Étel+Ital

Nemcsak lekvárnak!

9395

Él egy különös népcsoport Kína és Pakisztán határán a Hindukus-hegységben, a világtól elzártan, ők a hunzák. Legendásan sokáig élnek, és alig ismerik a betegségeket, például nem fordul elő közöttük rákos megbetegedés. Sokak szerint annak köszönhető mindez, hogy táplálkozásukban kiemelt szerepet kap a kajszibarack. Ez az egyetlen gyümölcs, ami megterem a zord területen, ezért szezonban nyersen fogyasztják, az év többi szakában aszalva, főzőolajukat a barack magjából préselik, aszalt barackkal édesítenek, a magbél szárított pora pedig univerzális gyógyszernek számít náluk.


A szakértők szerint a kiváló egészségi állapot nem kizárólag a kajszibaracknak köszönhető, hanem az elzárt és stresszmentes életmódnak, ami megvédi őket a civilizációs ártalmaktól. Az azonban kétségtelen, hogy a kajszibarack értékes összetevői komoly szerepet játszanak ebben. Ez a gyümölcs ugyanis rengeteg A- és C-vitamint tartalmaz, emellett igen gazdag béta-karotinban, folsavban és káliumban, de jelentős mennyiségű kalciumot, foszfort és sok egyéb ásványi anyagot tartalmaz. Nemcsak a gyümölcshús használható azonban fel, hanem a feltört magja is, ami rákmegelőző hatású. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, ugyanis ciántartalma miatt nagy mennyiségben akár halálos is lehet. Testsúlykilogrammonként 5-6 magot szabad csak fogyasztani naponta.

Persze, a legerősebb érv, ami mellette szól, hogy rendkívül finom és változatosan elkészíthető. Sokan vannak azon a véleményen, hogy nem érdemes bíbelődni az  elkészítésével, hiszen akkor a legízletesebb, ha beleharapunk egy friss, érett és lédús példányba. Ezt nem is vitatjuk, ám az is tény, hogy a változatosság gyönyörködtet, ezért érdemes belőle levest, édességet, köretet és salátát készíteni, a fűszerezéssel pedig izgalmas ízhatást érhetünk el.

Hideg sárgabarack krémleves

Hozzávalók: 1/2 kg sárgabarack, méz (mennyisége ízlés szerint), 1 nagy doboz natúr joghurt, 1/2 liter tej (ha valaki érzékeny rá, helyette lehet: szójatej stb.), a díszítéshez 1 db sárgabarack vagy aszalt sárgabarack, tejszínhab (opcionális).
Elkészítés: A barackokat leforrázzuk, majd a héjukat könnyen lehúzzuk, kimagozzuk őket. Egy mély tálba tesszük a barackokat és botmixerrel (vagy turmixban) összetörjük. Hozzáadjuk a joghurtot és a mézet, ízlés szerinti mennyiségben, és ismét mixeljük(vagy turmixoljuk) egy kicsit, hogy homogén legyen. Végül belekeverjük a tejet. Ha nem elég hideg, akkor a hűtőbe vele egy ideig és utána már ehető is. Tálaláskor díszítjük apróra vágott friss, vagy aszalt sárgabarackkal, illetve tejszínhabbal.
Forrás: NoSalty

Barackos gombóc

Hozzávalók (35-40 darabhoz): 1 kg lisztes burgonya, 2 tojás,  30-35 dkg liszt, 20 db sárgabarack, 5 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál fahéjas porcukor.
Elkészítés: A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A burgonyát összegyúrjuk a tojásokkal, a liszttel és egy csipet sóval (ha túl lágy a tészta, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet). Lisztezett deszkán cipóvá formázzuk, letakarjuk, és 10 percig pihentetjük. A barackokat megmossuk, megszárítjuk, kettévágjuk, magjait kidobjuk. A tésztából fél ökölnyi adagokat csípünk ki, szétnyomjuk, közepébe tesszük a barackot, ráhatjuk a tésztaszéleket, és tenyerünk közt gombóccá formázzuk. Nagy lábosban bő vizet forralunk. A gombócokat kisebb adagokban addig főzzük a vízben, amíg feljönnek a tetejére. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a zsemlemorzsát és megpirítjuk. A gombócokat tányérra rakjuk, ráöntjük a zsemlemorzsát, és megszórjuk fahéjas cukorral.
Forrás: Mindmegette


Baracksaláta

Hozzávalók: 70 dkg kajszibarack, 2 evőkanál méz, 2 dl barackpálinka, 6-8 szem forrázott, tisztított, metéltre vágott mandula a díszítéshez
Elkészítés: A  megmosott barackot 5-6 szemenként szűrőkanálba helyezzük és forrásban  levő vízbe merítjük, mert így könnyen lejön a héja. Négyfelé vágjuk,  miközben magját kiszedjük. Elrendezzük a porcelán vagy üvegtálon.  A mézet egy lapos tányérra helyezzük. Ráöntjük a pálinkát és egy vékony  szelet kenyérhéjat úsztatunk rajta, miközben azt meggyújtjuk. Amikor  ellobbant, a kenyérhéjat kinyomjuk, az így nyert alkoholmentes öntettel  meglocsoljuk a barackokat. Letakarva kissé lehűtjük. Tálalás előtt  rászórjuk a mandulát.
Forrás: Receptgyár

Ivólé

Hozzávalók: 2 kg sárgabarack, 1 l víz, cukor.
Elkészítés: Megmossuk és kimagozzuk a barackot, majd késsel felaprítjuk. 1 l vizet öntünk rá, felforraljuk, és addig fűzzük, míg a barack húsa megpuhul. Ekkor összeturmixoljuk, és egy napig állni hagyjuk hűvös helyen. Másnap lemérjük, és fele annyi cukrot adunk hozzá, mint a lé súlya. Felforraljuk, és 5 percig főzzük. Tetejéről leszedjük a habot, üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd kihűtjük. Hűtőben tároljuk.
Forrás: Receptkereső

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
Felhasználónév:
Jelszó: