Divat

Utcára a magyar divattervezőket!

9388

Budapest lassan, de biztosan pezsgő divatközponttá növi ki magát, legalábbis, ami a hetedik kerületet illeti! Gombamód szaporodnak a különböző showroomok, galériák, dizájnerboltok. Ideje lenne elgondolkozni azon, hogy a híres épület-felfedező séták mellé egy „divatkaland-túrát” is szervezzenek az illetékesek. Tudom, szoktak, de olyan gyorsan pörögnek az események, mindig történik valami új, ami kihagyhatatlan a kortárs magyar divattervezők rajongóinak, ezért gyakrabban kéne ilyen programokkal vadítani a turistákat. Mi lehet izgalmasabb egy magyar  dizájner-zarándoklatnál? Most éppen érdemes lenne a Klauzál tér tizenhattal kezdeni, ahová májusban három grácia vette be magát.  Mikor ott jártam, egészen úgy éreztem magam, mintha a kortárs magyar divatnak emelt szentélybe léptem volna. Gyönyörű ruhák, finom tapintású anyagok és pazar kiegészítők. Hófehér falak, hatalmas belmagasság, az ablakokon beözönlő fény a tökéletes bemutatóterem hatását keltette. Elegáns és ellenállhatatlan.  Három csaj, Bitay Andi, Juhász Dóra Szvetlana és Szikszai Anna közös ötlete hozta létre ezt a magyar dizájnereket népszerűsítő lakásboltot és bemutatótermet. Mindhármuk szívügye a hazai kortárs divattervezők támogatása.


Mi adta az ötletet, hogy megnyissátok a szalont?

Nyilván beágyazódott a tudatalattinkba a Szex és New York kölcsönzött Louis Vuitton táskás jelenete és idén februárban valahogy a felszínre került. Komolyra fordítva a szót, mindannyian dolgoztunk tervezőkkel és azt tapasztaltuk, hogy bár a hazai divatvilág iránt egyre nagyobb az érdeklődés, mégis viszonylag kevés, vagy rosszabb esetben téves az információ, ami az emberek fejében van, pl. hogy a magyar divat egyben a népies motívumok használatát is jelenti. Emellett az is jellemző, hogy a közönség nem kifejezetten szereti a showroomokon keresztüli vásárlást, az online shopok is csak félmegoldást jelentenek. Ezért gondolkoztunk valami olyanban, ami lazább, sok embert meg tud szólítani és enged a kísérletezésnek, és így jött a kölcsönző ötlete.

Ez az első ilyen jellegű divatvállalkozás/lakásbolt Budapesten, ha jól tudom.

Sok lakásbolt létezik azért ma már Budapesten, bár tény, hogy magyar tervezőkre specializálódott kölcsönző – tudtunkkal – valóban nincs.

Mi alapján válogatjátok ki a tervezőket?

Alapvetően mindenkire nyitottak vagyunk, de fontos, hogy az általunk képviselt márkák univerzálisak tudjanak lenni, a tervező ne ragadjon le a folklór motívumok használatánál, ha mégis abból merít, a megoldás legyen friss. Alapvetően modern, városi nők számára építjük a kínálatot és rájuk talán jellemző, hogy nagyon a jelenben és nem a múltban élnek

Egypár név a tervezőitekből?

Artep, Bálint Sára knit/wear, Barnoff, Celeni , CSF,Doridea,, Dorka Petrity, Erlen,F3 –fight for freedom, KOMOD, Lilla Balazs, Maison Marquise by Tóth Bori, Tomcsányi Dóri , UrbanLegend by ZsofiGereby.

A galériáért kattints IDE!

Közös nagy álmotok?

Hogy a Changreroom egy releváns szakmai platform legyen, illetve hogy sikeres legyen a kezdeti célkitűzésünk, miszerint kivisszük az utcákra a magyar divatot, és harmonikus kapcsolat alapozunk meg a tervezők és a potenciális fogyasztók között.

Beszéljünk kicsit a kölcsönzésről is!

Célunk, hogy az emberek megismerjék a magyar tervezők ruháit, kipróbálják és megszeressék őket. Hogy ha olyan helyzetbe kerülnek, eszükbe jusson, hogy Inditex ruhák helyett választhatják a magyar tervezők munkáit is.

Milyen a felhozatal?

Alkalmi és hétköznapi darabok egyaránt. A kínálat egy része fenn van már a Facebook oldalunkon, hamarosan indul egy blogunk is, ahol még több is fenn lesz styling tanácsokkal ellátva.

Kik a célcsoportotok?

Mindenki, aki tervezői ruhát szeretne venni vagy kölcsönözni. Aki még nem ismeri a tervezők munkáit, vagy épphogy igen, de nem engedheti meg magának a vásárlást, de egyszer-egyszer bele bújna az áhított ruhákba. Azokat is várjuk, akik megcsömörlöttek a tömeggyártott termékektől és valami új után kutatnak, akik tudatosan és etikusan szeretnék pénzüket anyagi javakra költeni, és még hosszan folytathatnánk.

Próbálkoztatok ti is tervezéssel, vagy mindig a menedzsment része érdekelt a dolgoknak?

Nem próbálkoztunk. A jövőben, mikor terveink szerint a Changeroom saját márkás kollekciókat hoz létre, felkéréses alapon fogja tenni. Van elég tervező ebben az országban, most nem az ő számukat kell gyarapítani, hanem teret kell nekik engedni.

Új tervezőket is felfedeztek?

Célunk, hogy a magyar divatvilágot totalitásában tudjuk bemutatni, persze ehhez idő kell, de ennek egyik folyománya, hogy fiatal tervezőket is szívesen várunk.

Kis ízelítő a nyári rendezvényeitekből?

Június 22-én a CEFD-re többféle játékkal készültünk, egyrészt a Street Fashion Budapesthez öltözz tervezői ruhába eventjéhez társultunk, másrészt a CEFD-re kisorsoljuk kölcsönbe Erlen egyik fantasztikusan dögös flitteres ruháját. 29-én a Divatba jöttél vendégeskedik nálunk, ahol Tomcsányi Dórival és Petrity Dorkával beszélget Ruttner Kata. Július elején pedig az esküvőkre fókuszáló rendezvényt szervezünk, Bálint Sára, Cselényi Eszter esküvői ruhával a főszerepben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások