen trendeket követsz a menyasszonyi ruhák tervezésénél? Színeseket is vállalsz?

Alapvetően a klasszikus dolgokhoz vonzódom, az esküvőknél a fehér színhez és az árnyalataihoz ragaszkodom. A fehér menyasszonyi ruhának van egy olyan hatása, amit például egy zölddel már nem biztos, hogy vissza lehet adni. A fehérnek nagyon sajátságos jelentéstöbblete van, amit nem lehet mással helyettesíteni. Nem véletlenül esküdtek az ifjú arák fehérben. A fehérnek, ahogy a feketének is minden kultúrában megvan a külön jelentése. Ezeket a tradicionális szimbólumokat nem a divat határozza meg. A tradíciókat átírni egy-egy kósza trend kedvéért múló hóbort. Természetesen a fehér ruhát lehet kis színes díszítésekkel különlegesebbé tenni. Ettől függetlenül mindenkinek a saját döntése, hogy mibe megy az oltár elé, fehérben vagy színesben.

Ahogy említetted, a fehér valamennyi árnyalatával játszol a tervezésnél. Te mivel dobod fel, teszed különlegessé a menyasszonyi ruhákat?

Mivel nagy elkötelezettje vagyok az újrahasznosításnak, igyekszem minél többször beemelni a munkáimba általában régi, míves, csipkék formájában vagy elnyűtt bundaként. Egy csomó olyan dolgot dobunk ki, ami valójában nem is szemét, csupán egy új funkciót, felhasználási módot kell találnunk nekik, és máris visszakerülnek a vérkeringésbe. Nem beszélve arról, hogy a régi textíliák nagyon jó minőségűek. Szeretek természetes, minőségi alapanyagokkal dolgozni,  pamuttal, selyemmel, amiket jó viselni. Visszatérve egy kicsit a téli esküvőkre. Itt például készülhet az esküvői ruhához egy újrahasznosított prémkabát is. Szétszedek egy régi bundát, olyat, amit ki akartak dobni, és átalakítom.  Talán naiv hozzáállás, hogy ha újrahasznosítjuk az elöregedett bundákat, megmentjük az állatokat attól, hogy belőlük készüljön a következő!

A „mutogatós ara” vagy a szűzies menyasszony pártján állsz?

Lehet szexinek öltözni, de nem az esküvőre. Az esküvő más műfaj, nem arról szól, hogy mindent meg kell mutatni.  A menyasszony bájai a vőlegényre tartoznak és nem a násznépre.  Kerülni kell a közönségességet, hiszen a menyasszony példakép is a nagy napon. Nem beszélve arról, hogy a templomot, mint szakrális helyet meg kell tisztelni a megjelenésünkkel, öltözékünkkel.

Akasszuk egy kicsit a hóhért is! Álmaid menyasszonyi ruhája?

Azért is tudok másoknak esküvői ruhákat tervezni, mert a sajátomról nem szoktam álmodni. Ha egyszer rá kerül a sor, egy földig érő csipkeruhát képzelek el magamnak. Hosszú ujjal,  zárt, garbós nyakkal. Valami nagyon elegáns, alkalmi darabot.

A legkülönlegesebb menyasszonyi ruha, amit terveztél?

Sokfélét terveztem már. Kihívás például kismamának tervezni. Az is feladat, hogy rávezesd a megrendelőt arra, hogy mik azok a pontok az alakján, amelyeket érdemes hangsúlyozni. Sokan nincsenek tisztában az adottságaikkal és előfordul, hogy a kevésbé szép vagy éppenséggel előnytelen adottságaikat akarják kirakatba tenni. Úgy érzem, egy kicsit pszichológusnak is kell lennem.

Meg stylistnak.

A MOME után  huzamosabb ideig dolgoztam stylistként is, tanítottam is stylist jelölteket különböző iskolákban, fotózásokat készítettem elő, szóval egy csomó olyan gyakorlati dologra szert tettem, amiből később profitáltam.

Az interjú elején említettük, hogy kedveled a letisztult skandináv stílust is. Ezek kerülnek előtérbe hétköznapi viseletek tervezésekor? A téli Bálint Sára ilyenkor teljes igazán?

Igen. Pulóvereket, kardigánokat tervezek. Ezek általában laza, kényelmes darabok. A gardróbok elengedhetetlen kellékei.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások