Lélek

Segítség! Egy pszichopatával járok!

9386

Gyakran és könnyen titulálunk pszichopatának embereket, de magunk sem gondoljuk komolyan ezt a súlyos címkét. Valahogy úgy vagyunk vele, hogy a valódi pszichopaták csak a filmekben léteznek, ahol sorozatgyilkolnak, a zseniális nyomozók és profilozók pedig elkapják őket. A valóság azonban az, hogy a filmekben feltűnő sorozatgyilkosok csak a jéghegy csúcsát  jelentik, a valódi, hétköznapi pszichopaták köztünk járnak és nagyon is lehengerlők. Lehet, hogy épp randizgatsz eggyel.


Sármos és karizmatikus

A pszichopaták legfőbb törekvése, hogy a bizalmadba férkőzzenek lehetőleg minél gyorsabban. Ennek érdekében igyekeznek minél jobb benyomást tenni rád. Mindent megtesznek hát, hogy minden randin igazi hercegnőnek érezd magad mellettük: a legjobb helyekre visznek, lesik minden kívánságodat, csak rád figyelnek és kifogástalanul udvariasak. Persze, nem kell rögtön riadót fújni, ha egy jól nevelt úriemberbe botlasz, aki kimutatja a vonzalmát, és mindent megtesz, hogy levegyen a lábadról, de ha úgy érzed, hogy a pasi túl szép, hogy igaz legyen, nézz egy kicsit a felszín mögé, mielőtt teljesen elalélsz a kiemelt bánásmódtól.

Manipulatív

Ha gyakran arra eszmélsz, hogy megint az történik, amit ő akar, érdemes elgondolkodnod, hogy kivel is hozott össze a sors. A pszichopaták ugyanis a manipuláció nagymesterei: minden szavuk és gesztusuk a helyén van, mindig pontosan tudják, hogy mit kell mondani ahhoz, hogy elérjék a céljukat. Soha nem nyíltan vagy erőszakkal kényszerítik rá az akaratukat az áldozataikra, inkább a háttérben szeretik mozgatni a szálakat, és ehhez remekül értenek.

Zavarba ejtő részletek

A pszichopaták nagyszerűen értenek ahhoz, hogy lenyűgöző felszínt teremtsenek, ám ha alaposan mögé nézünk, bizony sokszor kilóg a lóláb. Mivel számukra a párkapcsolat arról szól, hogy kihasználják a megszédített partnert, nem jellemző rájuk a monogámia, rendszerint több vasat tartanak a tűzben. Mivel a manipuláció és a megtévesztés mesterei, mindent megtesznek, hogy a párhuzamosan futó viszonyokra ne derüljön fény, ám egy-egy árulkodó részlet gyanút kelthet. Különös telefonhívások vagy üzenetek, olyan időintervallumok, amikkel nem tud elszámolni, esetleg a közösségi oldalakon tanúsított félreérthető aktivitás, esetleg rosszul leplezett flört társaságban mind-mind olyan részlet, amin érdemes elgondolkodni. Ha rákérdezel, és szokatlan agresszivitással válaszol, esetleg látványosan próbálja elterelni a figyelmed a problémáról, mindenképpen nézz utána alaposabban.

Egóbajnok

A legtöbb pszichopatában nem kevés nárcisztikus vonás is fellelhető.  Ha azt érzed, hogy az udvarias és figyelmes viselkedés csak álca és valójában saját magát helyezi mindenki elé, elkezdhetsz gyanakodni, ha pedig több vonást is felfedezel rajta a fent bemutatottak közül, érdemes riadót fújni, hiszen ha valóban pszichopatával van dolgod, a kapcsolat nem fog hepienddel végződni: anyagilag, érzelmileg vagy szexuálisan ki fog használni, rosszabb esetben mindhárom területen.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások